Yurt dışında her yer Öcalan için eylem alanına dönüştü

Yurt dışında yaşayan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlığı ve güvenliği için alanlara çıktı.

Tecridin derhal kaldırılmasını ve bunun için uluslararası kuruluşların devreye girmesini isteyen Kürdistanlılar, "Öcalan'dan haber alana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz" mesajını verdi.

BREMEN

Almanya'nın Bremen eyaletindeki Kürdistanlılar, KCDK-E ve NAV-DEM'in çağrılarından sonra Domshof alanına doğru yürüyüşe geçti. Öcalan'dan sağlıklı bilgi alana kadar eylemde olacağını belirten Kürdistanlılar, "Tüm halkımıza çağrımız; demokratik tepkilerini dile getirmeleri için alanlara çıkmalarıdır. Her Kürdistanlı, yurtsever bulunduğu her alanda demokratik tepkisini ortaya koymalıdır. Sayın Öcalan milyonlarca Kürt halkının önderidir, demokratik Ortadoğu için büyük bir şanstır. Gerek Kürdistan'da gerek Türkiye ve Ortadoğu'daki çatışmalı durumun sona erdirilmesinin çözüm adresi Sayın Öcalan'dır.

Almanya AB, ABD'ye de girişimlerde bulunma çağrısının yapıldığı eylemde, Sıelwal Siegemart'ta saat 16.00'da yapılacak yürüyüşe katılım çağrısında bulunuldu.

KIEL

Almanya'nın Kiel kentinde yaşayan Kürdistanlılar Ana tren garı önünden şehir merkezindeki NDR TV binası önüne kadar bir yürüyüşle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlık ve güvenliğine ilişkin kaygılarını dile getirdi. Tecridin kaldırılmasını isteyen Kürdistanlılar, "Sayın Öcalan milyonlarca halkın iradesi ve önderidir; olabilecek olumsuzluklardan başta AKP, Türk devleti ve onlarla ortaklık yapan AB ülkeleri sorumludur. Henüz geç olmadan AB ve CPT, insan hakları ve kuruluşları derhal harekete geçmeli" dediler.

Kürdistanlılar, bugün Kiel Europa Platz'da saat 17.00'da yapılacak eyleme de katılım çağrısında bulundu.

BREMERHAVEN

Almanya'nın Bremerhaven kentinde yaşayan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlık ve can güvenliği ilgili bir eylem gerçekleştirdi. Ana gardaki eylemde, Almanya, AB ve CPT'ye girişimde bulunma çağrısı yapıldı.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde KCK, KCDK-E ve TJK-E’nin çağrısı ile bir araya gelen Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği için, Hauptbahnhof´ta bir eylem düzenledi. Öcalan lehine slogan atan ve pankart açan Kürdistanlılara çevredekiler de destek verdi. Eylemde iki kişi gözaltına alındı ve serbest bırakıldı.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de Kürtler, Alexsander Plaz Meydanı'nda Öcalan için toplandı. Buradan Potzdamer Plaz'a kadar yürüyen Kürtler, faşistler tarafından provoke edilmek istendi. Eylemde "Bijî Serok Apo", "Katil Erdoğan" sloganları atıldı.

Açıklamada, bugün saat 17.30'da Brandenburger Tor'da eyleme devam edileceği belirtildi.

KASSEL

Almanya'nın Kassel kentindeki Kürdistanlılar, Öcalan için Demokratik Kürt Toplum Merkezinde bir araya gelerek, şehir merkezinde yürüyüş yaptı. Belediye önüne kadar yürüyen Kürtler, burada yaptıkları açıklamada şunları belirtti: "Önder Apo'nun durumuna ilişkin derhal açıklama yapılmalı. Önderliğin durumu düzelene kadar ve fiziki özgürlüğü sağlanana kadar eylemlerimiz büyüyerek devam edecektir. Herkesi uyarıyoruz; Önderliğimize yaklaşım, bizim için ölüm kalım meselesidir."

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da parlamento önünde toplanan Kürdistanlılar, tecridin derhal kaldırılmasını istedi.

Eylemden sonra toplu halde Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezine geçen Kürdistanlılar, daha sonra yine burada toplanma ve eylemlerini sürdürme kararı verdi.

ATİNA

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Halk Meclisinin çağrısı üzerine Kurdistanlılar, Syntagma Meydanı'nda toplandı. Kitle Meclisin önünde Öcalan posterleri ve pankartını açarak slogan atmaya başladı.

Yaklaşık iki saat Syntagma Meydanı'nda bekleyen kitle, yolu trafiğe kapatarak Akademias'a doğru yürüyüşe geçti. Burada oturma eylemi yapıldı.

Halk Meclisi, "Önder Apo'nun sağlığına ilişkin somut herhangi bir bilgilendirme yapılana kadar eylemlerimiz süresiz olarak devam edecektir" açıklamasında bulundu.

BRÜKSEL

Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Ciwanên Azad öncülügünde, Garcentral Meydanı'nda Öcalan için eylem düzenlendi.

Eylemde konuşan KNK Avusturya Temsilcisi İsmet Taştan, Öcalan'a uygulanan tecridin boyutunun artık güvenliğini tehdit edecek bir duruma geldiğine dikkat çekerek, "Bu, Kürtler tarafından asla kabul edilmeyecek ve Sayın Öcalan'dan haber alana kadar alanlarda olacağız. Derhal CPT ve insan hakları kurumlarının devreye girmesi gerekir" dedi.

HDK, SKB ve AVEG-KOM da eyleme katılarak destek verdi.

Garcentral Meydanı'nda saat 18.00'da da miting düzenlenecek.

TORONTO

Kanada’nın Toronto şehrindeki Kürdistanlılar, Öcalan'dan haber alınamamasını proresto etti.

Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi, Öcalan'dan haber alana kadar alanlarda olacağını açıkladı.

Toronto Kürt Halk Meclisi, Acil eylem çağrısı ile halka dernekte toplanma çağrısı yaptı. Daha sonra arabalarla konvoy halinde Toronto'nun en işlek caddesi Yongetan Dundas'a kadar ilerleyen Kürtler, eylemlerine Dundas Squar'de devam etti.

Kanada Federasyon Eş Başkanı Gürkan Orman Gören, "Öcalan'dan haber alana kadar Kanada'da da eylemde olacağız. Halk her an acil eylemlere hazır olmalı" dedi.

Eylem gerilla marşıyla sonlandırıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde ise Jinên Ciwan ên Azad ve Ciwanên Azad üyeleri sokak tiyatrosunu gerçekleştirerek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’nın esaretini protesto etti. 

STOCKHOLM

TJK-E ve KCDK-E'nin çağrısı üzerine Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlığı ve güvenliği ile ilgili açıklama yapılmasını talep eden Kürdistanlılar, İsveç'in başkenti Stockholm'u eylem alanına dönüştürdü.

Sergel Meydanı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar, AKP hükûmetinin Öcalan'a yönelik uyguladığı tecriti kınadı ve Öcalan'ın sağlığı hakkında açıklama yapılmasını istedi.

Daha sonra hep birlikte İsveç Devlet Televizyonu binasına gelen Kürdistanlılar, binanın içinde ”Öcalan'a özgürlük”, ”Katil Erdoğan”, ”Kanlı ellerinizi Öcalan'dan çekin.” ”Öcalan'a uzanan elleri kıracağız, dünyayı başınıza yıkacağız” gibi Türk devletini kınayan ve Öcalan'ın özgürlüğünü isteyen sloganlar attı.

Televizyon yöneticileri ile görüşme talep eden ve Öcalan'a yönelik tecridin kamuoyuna duyurulmasını isteyen eylemciler, taleplerinin gerçekleştirilmesi için oturma eylemi başlattı. Yaklaşık 2 saat eylemlerini sürdüren Kürdistanlılar, televizyon yöneticilerinin konuyu araştırma sözü vermesinden sonra eylemlerini sonlandırdı.

Eylemi örgütleyen Amara Kürt Kadın Meclisi, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın sağlık ve güvenlik durumuna ilişkin tatmin edici bir açıklama yapılana kadar eylemlerini yaygınlaştırarak sürdüreceğini açıkladı.

İsveç'te yaşayan tüm Kürdistanlılar ve dostlarına düzenlenecek eylemlere katılım çağrısında bulunuldu.

MONTPELLIER

Fransa'nın Montpellier kentindeki Kürdistanlılar da, Öcalan'ın sağlığı, özgürlüğü ve güvenliği için eylem yaptı. AKP rejimini uyaran eylemciler, Öcalan'ın bir an önce ailesi ve avukatlarıyla görüşmesi gerektiğini belirtti.

STRASBOURG

Fransa'nın Strabousrg kentinde de aynı amaçla Jinên Ciwanên Azad ve Ciwanên Azad öncülüğünde Tren istasyonunda eylem.