PKK’nin 40’ıncı yılı Moskova ve Montpellier’de kutlandı

PKK’nin kuruluş yıl dönümü Moskova ve Montpellier’de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da yaşayan Kürdistanlılar Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) kuruluş yıldönümünde bir araya geldi. Rusya Kürtleri Ulusal ve Kültürel Federal Otonomisi ile Moskova Kürt Kadın Organizasyonu’nun ortak organize ettiği etkinliğe Moskova’da faaliyet yürüten Kürt kurum temsilcilerinin yanı sıra Rojava Özerk Yönetimi Moskova Temsilciliğinden Reşad Bênav da katıldı.

Lunaçerski Halk Evi'nin konser salonunda yapılan kutlama Kürdistan şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından PKK’nin 40 yıllık mücadelesini ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın PKK’nin kuruluşuna ilişkin yaptığı değerlendirmeleri içeren sinevizyon izlendi.

Daha sonra günün anlam ve önemine ilişkin Kürt siyasetçi Adıl Cotkar ve Rojava Özerk Yönetimi Moskova Temsilciliğinden Reşad Bênav birer konuşma yaptı.

Cotkar “Yüz yıllardır inkar edilen Kürt toplumunun özgürlük umudu olan PKK’nin 40’ıncı yılını kutluyoruz. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan öncülüğünde kurulan PKK onun düşünce ve felsefesiyle bugün özgürlüğe çok yakındır. Tüm halkımızın bu önemli günde başta İmralı zindanında ağır tecrit altında olan Önderliğimize sahiplenmeye ve PKK’nin on binlerce şehidin yarattığı değerlere sahip çıkmaya çağırıyorum. 4 parçaya bölünen Kürdistan PKK’siz on parçaya da bölünür. Kürt halkının tek özgürlük umudu PKK’dır” diye konuştu.

Bênav “PKK’nin Kürdistan mücadele tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Kürt halkı PKK’yi benimsediği kadar hiçbir siyasi partiyi bu kadar sahiplenmemiş ve kucak açmamıştır. Halkın kendini içinde ifade ettiği PKK bugün milyonlarca sempatizanıyla mücadelesini daha kararlı ve güçlü yürütüyor. PKK gibi bir partinin kendini ilerici insanlığın temsilcisi olarak gören bazı devletlerde terör listesinde olması üzücü bir olaydır. Temin ediyorum ki PKK en yakın zamanda tarihteki en önemli halk kurtuluş hareketleri arasında hakkettiği yeri alarak bu kutsal mücadelesini özgürlükle taçlandırır” dedi.

Kutlamaya Azad Bedran, Peywan Arjin, Berfin Mamedova, Nataliya Palaida, Barzan Osmanov ve yerel sanatçıların müziği eşliğinde halaylar çekerek kutlama yapıldı.  

MONTPELLİER

Fransa'nın Montpellier kentinde yaşayan Kürdistanlılar PKK'nin 40’ıncı yılını düzenledikleri bir gece ile kutladı.

Kürdistan Özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan gecede Kürt siyasetçi Şenol Ham, günün anlamı ve önemine ilişkin kısa bir konuşma yaptı. Han "Partimizin 40’ıncı yıla girişini selamlıyoruz. PKK’nin 39. Kuruluş yıldönümünün başta Önder Abdullah Öcalan olmak üzere tüm partili yoldaşlara, yurtsever halkımıza ve dostlarımıza kutlu olmasını diliyoruz. Kuruluş Şehidimiz Haki Karer yoldaştan, kırkıncı yıl şehidimiz Delal Amed Yoldaşa kadar uzanan tüm kahraman şehitlerimizi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz” dedi.  

Konuşmaların ardında PKK’nin 40 yıllık mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kutlamaya sanatçı Hozan Cömert, Gülseher ve Hozan Diyar sahne aldı, gecede çekilen halaylarla coşkulu bir şekilde kutlandı.