Viyana’da Xizir cemi tutuldu: Herkes herkesin Xizir’ı olmalıdır

Başkent Viyana‘da Aleviler üç günlük Xizir oruçlarını FEDA’nın organize ettiği cemle sonlandırdı. Pîr Hüseyîn, “Zulme karşı herkes herkesin Xizir’ı olmalıdır” dedi.

Xizir ayı Ocak ortasında başlar ve Şubat ortasına kadar sürer. Bu dönemde Aleviler üç günlük Xizir orucunu genellikle Şubat ayının ikinci haftasında kutlarlar. Bu vesileyle Avusturya’nın başkenti Viyana‘da Aleviler, akşam saatlerinde toplanıp cem tuttu.

Viyana‘da her sene Demokratik Aleviler Federasyonu (FEDA) tarafından organize edilen etkinliğe çok sayıda Alevi katıldı. Cemi yürüten Pîr Hüseyin, hazır bulunanların rızasını aldı. Daha sonra topluluğa endişelerini, tartışmalarını ve sorunlarını sorarak, dara duruldu.

Pîr Hüseyin, herkesin rızasını aldıktan sonra ceme başladı.

Pîr Hüseyin şunları belirtti: “Xizir hep mazlumun yanındadır, her dara düşenin yardımına yetişir. Sen Xizir’i içinde hissettikçe sana yardım edecektir. Xizir tek ak sakallı biri değil; senin içindeki güçtür, histir, tanrıçadır. Xizir herkestir, xizir sensin. Bugünkü hükümetin zulmünü hepimiz biliyoruz. Bizim dinimiz, inancımız, kültürümüz, bizim varlığımız, bizim özümüz ve geçmişimiz tamamen yok edilmeye çalışılıyor, bitirmek isteniliyor. Bu bir zulümdür, sen bu zulmü görüyorsan, bu zulme karşı birazcık vicdanın sızlıyorsa, oradaki zalimliği görüyorsan, bunu beynine ve yüreğine yerleştirebiliyorsan işte Xizir’ı çağırmanın gereklerinden birisi de budur. Herkes herkesin Xizir’i olmalıdır.”

Pîr’in konuşması ardından ceme katılanlar el ele tutuşarak birlik olmayı, yan yana duran insanlar birbirlerinin omuzlarını öperek barışı sembolize ettiler. Ritüelin devamında şifalı su dağıtıldı. 

Kürt-Alevi Cemiyeti Rêya Heq gençlerinin semaha durması sonrası ise lokmalar dağıtıldı. Yapılan yemek duasından sonra cem sona erdi.