Çin’de 40 milyonu aşkın kişi karantinaya alındı

Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun uluslararası acil durum etmek için çok erken olduğu yönündeki açıklaması ardından Çin’de durum daha da ağırlaştı. 40 milyonu aşkın kişi karantinaya alındı.

Resmi bilançoya göre Aralık ayında ülkenin merkezindeki Wuhan’da ortaya çıkan virüs, toplam 830 kişiye bulaştı, 26 kişi hayatını kaybetti.

25 Ocak Yeni Çin Yılı nedeniyle virüsün hızlı bir şekilde yayılma endişe arttı. Normal koşullarda yüzlerce milyon kişi, yeni yılda yer değiştiriyor.

Yetkililer, 11 Milyon nüfuslu Wuhan’ı Perşembe günü fiili olarak karantinaya aldı. Kent sakinleri virüs korkusuyla evlerinden çıkamıyor. Tren seferleri durdur, otoyollar kapatıldı.

Uluslararası medyaya göre Wuhan bölgesindeki 13 yerleşim biriminin dünya ile bağlantısı kesildi. Buralarda 41 milyonu aşkın kişi yaşıyor.

Durum giderek ağırlaşırken, Çarşamba ve Perşembe günü Cenevre’de acil toplanan Dünya Sağlık Örgütü, durumun Çin için aciliyet arzettiğini ancak uluslararası acil durum ilan etmek için erken olduğunu açıkladı.

WHO nadir durumlarda uluslararası acil durum ilan ediyor. 2019’da H1N1 domuz gribi salgını, 2016’da Zika virüsü ve 2014-2016 arasında Batı Afrika’yı vuran Ebola virüsü ile 2018’den bu yana Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ni vuran Ebola virüsü için uluslararası acil durum ilan edildi.

WHO’ya göre Çin’deki virüsün Çin’in dışında insandan insana geçtiğine dair henüz bir kanıt yok. Bu kapsamda seyahat kısıtlaması getirilmesi yönünde tavsiyede bulunmayan WHO, havaalanlarında tedbir alınmasını istedi.

Salgınlara hazırlık için yenilik yapma koalisyonu, Davos’taki Ekonomi Forumu sırasında virüse karşı klinik testlere başladıklarını ilk aşının yazdan önce hazır hale getirilebileceğini bildirdi.

Bu arada virüs bir çok ülke ve bölgeye yayıldı. Hong Kong, Macao, Tayvan, Güney Kore, Japonya, Tayland, Singapur, Vietnam gibi Asya ülkeleri ile ABD’de virüs tespit edildi.