Çin’de ölü sayısı 100’ü geçti, virüs yurtdışında yayılıyor

Çin’de koronavirüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 100’ü aşarken ilk kez Çin dışında insandan insana bulaşan bir vaka tespit edildi. Çin hükümeti, vatandaşlarından ülkeyi terk etmemesini istedi.

Virüs, Aralık ayında ülkenin merkezindeki Wuhan kentinde ortaya çıktı. Şimdiye kadar Çin dışında insandan insana bulaştığına dair vaka tespit edilmemişti. Virüs, Çin’e gidip dönenler ya da Çin’den dünyanın farklı yerine gidenlerde görülüyordu.

Ancak ilk kez Japonya ve Almanya’da doğrudan insandan insana geçen vakalar tespit edildi. Bir çok ülke Wuhan’daki vatandaşlarını tahliye etmeye hazırlanıyor.

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping, salgını kast ederek “İblisin saklanmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Çin yönetim, 2002’de solunum yolları sendromu Sras virüsünün ortaya çıkışını gizlemekle suçlanmıştı. Virüs yüzlerce kişinin hayatına mal olmuştu.

Çin’de ise resmi verilere göre hayatını kaybedenlerin sayısı 107’ye yükselirken, doğrulanan vaka sayısı 4 bin 500’ün üzerine çıktı.

Çin dışında ise Asya, Avustralya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da 12 dolayında ülkede 50 dolayında hasta var.

Salgını önlemeye çalışan Çin yönetimi, vatandaşlarını yurtdışına gerekli olmadığı çıkmamaya çağırdı. Daha önce grup halindeki seyahatler de durdurulmuştu.

Özerk bölge Hong Kong, Çin’den gelen uçuşları yarıya düşürürken, sınırındaki 14 geçiş noktasından 6’sını kapattı.

Çin genelinde, bölgeler arası en az 2 bin diren iptal edildi. Çin metropollerinde de panik yaşanmaya başladı. Kent sakinleri evlerine çekilirken, alışveriş merkezleri, sinemalar ve restoranlar boşaldı. Virüsün ortaya çıktığı Wuhan ise hayalet kente dönüştü. Dükkanların çoğu kapalı, sokaklar boş, zorunlu haller dışında araçların trafiğe çıkması yasak.