SPD: HDP’liler serbest bırakılmalı

Almanya’da koalisyon hükümetinin ortağı sosyal demokratlar AKP-MHP iktidarının HDP’ye yönelik siyasi soykırım operasyonları sırasında gözaltına alınan siyasetçilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Geçtiğimiz Cuma günü aralarında HDP'li belediye eşbaşkanları, eski milletvekili ve yöneticilerin de bulunduğu çok sayıda siyasetçinin gözaltına alınmasına karşı Avrupalı politikacıların ve siyasi partilerin tepkileri sürüyor.

Son olarak Almanya’da federal hükümetin ortağı olan Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) cephesinden gözaltılara ilişkin bir açıklama daha geldi. Partisi adına açıklama yapan SPD’li federal parlamenter Dietmar Nietan, HDP’yi hedef alan son gözaltıları kınadı.

Türkiye’de muhalefetin baskı altına alınmasının bir parçası olarak HDP’lilerin gözaltına alındığını belirten Alman parlamenter “Türkiye’de bu şekilde gözaltı ve tutuklamalar artık son bulmalı” çağrısında bulundu.

Gözaltındaki HDP’lilerin de serbest bırakılmasını isteyen SPD’li Nietan, devamla Kobanê savaşı sürecinde yaşananlara ilişkin HDP’nin mecliste bir araştırma komisyonunun kurulması için birçok başvuruda bulunduğunu, ancak bunun AKP iktidarı tarafından reddedildiğini hatırlattı.

Geçtiğimiz günlerde SPD’li federal parlamenter ve Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi (AKMP)’nin Sosyal Demokratlar Grup Başkanı Frank Schwabe da son gözaltı furyasıyla Türkiye’nin Avrupa Konseyi (AK) kırmızı çizgilerini aştığını bildirmişti.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden çıkartılmasını amaçlayan bir sürecin başlayabileceğine dikkat çeken Schwabe, Ankara’ya ciddi bir mesaj verilmesi gerektiğini ifade etmişti.