Viyana’da Rojava devrimi yıldönümünde YPJ savaşçısı grafitisi

Rojava devriminin yıldönümü vesilesiyle Viyana’da bir sokağa YPJ savaşçısının grafiti çizen Katalan ressam Andrea Btoy, “Evrensel dayanışma benim için önemli ve bu yüzden de Kürt hareketi ve Rojava devrimini önemsiyorum” dedi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir haftalık resim sergisi açmak üzere gelen Katalan ressam Andrea Btoy, Rojava devriminin 8’inci yıldönümü vesilesiyle bir YPJ savaşçısının resmini ünlü ressamlara sergi sonrası ayrılan duvara çizerek, devrimi selamladı.

Grafitinin altına da “Jin, jiyan, azadi” sloganını yazan Btoy, Kürdistan’ın özgürlüğü ve erkek egemen zihniyete karşı mücadele yürüten Kürt kadınlarına resmini armağan ettiğini belirtti.

Rojava devriminin Kürtlerin devrimi olmaktan çıktığını, dünya ezilen halklarının mücadelesi için sembol haline geldiğini de belirten Btoy, “Ben de devrime sanat eserlerimle sahip çıkıyorum. Bundan sonra da çıkmaya devam edeceğim” dedi.

Btoy, ANF’nin sorularını yanıtladı.

19 Temmuz Rojava devriminin yıl dönümünde neden Viyana’da sergi açtınız?

Barselona’dan bir sanat festivaline davet edildiğimi çin Viyana’ya geldim. Festival kapsamında bir grafiti yapmam isteniyordu. Ben de Kürt halkı ve Rojava Devrimi ile dayanışma amacıyla bu duvara bir Kürt kadın savaşçını resimlendirmek istedim. Çünkü bugün Rojava devriminin 8. yılı ve ben de bunu fırsat bilerek çizdim.

Neden Kürt kadın savaşçı ve ‘Jin, Jinan, Azadi” yazısı?

Festivale gelmeden önce dünyaca ünlü anarşist sendika CNT’nin bir toplantısına Katalonya’da katıldım. Toplantıda Kürt hareketi, kadın hareketi, Rojava devrimi, Jinwar Kadın Kolektifi ve Kürt mücadelesi hakkında bilgi edindim. Son yıllarda takip ediyordum, bilgileniyordum ve başından beri de devrimden çok etkilendim.

Ben de Uruguay asıllı bir insanım. Ailem, çevremde Güney Amerika’daki Tupac Amaru hareketi ile de etkileşim içindeyim. Evrensel dayanışma benim için önemli ve bu yüzden de Kürt hareketi ve Rojava devrimini önemsiyorum.

Önümüzdeki dönemde Rojava’ya ilişkin farklı projeleriniz var mı, sanatınıza daha fazla dahil etmeyi planlıyor musunuz?

Barcelona Azadi kurumundan arkadaşlar ile CNT aracılığı ile de sürekli bir iletişimim var. CNT’de feminist, anti-kapitalist, ekolojist arkadaşlar bu konu ile ilgileniyor ve büyük bir dayanışma gösteriyor diyebilirim. Ben de takip ediyorum, sanatımla da ilgim devam edecek. Orada şehit olanları unutmamak gerekiyor. Onlar benim için devrim hareketinin yol göstericileri, önderlerdir. Kürdistan’da başta kadınlar olmak üzere, Kürdistan ve ezilen diğer halklar özgürce yaşayacağı umudumuzu hiçbir zaman kaybetmemiz gerekiyor.

Kürtler ile dayanışmak benim için bir onurdur. Her zaman festival vb. etkinliklere davet ettiklerinde de kabul ederim. Kürdistan’ın özgürlüğü için savaşan bütün enternasyonalist savaşçılara da selamlarımı gönderiyorum ve yüreğim, sanatım ile her zaman sizlerin yanındayım. Jin, jiyan, azadi…