Ronahi ve Berîvan şehit düştükleri yerde anıldı

Kürt özgürlük mücadelesinin iki Newroz şehidi Ronahî ve Berîvan Almanya’nın Mannheim şehrinde eylemlerini gerçekleştirdiği yerde anıldı.

21 Mart 1994 tarihinde Alman devletinin Kürt halkına yönelik hukuksuz politikalarını protesto etmek için bedenlerini ateşe veren Bedriye Taş (Ronahî) Nilgün Yıldırım (Berîvan) şehit düştükleri yerde düzenlenen bir törenle anıldı.


Ronahî-Berîvan Kadın Meclisinin çağrısıyla bir araya gelen kitle anma yerine kadar “Şehid Namirin”ve “Jin,Jiyan,Azadî” sloganlarıyla yürüdü. Eylem yerine ulaşıldığında duygulu anların yaşandığı anma saygı duruşunun ardından aile adına söz alan Cennet Taş’ın konuşmasıyla devam etti.

Taş katılan herkesi selamlayarak ;sizlere “Ronahî’nin annesinin selamlarını getirdim” dedi ve Ronahî-Berîvan’nın asla unutulmayacağını dile getirdi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi(TJK-E) adına söz alan Zeynep Bafe, Mazlum Doğan’ın Amed zindanında üç kibrit çöpüyle yaktığı ateşin Amed surlarında Zekiye Alkan; Kadifekale’de Rahşan Demirel tarafından gürleştirilen meşalenin ;Ronahî ve Berîvanın eylemiyle daha da büyüdüğünü ve zaferi garantilendiğini belirtti. Zeynep Bafe, Önderliğin bu eyleme çok büyük anlamlar yükleyerek değer verdiğini dile getirerek Reber Apo’nun “özgürlük kolay olsaydı Ronahî ile Berîvan kendini” yakmazdı değerlendirmesini hatırlattı.

”Ronahî ve Berîvan’ın ruhu,cesareti ,bağlılığı ,kararlılığı bugün Zap,Avaşin,Metina’da direnen yoldaşlarında somutlaşmıştır”diyen Zeynep Bafe, “bir kez daha anılarına bağlılık sözümüzü yineliyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Anma iki devrimci,fedai kadının eylemden önce bıraktıkları mektubun okunmasıyla son buldu.