Ragıp Zarakolu'nun iade talebine İsveç'ten ret

İsveç Yüksek Mahkemesi (Högsta Domstolen), Türkiye'nin Gazeteci-Yazar Ragıp Zarakolu'nun iade istemini reddetti.

Türk Hükümeti, 2018 yılının Ekim ayında, “teröre destek vermekle” suçladığı Ragıp Zarakolu'nun Suçluların İade Anlaşması kapsamında tutuklanarak Türkiye'ye iade edilmesini istedi.

Zarakolu'nun bir siyasi akademi kurduğunu ve akademide dersler vererek PKK'ye yardım ettiği öne sürdü.

Başsavcı, Türkiye'nin talebinin İade Anlaşması'nın 4, 7 ve 9. maddelerine ve Avrupa Sözleşmesinin 3 ve 6. maddelerine aykırı olduğu değerlendirmesini yaptı. Türkiye'nin iade talebinin reddedilmesini istedi.

Zarakolu da savunmasında kendisine yönelik suçlamaları reddetti. İnsan ve azınlık haklarını savunduğu için Türkiye'nin iadesini istediğini söyledi. Türkiye'de yayımlanan bir günlük gazetede Kürtler, yazarlar ve gazetecilere yapılan muameleleri eleştirdiğini belirtti.

Yüksek Mahkeme, iade işleminin uygulanabilmesi için İsveç yasalarının 4. maddesinde suç olarak kabul edilen fiillerin gerektiğini ancak Türkiye'nin başvurusunda bunu ortaya koyacak bir delil bulunmadığı değerlendirmesini yaptı. 

İade Anlaşması'nın 4. maddesi ve Avrupa Sözleşmesi'nin iadenin önünde engel olduğunu belirterek Türkiye'nin iade talebinin reddedilmesine karar verdi.

İade talebiyle ilgili kararlarda son söz İsveç Hükümeti'nin. Hükümetin Yüksek Mahkeme'nin aldığı kararı onaylamasına kesin gözüyle bakılıyor.