Rusya ve İsviçre'de PKK selamlandı

Rusya ve İsviçre'de PKK’nin 40’ıncı yılı düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Rusya Federasyonu'na bağlı Krasnodar kentinde ve Adıgey Özerk Cumhuriyeti'nde PKK'nin 40. yılı etkinliklerle kutlandı.

KRASNODAR

Krasnodar kentinde Kürt Kültür Otonomisi öncülüğünde PKK’nin 40. yılı düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Florensa konser salonunda düzenlenen etkinlik Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşunun ardından PKK’nin 40 yıllık mücadelesi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın PKK’nin kuruluşuna ilişkin farklı zamanlarda yaptığı değerlendirmelerini içeren sinevizyon izlendi.

Daha sonra Krasnodar Kürt Kültür Otonomisi Eş Başkanı Refik Babayev, kürsüye çıkarak, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.

Babayev, şunları söyledi: “PKK Kürt halkının tekrardan yaşama tutunma sebebidir. PKK öncesi Kürdistan için birçok siyasi ve farlı hareketler mücadele yürütmüş ama hiçbiri PKK kadar etkili olamamıştır. Bugün dünya halkları PKK mücadelesi sayesinde Kürtleri ve Kürdistan'ı tanıyor, saygı veriyor. Bu bakımdan PKK tarih sahnesinden silinmek üzere olan Kürtlerin diriliş destanıdır. Her Kürt bu anlamlı destanda yer almak istiyorsa PKK’nin ortaya çıkardığı bu kutsal değerlere sahip çıkmalıdır. PKK’nin en büyük değeri ise Önderliği ve şehitleridir. Değerlerimize sahip çıkarak mücadelemizi zaferle taçlandırmak temel görevidir."

Daha sonra etkinlik Azad Bedran, Peywan Ajin, Berfin Mamedova, Roj Azad, Şehit Kados folklor grubu ve yerel sanatçıların şarkılarıyla devam etti.

ADIGEY

Adıgey Özerk Cumhuriyeti'nde de PKK’nin kırkıncı yılı vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi. Adıgey Kürt Kültür Otonomisi öncülüğünde İmperya Hol’da yapılan etkinliğe çevre yerleşim alanlarından da çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Etkinlik Kürdistan şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından, PKK’nin mücadelesini konu alan sinevizyonun izlenmesiyle devam etti.

Daha sonra günün anlam ve önemine ilişkin Adıgey Kürt Kültür Otonomisi Eş Başkanı Feyzo Hüseyin bir konuşma yaptı.

Hüseyin, "Kürdistan’ı soykırım kıskacına alan ulus devletler bölgede Kürt halkının kimliğini inkâr ederek kültürünü sömürmeye başladı" diyerek, şunları ifade etti: "PKK’nin ortaya çıkmasıyla Kürt halkı tekrardan yaşam buldu. Bunun için PKK’nin kuruluş yıl dönümü biz Kürtler için büyük bir anlam ifade ediyor. Bugünü coşkuyla anmak ve sahiplenmek aynı zamanda kendi tarihini de sahiplenmek anlamına geliyor. Kürt halkı bulunduğu her yerde Kürdistan topraklarından ne kadar uzak olursa olsun, nereden geldiğini ve kimlerin sayesinde ayakta kaldığını asla ve asla unutmamalıdır."

Yapılan konuşmanın ardından Azad Bedran, Peywan Arjin, Berfin Mamedova sahne aldı. Sanatçıların şarkıları eşliğinde halk halaylar çekerek kutlama yaptı.

LUZERN

İsviçre'nin Luzern kentinde PKK 40. kuruluş yılı meşaleli yürüyüş ile kutlandı.

Kutlamaya katılan yüzlerce Kürdistanlı, akşam saatlerinde Mühle Platz'ta bir araya gelerek, yaktıkları meşaleler ile yürüyüşe geçtiler. Şehrin işlek caddelerinde devam eden yürüyüş tekrar Mühle Platz'ta yapılan bir miting ile devam etti.

Mitingde söz alan Luzern Kürt Toplum Merkezi Yöneticisi Mulla Semsur, PKK yıl dönümünü selamlayarak, 40 yıldır devam eden mücadelenin Kürt halkını küllerinden tekrar yarattığını belirtti. Konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlık ve güvenlik durumuna da dikkat çeken Semsur, şunları belirtti: "Başkan Apo bu halkı bir örgüte kavuşturup yeniden diriltti. PKK sayesinde Kürt halkı yok olmaktan kurtuldu, bir öğrenci hareketi olarak başlayan partimiz bugün milyonları örgütleyerek Ortadoğu'nun kaderini belirleyen aşamaya gelmiştir. Tüm bu kazanımlarımızın mimarı olan Başkan Apo'yu özgürleştirmek de halk olarak kutsal bir görevimizdir."

Sık Sık 'Bijî Serok Apo', 'PKK halktır, halk burada', 'Türk ordusu Kürdistan'dan defol' sloganlarının atıldığı eylem, halay eşliğinde son buldu.