Çin, Ukrayna krizine Rusya’dan yana tavır aldı

Çin yönetimi, Ukrayna krizinde Moskova’ya desteğini açıklarken, ABD Ukrayna’nın işgal edilmesi halinde bunun “küresel riskleri” olacağı uyarısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, “Rusya’nın güvenlik alanındaki mantıklı kaygılarının ciddiye alınması ve çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

Pekin yönetimi, tüm tarafları “gerilimi yükseltmekten ve krizi tırmandırmaktan kaçınmaya” çağırdı.

Çarşamba günü bir açıklama yapan Washington, Rusya’nın şubat ayı ortasında bir saldırı gerçekleştirebileceğini savunmuştu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Scherman, herşeyin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “bir noktada, belki de şubat ortasına kadar askeri güç kullanabileceğini gösterdiğini” ifade etti.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Çinli mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde “Ukrayna’ya karşı yeni bir Rus saldırısının güvenlik ve ekonomi konusunda oluşturacağı küresel risklere” dikkat çekti.

ABD ve NATO, Rusya’ya çarşamba günü iki ayrı mektup sundu. ABD, “NATO’nun açık kapısını savunma ilkesini” koruyacaklarını belirtti. Bu da Ukrayna’nın hiçbir zaman NATO’ya girmeyeceğine yönelik resmi bir sürece dahil olunmayacağı anlamına geliyor.  Rusya, Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmeyeceğine dair garanti istiyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rusya’ya diyalog yolunu sürdürmeye çalışmak için yeniden el uzattıklarını belirtirken, “Ama en kötüsüne de hazırız” diye ekledi.