Strasbourg’daki oturma eylemi Rojhilat Kürtleriyle devam ediyor

Abdullah Öcalan’ın sağlığı ve can güvenliği için Avrupa Konseyi ve CPT’nin önünde başlatılan oturma eylemi 28’nci gününde devam ediyor. Bu hafta sonu da 40 kişilik bir grup ile Rojhilat Kürtleri oturma eylemine katılarak, Öcalan’ın özgürlüğünü istedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığı ve can güvenliği için Strasbourg’da bulunan Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) önünde 23 Ekim tarihinde 63 kurumun basın açıklamasıyla başlayan oturma eylemi 28’nci gününde devam ediyor. Kış koşulları ve soğuk havaya rağmen eylemlerini sürdüren Kürtler, CPT’nin sorumluluğunu yerine getirme taleplerini her fırsatta yineliyor.

Abdullah Öcalan lehine slogan atan Kürtler, tecridi kınayarak, Avrupa devletlerinin sessizliğini protesto etti. Halayların çekildiği ve ziyaretlerin devam ettiği oturma eylemi bu hafta sonu da 40 kişilik KODAR, PJAK ve Zağros Platform üyeleri katılarak, sürdürdü. Kurmanci, Sorani stranların söylendiği eylemlerde halaylar çekildi. Rojhilat Kültür Komisyonun sanatçılarının eylemcilere mini bir konser verdi.

‘BAŞKAN APO BÜTÜN İNSANLIĞIN UMUDUDUR’

Oturma eylemine katılan Rojhilat Kürtleri, Abdullah Öcalan’ın sadece Kürtleri değil bütün insanlık için bir felsefeye sahip olduğunu vurgulayarak, bir önce özgürlüğünü kavuşması vurgusunda bulundu.

Sanatçı Celal Dalawu, Abdullah Öcalan’ın bütün Kürtlerin umudu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Başkan Apo sadece Kürtlerin değil, bütün insanlık için umuttur. Bunun için Türk devleti 19 yıldır tecrit altında tutuyor. Biz Kürtlerin görevi de buna karşı çıkıp eylemler içerisinde olmaktır. Çünkü başkan Apo, özgürlük isteyen herkesin umududur. 27 gündür Kürt halkı buruda. Amacımız ondan haber almak ancak temel hedefimiz başkan Apo’nun özgürlüğüdür.”

Celal Dalawu, CPT kurumunun İmralı adasına gidene kadar da eylemlerini devam edeceklerini söyledi.

‘ÖCALAN’DAN HABER ALMAK İSTİYORUZ’

Menuşah Rojhilatî ise Abdullah Öcalan’dan haber alamadıklarını hatırlatarak, “Başkandan 2 yıldır hiç alamıyoruz. Genç yaşlı hepimiz burada toplanmış, bir önce ondan bir haber almak istiyoruz” diye konuştu.

Jala Mihemed de bölge devletleri tarafından Kürtler üzerinde baskı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Bu baskılar bugün önder Apo şahsında yürütülüyor. Kendisine tecrit uygulanıyor. Biz bu uygulamaları kanıyoruz. 2 yıldır kendisinden haber alınamıyor, biz başkanımızdan haber almak istiyoruz. Bugün Kürdistan’ın 4 parçasında insanlar olarak burada CPT ve Avrupa Konseyine taleplerimizi iletmek için buradayız.”

‘AVRUPA TÜRKİYE’YE BASKI YAPSIN’

Xebat Mihemedî ise 27 gündür Kürt halkı Öcalan’ın üzerindeki tecride son verilmesi için eylemler içerisinde olduğunu belirterek “Rêber Apo sadece Kürtlerin değil bütün insanlığın onurudur, bunun temsilini yapıyor. Kürt halkı ve dostları onun özgürlüğü için burada toplanmış, eylemler içerisinde. Avrupa ülkelerine çağrımız, başkan Apo’nun özgürlüğüne kavuşması için Türk devletine baskı yapmalarıdır” dedi.

Beyruz Direqşan da Öcalan’ın özgürlüğü için Avrupa kurumlarının devreye girmesi gerektiğini vurgusunda bulundu.