Stuttgart davasının çelişkileri...

Stuttgart’ta Kürt yurtseverlerin yargılandığı duruşma itirafçılık yapan Rıdvan Ö., polise ve mahkemeye verdiği ifadelerdeki çelişkili suçlamalarına devam etti.

Almanya’nın Stuttgart kentinde Veysel S., Agit K., Evrim A., Özkan T. ile tutuksuz olarak Cihan A’nın yargılamasına Cuma günü Stammheim Cezaevi salonunda devam edildi. Dördü tutuklu, biri tutuksuz yargılanan Kürtler ve avukatlarının hazır bulunduğu son üç duruşmada tanıklık yapan itirafçı Rıdvan Ö. mahkeme heyetinin sorularını cevapladı.

Önceki oturumlarda itirafçı Rıdvan Ö.'nün poliste verdiği ifade ile çelişen açıklamalarda bulunduğu gözlendi.

Yine itirafçının 'suç delili' olarak mahkemeye sunmaya çalıştığı Paris anmasının otobüs biletlerine ilişkin mahkeme heyeti, itirafçının bu biletleri polise-mahkemeye vermek için saklamasını, 'provoke etmek' amaçlı olduğunu söyledi.

İtirafçı Rıdvan Ö., bölgede yapılan kültürel etkinlikler ve Alevi kurumları ile olan ilişkileri de 'örgütsel çalışma' olarak mahkemeye kabul ettirmeye çalıştı.

ÇELİŞKİLİ İFADELER

Kürt yurtseverlerin tutuklanması ve yargılanmasına dayanak olarak çelişkili ifadeleri kullanılan Rıdvan Ö.'nün kimlik bilgileri de çelişkili çıktı.

Polis sorgusunda 1982, mahkemede “1981 doğumluyum” diyen Rıdvan Ö. bu çelişkiye dikkat çeken mahkeme heyetine "ha 81, ha 82 ne fark eder ki, çok önemli değil" ifadesini kullandı.

İtirafçı Rıdvan Ö, Kürt yurtseverleri suçlayan ifadeleriyle yetinmeyerek, izlemeye gelenlere 'örgüt yöneticileri' diyerek, mahkeme heyetine ihbar etti.

11 Kasım Pazartesi günü gerçekleşen duruşmada ise Özkan T.’nin avukatı Von Der Bernhes, itirafçı Rıdvan Ö.’nün önceki duruşmada sunduğu iddialarla ilgili çelişkili ifadelerine ilişkin notlarını mahkemeyle paylaştı. Mahkeme heyeti polis korumasına alınmış birinin bu kadar rahat telefonla görüşme yapmasını anlayamadığını belirterek Rıdvan Ö.’ye bazı sorular yöneltti.

POLİSTE TANIMIYOR MAHKEMEDE TANIYOR

Daha sonra ifadesine devam eden Rıdvan Ö., “Özkan T.’yi kaçırılmadan önce de gördüğünü” söyledi. Fakat polisteki ifadesinde Özkan T.’yi öncesinde hiç görmediğini belirtmişti.

Mahkeme heyeti ise polis ifadesini hatırlatarak “olay öncesi tanımadığınızı söylemişsiniz bu nasıl oluyor” diye sordu.

14 Kasım Perşembe günkü duruşmada ise Rıdvan Ö.’den nasıl kaçırıldığını anlatması istendi. Kaçırıldığı iddia edilen yerlerin fotoğrafları gösterildi. Fakat Rıdvan Ö.’nün kendisine gösterilen yeri tanımadığı ve hatırlatmakta güçlük çektiği anlaşıldı.

İtirafçı Rıdvan Ö. öğleden sonraki oturumda "dişim ağrıyor konuşamam" diyerek mahkemenin bitmesini istedi.

Heyet mahkemeyi saat 14:00’te bitirerek duruşmayı haftaya Pazartesi günü saat 09:00’da Stammheim Cezaevi’nde tekrardan görülmek üzere erteledi.