YPG’li üç enternasyonalist savaşçı Lorient’da anıldı

Fransa’nın Lorient kentinde YPG’li üç enternasyonalist savaşçı için bir anma etkinliği düzenlendi.

DAİŞ çetelerine karşı yürütülen mücadelede yer alan Kendal Breizh, Baran Galicia ile Baran Sason, Lorient kentinde Pazar günü bir anma etkinliği gerçekleşti. Kürtler ve dostlarının katıldığı anma etkinliği, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

İspanyalı Baran Galicia (Samuel Prada Leon) ve Fransa’nın Bretonya bölgesinden Kendal Breizh (Olivier Le Clainche) 10 Şubat 2018’de Türk işgal saldırılarına karşı direniş sırasında hayatını kaybetti. Hollandalı Baran Sason (Sjoerd Heeger) ise Temmuz 2017’de DAİŞ’e karşı mücadele sırasında yaşamını yitirmişti.

Anmada Rennes Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Fehmi Kaplan, Rennes Kadın Meclisi Eşsözcüsü Eylem Balta ve Yunanistan-Bretonya Dostluk Derneği yöneticilerinden Ricou Hervé birer konuşma yaptılar.

Kaplan ve Balta, Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye halklarının kan ve emekleriyle yarattıkları devrim değerlerinin, işgalci-gerici-soykırımcı güçlerin saldırılarına maruz kaldığına dikkat çekti. Kürt yöneticiler, böyle bir dönemde halklarla omuz omuza direnişe katılan, Ortadoğu’da insanlık onuru adına yapılan bu görkemli direnişin parçası olan enternasyonalist devrimcileri andı.

Yunanistan-Bretegna Dostluk Derneği yöneticilerinden Ricou Herve ise yakın zamanda Yunanistan’daki Lavrio kampına yardım malzemelerini götürdüklerine dikkat çekerken, kampta zor koşullar altında verilen yaşam mücadelesini anlattı.

Türk devletinin savaşta ısrarının bedelini savaştam kaçmak zorunda kalan insanların çektiğini söyleyen Herve, Türkiye’de mültecilere karşı bir linç siyasetinin yürütüldüğünü ve şu anda onbinlerce mültecinin Yunanistan ile Türkiye sınırlarında ölümü göze alarak soğuk havada Avrupa ülkelerine geçmek için beklediklerini belirtti. Herve, savaşların sebep olduğu insanlık dramlarına seyirci kalınmaması için herkesin Türk devletinin işgal ve savaş ısrarlarına karşı durması gerektiğini vurguladı.

Breton asılı YPG savaşçısı Kendal Breizh’in arkadaşları, enternasyonalist savaşçı ile olan anılarını paylaştılar. Konuşmaların ardından Kürt kadınların hazırladığı ev yemekleri ikram edildi.