Stuttgart’ta 1 Mayıs eylemcilerine polis engeli

Stuttgart’taki coşkulu yürüyüş, defalarca Alman polisinin engelleme ve saldırıları altında ırkçılığa, emperyalist sömürüye karşı ortak mücadelede birleşme çağrısı ile sonuçlandırıldı.

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, Almanya’nın Stuttgart kentinde yapılan büyük bir yürüyüşle kutlandı.

Her halktan, her renkten, her meslekten işçi, emekçi, kadın direnişçilerin buluştuğu eylemde Yeşil Sol Parti flamalarının yoğunlukta olması dikkat çekerken, Almanya’nın diktatör Erdoğan’a silah desteği, buna karşı Rojava’daki YPJ direnişi gibi Rojava ile dayanışma, siyasi tutsaklara özgürlük yazılı büyük pankartlar da yer aldı.

Marien Platz’da toplanarak saat 10.30 civarında yürüyüşe geçen kitle, miting alanı Schlossplatz’a ulaşana kadar defalarca Alman polisinin engelleme ve saldırılarına maruz kaldı. Özel komando tip giyimleri, süvarileri ve özel köpekleriyle defalarca eylemcilere saldıran polisler, sayısı tespit edilemeyen birkaç eylemciyi de gözaltına aldı.

Irkçılığa, emperyalist sömürüye karşı sendikal bir hareket etrafında birleşme çağrısı yapılan konuşmalarda, şöyle denildi: “İnsanlar klasik ücretli işçilikten, kaçak çalışanlar durumuna geldi. Bazıları da cinsiyetleri, kimlikleri ve ırkçılık yüzünden daha fazla marjinalleştirildi. Bu duruma dayalı olarak kadınların yeniden ev işçiliğini üretim işi, bu esasa dayalı olarak, göçmen kökenli veya beyaz olmayan insanlar da ikinci sınıf olarak kabul edilenler oldu. Bu şekilde sömürüye dayalı yapılan işler küreselleşmeye başladı. Bu yüzden yasal alanlarda çalışamayan işçiler kriminalize ediliyor. Bu duruma karşı eskiden sendikaların sloganı olan, ‘örgütsüzleri örgütle!’ temelinde mücadelemizi güçlendirmeliyiz’’ denildi.

1 Mayıs kutlaması, Alman polisinin saldırıları altında saat 14.00 civarında sonlandırıldı.