Çad’da Boko Haram saldırısı: 92 asker öldü

Orta Afrika ülkesi Çad’da Boko Haram çetelerinin düzenlediği bir saldırıda yüze yakın askerin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Çad Cumhurbaşkanı İdriss Déby Itno tarafından duyurulan saldırının Lac vilayetine bağlı Boma’da gerçekleştiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı, radikal İslamcı Boko Haram çetelerinin saldırısında aralarında subay ve astsubayların da olduğu 92 askerin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, ülke tarihinde bir saldırıdaki en fazla asker kaybının yaşandığını belirtti.

İsminin verilmesini istemeyen bir üst düzey subay AFP’ye yaptığı açıklamada, Boko Haram çetelerinin bölgedeki en ağır saldırıyla ordunun savunma sistemine ciddi zarar verdiğini belirtti.

Söz konusu saldırıda pusuya düşen askerlere destek amacıyla gönderilen birliklerin de pusuya düşürüldüğü ifade edilirken, aralarında zırhlıların da olduğu onlarca aracın tahrip edildiği bildiriliyor.

ON BİNLERCE İNSAN YAŞAMINI YİTİRDİ

2009 yılında Nijerya’nın kuzeydoğusunda saldırılarına başlayan Boko Haram çeteleriyle savaşta şimdiye kadar 36 bin kişi hayatını kaybetti; 2 milyonu aşkın kişi yerlerinden edildi. Çeteler sonraki yıllarda saldırılarını Çad Gölü’ne kıyısı olan Çad, Nijer ve Kamerun’a yaymıştı.

Bu ülkelerin özellikle 2015 yılından sonra çetelere yönelik ‘Çok Uluslu Karma Güçler’ adı altında ortak operasyonlarında ciddi başarılar elde edilmişti. Ancak çetelerin özellikle geçtiğimiz yıldan bu yana ciddi kayıplara yol açan saldırılarını yoğunlaştırdığı görülüyor. Çeteler saldırılarının önemli bir kısmını Hristiyanlar ile kendilerine karşı mücadele eden köylülere de yöneltiyor.