Sezgin Dağ'ın ölümünün aydınlatılması için Bern'de eylem

İsviçre'nin başkenti Bern'de 13 Kasım günü hayatını kaybeden Suruç gazisi Sezgin Dağ'ın ölümünde "ihmal" olduğu tepkisinde bulunan çok sayıda organizasyon, talebiyle İltica Başvuru Merkezi (SEM) önünde bir eylem gerçekleştirdi.

Eyleme aralarında İGİF, SKB, FEDA, CDK-S, SYKP, İTİF, ROTA, Migrantis Selbtorganisation, İHDD, Linke PoC / Migrantifa, PangeaKolektif, Migrant Solidarity Network, Devrimci Cephe, Mor Kızıl Kolektif, ATİK, KKP, Kutüsch'ün yer aldığı onlarca organizasyon destek verdi.

2015 yılında yaşadığı Gazi mahallesinden Kobanê'nin yeniden inşasına katkı sunmak için yola çıkan aktivistlerden Sezgin Dağ, 20 Temmuz'da Suruç'ta Türk devleti destekli DAİŞ çetelerinin düzenlediği bombalı saldırıda ağır yaralanmıştı.

Vücudunda şarapnel parçalarıyla yaşayan ve ağır sağlık sorunları bulunan Dağ hayata yeniden tutunmak adına İsviçre'ye gelerek burada iltica başvurusunda bulunmuş ve Lysse kasabasında bulunan mülteci yerleşkesine gönderilmişi.

13 Kasım günü rahatsızlanarak hastaneye başvuran Dağ, "bir şeyi yok" denilerek geri kaldığı kampa geri gönderilmişti. Dağ, aynı gün kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti.

SEM önünde gerçekleştirilen eyleme farklı kesimlerden demokrat onlarca kişi katılırken, "Bir mültecinin hayatı bir ambulanstan daha ucuz", "Sezgin Dağ'ı DAİŞ'in bombaları öldüremedi ama sizin ihmalkarlığınız öldürdü" yazılı dövizler taşındı.

Kurumlar adına yapılan ortak açıklamaya göre Türkiye'de ESP ve HDP üyesi olan Sezgin Dağ İsviçre'de İGİF üyesiydi. Dağ sağlık sorunlarının yanısıra Türkiye'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle İsviçre'ye sığınmış ve burada yaşamı ve sağlığı için uygun bir muamele talebinde bulunmuştu.

Açıklamada şunlar ifade edildi: "13 Kasım'da yaşanan bu acı olayda gerek Mülteci kampı yetkilileri gerekse başvurduğu hastanenin ihmallerine yönelik ciddi şüpheler mevcuttur. Rahatsızlanan Dağ'ın ambulans yerine taksi çağrılarak hastaneye götürülmesi buna örnek teşkil etmektedir."

Açıklamada, Sezgin Dağ'ın ölümünün aydınlatılması ve sorumluların hukuk önünde hesap vermesi çağrısı yapıldı.

Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu'nun da bir konuşma yaparak olayın aydınlatılmasını talep ettiği eylemde Dağ'ın ölümüne ilişkin hazırlanan dosya bir heyet tarafından SEM yetkililerine teslim edildi.

SEM yetkilisi tarafından olayın takipçisi olduklarını ve ihmale yönelik bir soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

Yapılan görüşmenin ardından eylem "Suruç için adalet, Sezgin için adalet" ve "Sezgin yoldaş ölümsüzdür" sloganlarıyla sonlandırıldı.