Strasbourg’daki 14 eylemci için ciddi sağlık uyarısı

Öcalan’a yönelik tecride karşı Fransa’nın Strasbourg şehrinde 107 gündür açlık grevinde olan eylemcilerin birçok organlarını artık kalıcı olarak yitirebilecekleri ve özellikle kalp sorunlarından ötürü tehlikeli gelişmelerin yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi 14 eylemcinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı sürdürdüğü süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 107’inci gününe girerken, eylemcilerin sağlık durumları her geçen gün kötüleşiyor. Açlık grevi direnişçileri günlerinin neredeyse tamamını yatakta uzanarak geçiriyor ve buna rağmen ciddi bir uykusuzluk sorunu çekiyorlar.

Doktorlara göre açlık grevi bugün sonlansa dahi eylemcilerin özellikle iç organlarında oluşan hasar, ileride ciddi sağlık sorunlara yol açabilir. Açlık grevi direnişçilerinde en endişe verici sorunlar olarak, kaslardaki erime, kalp ve uykusuzluk ile açlıktan kaynaklı sinir sistemlerinde görülen belirtiler gösteriliyor.

Eylemcileri günü birlik takip eden doktorlardan Fahrettin Gülşen, eylemcilerin yapılan 15’inci genel sağlık taramasına ilişkin bilgileri paylaştı.

KASLARDAKİ ERİME DEVAM EDİYOR; EKLEM AĞRILARI ARTIYOR

Açlık grevi direnişçilerindeki en önemli sağlık sorunu olarak yoğun kilo kaybı ve bunun sonrasında yaslarda başlayan erime olduğuna dikkat çeken Dr. Fahrettin Gülşen, bunun artık vücuttaki yağ dokusunun bitmesinin sonucu olduğunu belirtti.

Açlık nedeniyle eylemcilerin vücudu ayakta kalabilmek için önce yağlara, daha sonra ise iliklerdeki yağlar ve kaslara yöneliyor.

Eylemcilerin iliklerindeki sıvının da azalmasıyla birlikte eklem ağrılarının arttığı bilgisini veren Dr. Gülşen, birçok eylemcide deri dökülmelerinin yaşandığını söyledi.

Açlık grevi direnişçilerindeki karın ve mide ağrılarına değinen Dr. Fahrettin Gülşen, buna midenin boş olmasından kaynaklı oluşan gazın neden olduğunu kaydetti.

Bağırsak ve mide sorunlarının yanı sıra üst yolunum yollarındaki iltihaplanmalar olduğunu belirten Dr. Gülşen, eylemcilerden Kerem Solhan’da ise kulak iltihaplanması olduğu bilgisini paylaştı.

UYKUSUZLUK SORUNU OLDUKÇA TEHLİKELİ

Dr. Gülşen’in verdiği bilgiye göre, 14 eylemcinin tümü sıvı almakta zorlanırken, görülen ve yaşamları açısından belki de en tehlikeli olan ise ciddi bir uyku sorunu yaşamaları. Eylemcilerin bazen 2 saat kadar bazen de hiç uyuyamadıklarını söyleyen Dr. Gülşen, uykusuzluktan kaynaklı sinir sisteminin hasar gördüğünü belirtti.

Tıp dilinde ‘Wernicke Korsakov psikozu’ olarak bilinen rahatsızlığının açlığın sonucu olduğuna işaret eden Dr. Gülşen, sinir sisteminin aşırı bir biçimde zorlanmasının kalıcı hastalıkları beraberinde getirdiğini söyledi.

Uykusuzluk nedeniyle açlık grevi eylemcilerinde aşırı baş ağrıları, asabiyet hali, yorgunluk da sıkça görülüyor.

ŞİMDİDEN BİRÇOK ORGANLARINI KAYBETTİLER DENEBİLİR

Açlık grevi eylemcilerinin şimdiden birçok organlarını kaybettiğinin söylenebileceğini vurgulayan Dr. Fahrettin Gülşen, böbrek yetmezliğinin yanı sıra kalp yağ dokusunun tükenmesinden dolayı oluşan sıkışma ve kasılmalara dikkati çekti.

KALP RAHATSIZLIKLARINDAN DOLAYI HER AN HERŞEY OLABİLİR!

Dr. Gülşen’e göre eylemcilerde uzun süredir görülen kalp ritim ve tansiyon bozuklukları kalıcı hale gelecek. Dr. Gülşen, eylemcilerin kalplerinde görülen sorunların oldukça tehlikeli olduğunu ifade ederken, “Üzülerek diyoruz, kalpten kaynaklı her an herşey olabilir” ifadesini kullandı.

‘ARTIK TALEPLERİ DİKKATE ALINARAK ÇÖZÜM BULUNSUN’

Doktorlar olarak tek yaptıklarının eylemcileri muayane etmek ve durumları hakkında kendilerini ve kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu hatırlatan Dr. Fahrettin Gülşen, “Eylemcilerin insani bu taleplerinin artık dikkate alınması gerekiyor. Bu insanların bu şekilde ölüme gitmelerine izin verilmemeli. Talepleri dikkate alınarak bir çözüm bulunmalı. Aksi halde çok geç olacak” uyarısında bulundu.

Dr. Gülşen Fransa’daki ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşlarına da çağrı yaparak, eylemcilerin durumlarının yerinde görülmesi için kendileriyle temasa geçilebileceğini söyledi.

Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi 14 eylemci, Leyla Güven’in 8 Kasım 2018’de başlattığı tecride karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine 17 Aralık 2018’de dahil olmuşlardı. Strasbourg’daki eyleme katılan inisiyatif üyesi isimler şunlar: Yüksel Koç, Dilek Öcalan, Gülistan İke, Nurgül Başaran, Mustafa Sarıkaya, Mehmet Nimet Sevim, Mohamad Ghaderi, Kardo Bokani, Ekrem Yapıcı, Deniz Sürgüt, Ramazan İmir, Ayvaz Ece, Agit Ural ve Kerem Solhan.