Strasbourg eylemi 35’inci gününü geride bıraktı

İmralı Adası'nı ziyaret etmeye yetkili kurum olan Avrupa Konseyi’ne (AK) bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) ziyaret talebine karşılık vermesi amacıyla, Strasbourg’da başlatılan süresiz oturma eylemi ise 35. gününü geride bıraktı.

Kürdistanlılar ve dostlarının kötü hava koşullarına rağmen yoğun ilgi gösterdiği eyleme, bugün Zürich, Basel, Lahr, Darmstadt başta olmak üzere Avrupa’nın değişik kentlerinden gelen yüzlerce Kürdistanlıyla devam etti.

Sabah saatlerinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları sloganlarla başladığı eyleme, öğleden sonraki programda 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele günü vesilesiyle bir panel düzenlendi.

Panele TJK-E Aktivisti Newroz Serhat ve Zin Kadın İnsiyatifi Sözcüsü konuşmacı olarak katıldı.

Geçtiğimiz günlerde Besta’da yaşamını yitiren Delal Amed ve 12 gerilla şahsında Kürdistan ve Devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan panelde ilk sözü alan Newroz Serhat; “5 bin yıldır kadına karşı uygulanan şiddet, kendini kurumsallaştırmıştır ve günümüzde kadına karşı işlenen politik insanlık suçudur. O açıdan biz kadınlar devam eden erkek egemen sistem karşısında örgütlenerek değişip, dönüşerek, öz savunmayı geliştirerek hem kadının ve hem de erkeğin özgürlüğünü sağlayabiliriz” dedi.

Kadını özgür olmayan toplum özgür olamayacağını belirten Serhat konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özgürlüğün tadını Önder Apo’nun felsefesinden aldık, bu özgürlük felsefesine o açıdan en çok biz kadınlar Başkan Apo’nun özgürlüğünün mücadelesini vermeliyiz. Bugün içinde bulunduğumuz bu çadır, bu alan o açıdan en çok kadın arkadaşlar tarafından sahipleniliyor. Biz kadınlar Önderliğe olan borcumuzu ancak onu özgürleştirerek ödeyebiliriz”