GÖRÜNTÜLÜ

Sırbistan konsoloslukları önünde ‘Ecevit Piroğlu'na özgürlük’ eylemleri

Türkiye’ye iade talebiyle 3 yıldır hukuksuz bir şekilde Sırbistan’da hapishanede tutulan Ecevit Piroğlu için Avrupa’nın birçok merkezinde eş zamanlı eylemler düzenlenerek "Ecevit Piroğlu derhal serbest bırakılsın!" çağrısı yapıldı.

ECEVİT PİROĞLU AÇLIK GREVİNİN 125. GÜNÜNDE

Türkiye’ye iade talebiyle 3 yıldır hukuksuz bir şekilde Sırbistan’da hapishanede tutulduğu için ikinci kez açlık grevine giren ve ikinci eyleminin 125’inci gününde 45 kiloya düşen Türkiyeli devrimci Ecevit Piroğlu’nun serbest bırakılması talebiyle Avrupa’nın birçok merkezinde Sırbistan konsoloslukları önünde eş zamanlı eylemler gerçekleştirildi.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER) ve Sosyalist Kadınlar Birliği’nin (SKB) çağrısı üzerine Ecevit Piroğlu’na özgürlük eylemi düzenlendi. Sırbistan Konsolosluğu önünde yapılan eylemde, "Ecevit Piroğlu derhal serbest bırakılsın!" çağrısı yapıldı. İngilizce dövizlerin taşındığı İngilizce bildirinin okunduğu eylemde şunlar kaydedildi:

"Piroğlu’nun 12 Şubat 2024’de başlattığı 2. Açlık Grevi eylemi 125 günü geride bırakırken, vücudu her gün erimekte ve 45 kilonun altına düşmüş bulunuyor. Piroğlu, daha önce Türk devletine teslim edilmesini engellemek için 136 gün süren açlık grevi yapmış ve vücudu oldukça yıpranmıştı. Piroğlu’nun tedavi hakkı da engellenmişti.

"Piroğlu, Sırbistan Yüksek Mahkemesi’nin Türkiye’ye iade edilemez kararlarına rağmen Haziran 2021’den beri tutuklu. Piroğlu’nun 12 Ocak 2024 günü tahliye edilmiş, ancak aynı gün hapishane içinde bekleyen Sırbistan polisi tarafından yeniden tutuklanmış, Türk devletine iade edilmek amacıyla geri gönderme merkezine götürülmüştü. Sırbistan devleti bununla hem kendi hukukunu hem de uluslararası hukuku ve insan haklarını bir kez daha çiğnemiştir.

Ecevit Piroğlu, tutuklandığından bu yana Sırbistan ile Türk devleti arasındaki kirli pazarlıklar sonucu Türk devletine teslim edilmek isteniyor. Tutuklanmasının nedeni de Türk devletinin iade talebidir. Piroğlu’nun Türk devletine iadesi, uluslararası alanda yürütülen kampanya ve Piroğlu’nun 136 gün süren açlık grevi direnişi sonucu engellenebilmişti.

"Piroğlu’nun tahliye edilmesine rağmen serbest bırakılmaması, Türk devleti ile kirli siyasi pazarlıkların devam ettiğini göstermektedir. Sırbistan devleti Piroğlu’nu faşist Türk devletine teslim etmek için hapiste tutmaya devam ederek suç işlemektedir. Sırbistan Yüksek Mahkemesi’nin Piroğlu Türkiye’ye iade edilemez kararına rağmen, serbest bırakmaması, Sırbistan devletinin hem kendi hukukunu hem de uluslararası hukuku ve insan hakları sözleşmelerini çiğnediğini göstermektedir. Sırbistan Yüksek Mahkemesi, yeni bir kararla Piroğlu’nun 14 Ocak 2023’de tekrar tutuklanmasının ve ceza verilmesinin hukuki olmadığına hükmederek, kendisine kurulan bir komployu açığa çıkarmıştır. Sırbistan devletinin hukuksuz ve keyfi bir tutumla faşist Türk devletine teslim etme çabasına karşı ikinci defa açlık grevinde olan Piroğlu’nun sağlık durumu kritik bir aşamaya gelmiş bulunuyor. İç organları birçok fonksiyonunu kaybetmeye başladı. Bayılma, denge sorunu, görme sorunu ve konuşma zorluğu yaşamaktadır. Piroğlu’nun hayatı ciddi risk altındadır.

Sırbistan devleti, keyfi tutumuyla Piroğlu’nu adım adım ölüme sürüklemektedir. Ecevit Piroğlu’nun başına gelebilecek herhangi bir olumsuzluktan Sırbistan devleti sorumludur.

Sırbistan devletini, faşist Türk devleti ile kirli pazarlıklardan vazgeçmesini ve uluslararası hukuka uyarak Piroğlu’nu derhal serbest bırakmasını istiyoruz."

Eylem, "Ecevit Piroğlu’na Özgürlük!" sloganıyla sonlandırıldı.

DÜSSELDORF

Almanya'nın Düsseldorf kentinde Sırbistan Konsolosluğu önünde Ecevit Piroğlu ili dayanışma eylemi yapıldı. Klosterstraße bulunan Sırbistan Konsolosluğu önünde Almanca, Kürtçe ve Türkçe açıklamalar yapıldı. "Ecevit Piroğlu'na özgürlük" pankartının taşındığı eylemde bildiri okundu.

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) adına yapılan konuşmada da Ecevit Piroğlu'nun derhal serbest bırakılması istenildi.

Sırbistan Konsolosluğuna dosyanın verildiği eylemde "Ecevit Piroğlu'na Özgürlük", "Açlık Grevi Talepleri Kabul edilsin", "Yaşasın Uluslararası Dayanışma" sloganları atıldı.

DEN HAAG

Demokratik Güç Birliği (DGB) Hollanda bileşenlerinin çağrısıyla Den Haag kentinde bulunan Sırbistan Elçiliğinin önünde “Ecevit Piroğlu’na Özgürlük! “ eylemi gerçekleştirildi.

Eylem’de ADGB‘nin  Ecevit Piroğlu’nun derhal serbest bırakılması için kaleme aldığı açıklama okundu. Sık sık “Piroğlu’na özgürlük!” sloganları atılan eylemde elçiliğin posta kutusuna mektup bırakıldı.

STUTTGART

Almanya'nın Stuttgart kentinde ADGB bileşenleri, Sırbistan Konsolosluğu önünde Ecevit Piroğlu'nun taleplerinin kabul edilmesi için Sırbistan hükümetine çağrı yaptı.

ADGB adına yapılan açıklamada Ecevit Piroğlu'nun hukuksuz bir şekilde tutulduğu, mahkemeler tarafından özgürlüğü yönünde karar verilmesine rağmen Sırp hükümetinin AKP iktidarının talimatları doğrultusunda hareket ettiği belirtildi.

Piroğlu'nun 45 kiloya düştüğü vurgulanan açıklamada, tüm halklar ve göçmenler duyarlılığa, Piroğlu'na sahip çıkmaya davet edildi.

Ardından marşlarla bekleyişini sürdüren kitle, enternasyonal dayanışma sloganlarıyla eyleme son verdi.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te, Strasbourg Kemer’de yapılan eylemde TSP tarafından basın açıklaması okundu. Açıklamada Sırbistan devleti tarafından 3 yıldır tutsak edilen enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu’nun hayatının ciddi tehlike altında olduğu belirtilerek “Sırbistan Devleti, Piroğlu’nu faşist Türk devletine teslim etmek için hukuksuzca hapiste tutmaya devam ediyor. Piroğlu’nun 12 Şubat 2024’de başladığı ikinci açlık grevi eylemi kritik noktaya gelmiş bulunuyor. 46 kiloya düşmüş olan Piroğlu, daha önce Türk devletine teslim edilmesini engellemek için 136 gün süren açlık grevi yapmış ve vücudu oldukça yıpranmıştı” denildi.

Açıklamanın sonunda Piroğlu’nun derhal serbest bırakılması talep edildi.

Partizan adına yapılan konuşmada, Ecevit Piroğlu’nun onurlu bir devrimci olduğu vurgulanarak, Piroğlu’nun özgürlüğünün sağlanması için dayanışma içinde olacakları belirtildi.

Eylemde “Ecevit Piroğlu’na Özgürlük”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur” sloganları atıldı.