Türk devletinin katlettiği Kürt kadınları İsveç'te anıldı

Türk devletinin 9 Ocak 2013’te Paris’te katlettiği üç Kürt kadın devrimci ile Ocak 2016’de Silopi’de katledilen üç Kürt kadın aktivist, İsveç'in iki kentinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Paris’te altı yıl önce katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylamez ile 2016 yılının Ocak ayında Silopi’de katledilen Seve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar için İsveç’in Örebro ve Västerås illerinde anma etkinlikleri düzenlendi.

ÖREBRO

Demokratik Kürt Toplum Merkezi düzenlenen anmada masaya Paris’te katledilen 3 Kürt kadının fotoğrafları yerleştirildi. Fotoğrafların önlerine çiçekler konuldu ve mumlar yakıldı.

Dernek adına yapılan konuşmada kadınların Kürt Özgürlük Hareketi ve Rojava devrimi taşıdıkları önem ele alındı.

Konuşmalarda, Kuzey Kürdistan ve Rojava’da direniş ve devrime önderlik ettikleri için kadınların hedef alındığına dikkat çekildi. Kadın örgütlenmelerinin daha da güçlendirilmesinin gereğine vurgu yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecritin kaldırılması için 68 gündür açlık grevinde bulunan HDP Milletvekili Leyla Güven’in katledilen 6 kürt kadının azmiyle mücadele yürüttüğüne dikkat çekildi.

Anma etkinliğine Fransız devletinin Paris katliamını karartmaya çalıştığına da tepki gösterildi. Anmada, Kürt Halkı ve dostlarına gerçek faillerin yargı karşısına çıkarılması için mücadeleye daha sıkı sarılmaları çağrısı yapıldı.

VÄSTERÅS

6 Kürt kadını için saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin katliamı kınayan ve açlık grevcilerine destek veren açıklaması okundu.

Açıklamada Paris katliamının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı barış sürecini sabote etmek ve direniş ve devrime önderlik eden Kürt kadınlarına göz dağı vermek amacıyla yapıldığına dikkat çekildi.

Açıklamada katliamı gerçekleştiren Türk devletinin umduğu sonucu almak bir yana Kürt Kadın Hareketi’nin daha da güçlendiğine ve Rojava devrimine önderlik yapacak bir düzeye geldiğine vurgu yapıldı.

Leyla Güven ve açlık grevcilerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecritin kaldırılması talebinin tüm Kürt Halkı ve dostlarının talebi olduğu belirtilen etkinlikte, Güven ve açlık grevcilerin eylemleri selamlandı.