Çin’de virüs: 11 milyon nüfuslu kent karantinada

Çin’de gizemli virüsün ortaya çıktığı 11 milyon nüfuslu Wuhan kentinin dünya ile bağlantısı kesildi. Toplu ulaşım durdu, mağazalar kapandı, maske zorunlu hale getirildi. İki kent daha karantinaya alındı.

Henüz tanımlanamayan virüs Aralık ayında Wuhan’daki bir pazaryerinde ortaya çıktı. İlkin sadece hayvanlardan bulaştığı öne sürüldü. Sonra insansan insana geçtiği kabul edildi. Resmi verilere göre ülke genelinde en az 634 kişiye virüsü bulaştı, bunlardan 17’si öldü. Gerçek rakamın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Mevcut durumda virüs, ABD, Güney Kore, Taylan, Tayvan, Hong Kong ve Japonya’ya yayılmış durumda. Fransa’da da şüpheli bir vaka tespit edildi.

Çinli yetkililer, virüsü engellemek için Çarşamba gecesi radikal tedbirler alarak, Wuhan’dan tren, uçak veya otobüslerle çıkışları yasakladı. Böylece Çin Yeni Yılı 25 Ocak öncesi kent sakinleri yaşadıkları bölgeye hapsoldu. Daha önce çok kalabalık olan alanlar da ıssızlaştı. Sokağa çıkanlar da zorunlu hale getirilen maske ile dolaşıyor. Çok işlek olan metro istasyonları da kapılarını kapatırken, kentteki neredeyse tüm kafe ve restoranlar kapandı.

İKİ KENT DAHA KARANTİNAYA ALINDI

Wuhan’ın ardından 7,5 milyon nüfuslu Huanggang kenti de karantinaya alındı. Bu kent Wuhan’ın 70 kilometre doğusunda yer alıyor. Kentte tren ulaşımı durdu. Wuhan’a aşağı yukarı aynı mesafede olan 1,1 milyon nüfuslu Ezhou kenti de karantinaya alındı.

Uluslararası Sağlık Örgütü Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de yaptığı açıklamada, Çin’in aldığı tedbirleri selamladı. Yetkili, bu tedbirlerin virüsün sınırların dışına yayılma riskini azaltacağı yorumunda bulundu.

PEKİN’DE YENİ YIL KUTLAMALARI İPTAL

Başkent Pekin’de de yeni yıl kutlamaları iptal edildi. Her yıl kutlamalar nedeniyle yüzlerce milyon kişi yer değiştiriyor. Bu da virüsün daha fazla yayılması endişesine yol açmıştı.

Hong Kong’da yetkililer iki tatil kampını, virüs bulaşanları yerleştirmek için karantina alanlarına dönüştürdü. Bu yarı özerk bölge virüsün ortaya çıkmasından bu yana üst düzey alarm durumunda.

Uluslararası alanda da kontroller sıkılaştırıldı. Dubai Çin’den gelen yolcuları termik kameralara tabi tutmaya başladı. ABD, Rusya, Avustralya, Nepal, Singapur, Malezya, Vietnam, Bangladeş, Hindistan ve Tayland da havaalanlarında sıkı tedbirler aldı.