İsveç Sol Parti Başkanı: Görüşümüz net, Öcalan özgür olmalı

İsveç’te iktidar ortağı Sol Parti’nin Başkanı Jonas Sjöstedt, Türkiye’de barış için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgür olması gerektiğini belirterek, bu konudaki görüşlerinin net olduğunu belirtti.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne bağlı Dalarna Meclisi’nden bir heyet, İsveç’te hükümet ortağı Sol Parti (Vänster) Başkanı Jonas Sjöstedt ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme Falun kentinde gerçekleşti.

Görüşmede, Türkiye’deki yerel seçimler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve açlık grevi eylemleri konuşuldu.

Sol Parti Başkanı Sjöstedt, yerel seçimleri izlemek için başta Van olmak üzere bir çok kentte gözlemelerde bulunmuştu.

Sjöstedt, seçim süreci boyunca bir çok yeri gezdiklerini belirterek, seçimlerin “çok anti demokratik” bir ortamda gerçekleştiğini ve şiddet politikasının uygulandığını söyledi.

“Kitle üzerinde büyük bir baskı vardı” diyen Sol Parti Başkanı, özellikle basın üzerindeki baskılara dikkat çekerek, “Sadece AKP’ye çalışıyorlardı. TV’ler tek taraflı yayın yapıyordu. HDP’ye boykot uyguluyorlardı” şeklinde konuştu.

Oy işlemi sırasında asker ve polislerin hem içeride hem de dışarıda herkese gözdağı verdiklerini belirten Sjöstedt, “Bizleri de içeriden dışarı çıkarıyorlardı. Bizleri de rencide ediyorlardı” diye ifade etti.

HDP’nin sadece Kürtlerin partisi değil, kadınların, feministlerin, herkesin partisi olduğunu kaydeden Sjöstedt, “HDP özgürlük için kilit konumdadır. Erdoğan onun için HDP’den nefret ediyor” şeklinde konuştu.

HDP geleceğin demokratik birlikteliğini yaratmakta olduğunun altını çizen Sjöstedt, “Barışın teminatıdır. Erdoğan onun için HDP’ye karşı çıkıyor, politikaları zıttır. HDP de umut ve özgürlük vardır” dedi.

Siyasi tutsakların durumuna dikkat çeken Sjöstedt, “Cezaevinde olan tüm siyasi tutsaklar derhal serbest bırakılmalı” diye kaydetti. Sol Parti’nin bütün siyasi tutsaklar için özgürlük istediğinin altını çizen Sjöstedt, “Bir çok kez mahkemelerde katıldım ve dayanışma içerendeyiz” ifadelerini kullandı.

Başta HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş olmak üzere siyasetçilerin tutuklanmasını kabul etmediklerini belirten Sjöstedt, şunları akledi:

“PKK üzerindeki terör damgasının kaldırılması için çok çabalıyoruz ve Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmalıdır. Türkiye’de barış olacaksa, Kürtlerle barış yaratılmalı, barışın olması için Kürtler özgür olmalı.”

“Abdullah Öcalan özgür olmalı” diye vurgulayan Sjöstedt, bu konudaki görüşlerinin “net” olduğunu kaydederek, “Kürlerle barışı elde etmeleri için büyük çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

Kürtler özgür olduğu zaman demokrasi ve barışın geleceğini dile getiren Sjöstedt, “Dayanışmamız sürecek ve desteğimiz devam edecek” diye ekledi.