Stockholm'de coşkulu PKK kutlaması

PKK'nin kuruluş yıldönümü İsveç'in başkenti Stockholm'de yüzlerce Kürdistanlı ve dostlarının katıldığı bir etkinlikle kutlandı.

Sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri, PKK'nın kuruluşunun Kürt Halkı ve ezilen ve baskı altında tutulan azınlıklar için taşıdığı anlam ve önemi günümüzde Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri ışığında tahlil eden konuşmalar yaptı ve Kürt Halkı ve dostlarına sömürgeci güçlere karşı PKK ile dayanışmayı yükseltmeleri çağrısı yaptı.

Etkinliğin ev sahipliğini yapan İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin Eş Başkanı Hamit Biten, PKK'nın kuruluşunun bir diriliş bayramı olduğunu ve kurulduğundan beri geçen 40 yıl içinde PKK'nın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın önderliğinde tarih yazdığını söyledi.

Ciwanên Azad adına konuşmaların yapılmasından önce PKK, KCK bayrakları ve Öcalan'ın resminin bulunduğu flamalarla salona girerek sahne önüne dizilen Kürt gençleri, katılımcılar tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı.

SARIYILDIZ: PKK'NİN KURULUŞU ŞEHİT AİLELERİNE KUTLU OLSUN

HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kürt Halkına yönelik katliam ve asimilasyon politikalarını somut örnekler vererek sıraladıktan sonra bu politikalara örgütlenen ve başkaldıran Kürt gençlerinin Amed zindanlarında zulme karşı başkaldırdıklarını belirterek “Bu ruh tam 40 yıldır halkın benliğinde yer alıyor. Bunu dağlarda, şehirlerde, köylerde gördük. Rojava'da Kobenê'de binlerce arkadaşımızın kahramanca direnişlerinde bu ruhu gördük. Bugün özellikle şehit düşen, direnen arkadaşlarımıza, şehit ailelerine kutlu olsun” dedi.

Binlerce şehit veren Kürt Halkı ve Kürt Özgürlük Hareketi'nin hiç bir zaman düşman karşısında diz çökmediğini hatırlatan Sarıyıldız, “Bu direniş beyhude olmadı. PKK'nin önderliğinde bugün sadece Kürtler için değil tüm Ortadoğu halkları için yeni bir yaşam kurulma mücadelesi veriliyor. Bu direniş ezilen halklara umut verdi. Tüm dünya bizleri tanımaya başladı” diyerek PKK'nin mücadelesinin yarattığı olumlu sonuçlara dikkat çekti.

Özyönetim direnişleri sırasında Türk devletinin Kuzey Kürdistan'da gerçekleştirdiği katliamlara ve yüz binlerce Kürdü topraklarından sürmesine rağmen Kürt Halkına boğun eğmeyi başaramadığını belirten Sarıyıldız, AKP rejiminin son günlerini yaşadığını ve tıpkı Saddam rejimi gibi kaybedeceğini söyledi.

Sarıyıldız'ın şehitlerin Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt Halkı açısından taşıdığı önemi vurgulaması, Kemal Pir ve yoldaşlarının fedakarlıklarını hatırlatması “Şehit Namirin” ve “Biji Serok Apo” sloganlarıyla karşılık buldu.

ROJAVA KOMİTELERİ: PKK ve YPG/YPJ'NİN DİRENİŞLERİNDEN İLHAM ALDIK

Rojava Komiteleri adına konuşan Thomas Petersson, bir grup Kürt genci tarafından kurulan PKK'nin 40 yıl içinde dört parçada Kürdistanlıları harekete geçen kitlesel bir partiye dönüştüğünü belirttikten sonra şunları kaydetti:

“PKK ve YPG/YPJ'nin direnişi ve mücadelesinden ilham aldık. Kürt Halk Önderi Öcalan'ın demokratik konfederalizm projesinden ilham aldık. Rojava'da Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesi halklara ilham veriyor... Yaşasın PKK, YPG/YPJ.”

Sunuculuğunu Sanatçı Armanc'ın yaptığı kutlamada Kürdistanlılar ve dostları, Hozan Comerd, Serhado, Berivan Arın, Dilşad, Koma Heval ve Koroya Amara'nın söyledikleri türkü ve marşlar eşliğinde halaya durdu. Türk devletini kınayan ve Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep eden sloganlar attı.

Mezopotamya Özgürlük Partisi, Dayanışma Derneği ve PJAK Avrupa Koordinasyonu, PKK ve Kürt Halkıyla dayanışma içinde oldukları ve olmaya devam edecekleri mesajlarını verdi.