Uppsala'da Kürtler ve Şililerden ortak eylem

İsveç'in Uppsala ilinde Kürtler ve Şilililer, gerçekleştirdikleri ortak bir eylemle işgalci Türk devleti ve baskıcı Şili hükümetini protesto etti.

Uppsala Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Rojava Komitesi ve Şili Derneği, Rojava ve Şili halklarıyla dayanışma amacıyla Uppsala il merkezinde bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

Stora Meydanı'nda düzenlenen mitingde bir konuşma yapan Sol Parti Milletvekili Ilona Szatmari Waldau, Erdoğan rejiminin Türkiye'de Kürt halkı ve demokrasi güçlerine yönelik baskı ve saldırıları artırdığını, dış politikada ise saldırgan bir politika sürdürdüğünü söyledi.

Waldau, Türk hükümetinin bir yandan halkın seçtiği belediye başkanlarını görevden alırken Rojava'da da insanlık suçu işlediğini kaydetti. Waldau, Sol Parti'nin halkın seçilmiş temsilcilerinin görevlerine iadesini ve Türk devleti ve beraberindeki çetelerin Rojava'yı terk etmesini istediğine vurgu yaptı.

Rojava Komitesi'nden V. Nils, Türk devletinin sınır güvenliği yalanını ortaya atarak Rojava'da kadınların önderlik ettiği ekolojist, eşitlikçi ve adil sistemi yok etmek istediğini söyledi.

Nils, Uluslararası topluma Türk devleti ve beraberindeki çetelerin Rojava'yı terk etmesi için girişimde bulunması çağrısında bulundu.

Şili Derneği adına yapılan konuşmada Pinera Hükümeti'nin uyguladığı ekonomik-politikanın halkı yoksulluğa mahkum ettiği belirtildi. Göstericileri katleden güvenlik güçlerinin yargı karşısına çıkarılması ve hükümetin istifa etmesi talep edildi.

Ellerinde Şili, Rojava, PKK, YPG/YPJ ve Şili'nin yerli halkı Mapuçelerin bayraklarını taşıyan yaklaşık 200 kişi, “Yaşasın Rojava direnişi”, “Pinera İstifa”, “Şili, Rojava dayanışma”, “Yaşasın YPG/YPJ” ve “Türk ordusu Rojava'dan defol” sloganlarını atarak yürüyüşe geçti.