Roma'da PKK'nin kuruluş yıldönümü kutlandı

PKK’nin kuruluşunun 41. yıldönümü İtalya’nın başkenti Roma’da kutlandı. Ararat Kürt Kültür Derneği’nde yapılan kutlamaya Kürt siyasetçi ve yazar Fuat Kav konuşmacı olarak katıldı.

Kürtler ve İtalyanların katıldığı toplantıda Fuat Kav, PKK’nin ulusal kurtuluş amacıyla yola çıktığını ancak hiçbir zaman milliyetçilik hastalığına düşmediğine dikkat çekti. PKK’nin başından bu yana enternasyonalist özellikler barındırdığını kurucularından Haki Karer ve Kemal Pir’in bu ruhun özü olduğunu söyledi. PKK’nin mayasında olan bu ruhun bugün Rojava’da kurulan demokratik konfederalizmin zemini olduğunu söyledi. Kav, Kürt özgürlük hareketinin en temel özelliklerinden birinin düşünce ve eylemde tutarlı öncüler yetiştirmek olduğunu vurguladı.

Kav’ın konuşması ardından, Kürdistan dağlarında yaşamını yitiren enternasyonal HPG gerillası Almuth Sarah Handelmann tarafından hazırlanan dokümanter izlendi. Handellmann’ın Kürt özgürlük hareketine katılmadan önce öz yönetim süreçlerini anlattığı dokümanter film ilk kez İtalyan izleyiciyle buluştu. Etkinlik müzik dinletisi ile sona erdi.

KADINLARIN YEŞİL DEVRİMİ

Siyasetçi Kav, önceki gün de ‘Rojava’daki Mücevher / Kadınların Yeşil Devrimi’ adlı etkinlikte İtalyanlarla buluştu. 9 Ekim’de başlayan işgal saldırılarından bu yana Rojava’daki jeopolitik durum üzerine değerlendirme yapan Kav, Kürtlerin halklarla kurduğu ittifak sayesinde emperyalist devletlerin oyunlarını boşa çıkardığını söyledi.

Rojava devriminin temelini oluşturan ekoloji perspektifine odaklanılan etkinlikte ilk olarak Rete Kurdistan temsilcisi Sveva Heartter Make Green Rojava Again projesine ilişkin kitabın tanıtımını yaptı. Heartter, ayrıca Hasankeyf’te yapılan baraj projesinin yol açtığı yıkımı anlattı. Zaman kaybetmeden projenin durdurulması için harekete geçilmesi çağrısı yaptı. Türk devletinin faşist zihniyetinden ötürü çevre felaketlerinin yaşandığını dikkat çeken Heartter, Erdoğan’ın suyu da bir silah gibi kullandığını ifade etti.

Jinwar kadın köyü sakinlerinin etkinlik için gönderdiği mesaj okunduktan sonra söz alan Jineoloji Komitesi üyesi Zilan Diyar da Jinwar’ın bir ütopyanın gerçekleştirilmesi olduğuna dikkat çekti. Köyün yapım aşaması ve yaşam biçiminine ilişkin örnekler veren Diyar, Jinwar kadın köyü sayesinde kadınların literatüründen ‘olmaz’ ifadesinin çıktığını söyledi. Kürt sanatçı Mubin’in müzik dinletisiyle sona eren etkinlikten elde edilen gelirler Heyva Sora Kürdistan’a aktarıldı.