Zeynep Celaliyan için Stockholm’da eylem yapıldı

Doğu Kürdistanlı örgüt ve kurumlar inisiyatifinde bir araya gelen Kürdistanlılar, İsveç’in başkenti Stockholm’da İran’da tutsak Kürt kadın aktivisti Zeynep Celaliyan’ın özgürlüğü için eylem düzenledi.

İran’da yaklaşık 16 yıldır tutsak edilen Kürt kadın aktivist Zeynep Celaliyan’a ‘Özgürlük Kampanyası’ etkinlikleri kapsamında İsveç’in Başkenti Stockholm kentinde eylem düzenlendi.

KJAR-KODAR öncülüğünde Sergels Torget Meydan’ında düzenlenen eyleme, Kürdistanlılar ve dostları katıldı.  Eylemciler, Zeynep Celaliyan ve İran’da siyasi tutsak kadınların resimlerini taşırken, sık sık ‘Jin Jiyan Azadî’, ‘Azadî ji bo girtîyen siyasî’ sloganları attı. İsveçli sanatçı Albert Jansson da müzik dinletisi ile eyleme destek verdi.

Ardından eylemin amacına ilişkin İngilizce açıklama yapıldı. Açıklamada, İran cezaevlerindeki siyasi tutsakların durumuna ilişkin bilgiler verilerek, yaşanan hak ihlallerine dikkat çekildi. Uzun süredir tutuklu bulunan Zeynep Celaliyan’dan haber alınmadığı belirtilen açıklamada, Celaliyan’ın sağlık durumunun kötü olduğu ve İran devletin bu duruma ilişkin bir işlem yapmadığı belirtildi. Açıklamada, devamla; “İran devleti siyasi şahsiyetleri tutuklayarak bu şekilde Kürt halkını korkutup cezalandırmak istiyor. Siyasi tutsak Zeyneb Celaliyan, baskılara teslim olmamış ve zulme karşı direnmiştir. Bu nedenle hem ona hem de ailesine baskı yapıp, esir almak istiyorlar. Bu şekilde hem onu hem de ailesini cezalandırıyorlar” denildi.

Açıklama ardından İran’daki siyasi tutsakları destekleyen sloganlar atıldı.