Wurtz: Öcalan’ın üzerindeki tecrit kaldırılmalı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi kırmak, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için Strasbourg kentinde düzenlenen açlık grevi 31’nci devam ediyor. Grevcileri, Fransız siyasetçi Francis Wurtz ziyaret etti.

Fransa’nın Strasbourg kentinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin son bulması, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için 17 Aralık 2018’de başlayan açlık grevi 31’nci gününde devam ediyor.

Açlık grevi eylemcilerini dün, Avrupa Parlamentosu (AP) Sol Grup eski Başkanı Francis Wurtz ziyaret ederek, dayanışma mesajını iletti, desteğini bildirdi.

‘DİRENİŞİNİZİ DESTEKLİYORUM’

Ziyarette bir konuşma yapan Wurtz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve siyasi tutsakların özgür olması gerektiğini vurgulayarak, “Bu amaçla başlattığınız açlık grevini destekliyorum. Buradan açıkça desteğimi bildiriyorum. Tecridin son bulması gerekiyor. Avukat ve ailelerin bir önce İmralı’ya gitmesi gerekiyor. Mehmet Öcalan’ın İmralı’ya gitmesi eyleminizin bir başarısıdır. Ancak bu yeterli değil. Öcalan’ın sağlığının yerinde olması bizi memnun etmiştir. Erdoğan diktatörlüğünü 3 yıldır İmralı’ya uyguladığı tecridin son bulması gerekiyor” dedi.

Türkiye’de demokrasinin olmadığını kaydeden Wurtz, binlerce kişinin cezaevinde olduğunu, Rojava’ya yönelik bir savaş hazırlıklarının yapıldığını belirterek, buna karşı çıkması gerektiğini vurguladı.

‘HERKES ERDOĞAN’IN DAİŞ İLE İLİŞKİSİNİ BİLİYOR’

Erdoğan’ın cihatçılarla ilişkisi açıkça bilindiğini de dile getiren Wurtz şöyle konuştu: “Ortadoğu’da DAİŞ ve diğer cihatçıların saldırıları başladığında Erdoğan’ın ilişkisi olduğu beliydi. Avrupa’daki siyasetçi ve diplomatlar bu durumu çok iyi biliyor. Ama Erdoğan’ın Avrupa’ya karşı mülteci şantajını kullandığı için ses çıkarmıyor.”

‘KÜRTLERİN MÜCADELESİNE HAYRANIM’

Kürtlerin özgürlük mücadelesine hayran olduğunu belirten Wurtz, “Kürtlerin özgürlük mücadelesi bizim özgürlük anlayışımızla uyuşuyor. Kürtlerin verdiği mücadele bütün azınlıkların mücadelesidir. Kürtler Ortadoğu’da insanlık değerleri için mücadele ediyor. Kürtlerin mücadelesine hayran olduğum bir yön ise kadın özgürlükçü mücadelesidir. Ortadoğu’da olmayan bir şeydir bu. Örneğin Kobanê’de DAİŞ’i yenen Kürt kadınlarıdır. Sizin mücadelenizi desteklemekten onur duyuyorum. Avrupa ülkeleri de daha çok sizi desteklemesi gerekiyor” dedi.

Wurtz, 9 Ocak 2013’te PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üylesi Leyla Şaylemez’in katledilmesini de kınayarak, Fransız yargısının sessizliğini de eleştirdi.

‘TECRİDİ KIRANA KADAR EYLEMDEYİZ’

Ziyarette açlık grevi eylemcileri adına ise KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç bir konuşma yaptı.

Eylemleri hakkında bilgi veren Koç, şunları belirtti: “Biz Kürtler yıllardır Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması için eylem, yürüyüş ve gösteri yapıyoruz. Sesimizi her tarafa duyurmaya çalışıyoruz. Ama CPT ve AK gibi kurumlar başta olmak üzere Avrupa ülkeleri sessizliğini koruyor. Amacımıza ulaşana kadar eylemimize devam edeceğiz” diye konuştu.