Paris'te kitlesel yürüyüş: Katilleri tanıyoruz

Paris’te altı yıl önce üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesinin yıl dönümü vesilesiyle yapılan eylemde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları sloganlarla Gare du Nord'dan Republique Meydanı’na yürüdü.

Fransa’nın başkenti Paris’te altı yıl önce üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesi, büyük bir yürüyüşle protesto edildi.

Sabah saatlerinden itibaren Avrupa’nın birçok ülkesinden binlerce kişi otobüsler, toplu taşıma araçları ve özel araçlarla Paris’e aktı. Gare du Nord’da toplanan kalabalık öğle saatlerine doğru harekete geçti. Organizatörler katılımın geçen yıldan fazla olduğunu belirtti ancak net bir sayı vermedi. Tahminler, 15 binin üzerinde katılımın olduğu yönünde.

PKK’nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte, Türk devleti karşıtı sloganlar atıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dev bir posterinin de yer aldığı yürüyüşte, ayrıca açlık grevi eylemlerine dikkat çekilerek, Öcalan ile derhal görüşme yapılması istendi.

Katliamda hayatını kaybeden üç kadının aileleri, arkadaşları ve yoldaşları ile Kürt kurumlarının yöneticileri, yürüyüş kortejlerinde yerlerini aldı.

Yürüyüşe aralarında Dünya Kadın Yürüyüşü gibi onlarca kadın örgütü ile Fransa Komünist Partisi gibi çok sayıda siyasi parti ve örgüt katıldı. Türkiyeli sol organizasyonlar ve Fransa’da yaşayan farklı halklardan insanların da yer aldığı yürüyüşte, “katilleri tanıyoruz” denilerek, Fransa’nın katliamın sorumlularını yargılaması istendi.

Megafondan yapılan konuşmalarda sık sık “Katilleri tanıyoruz, açığa çıkarılsın demiyoruz, her şey açık, yargılamak zorundasınız” ifadeleri dikkat çekti.

Bu nedenle yürüyüş de bu yıl “Cezasızlığa karşı  adalet için” sloganıyla yapıldı.  Organizatörler, cezasızlık politikasına tepki gösteriyorlar.

'EMİR ERDOĞAN'DAN!'

Yürüyüşe katılan Fransa Komünist Partisi Lideri Pierre Laurent, ANF’ye yaptığı açıklamada, “Bu katliamın emrini Erdoğan’ın verdiğini biliyoruz. Bu mücadelenin sonuna kadar gitmesini istiyoruz” dedi.

France-Kurdistan Derneği Yöneticisi Sylvie Jan, “Temel gerçekleri biliyoruz” diyerek, “Şimdi Fransız adaletinden talebimiz, emri verenleri açık bir şekilde belirlemesi, yargılaması ve mahkûm etmesidir” dedi.

'KATİLLER ORTAYA ÇIKARILANA KADAR...'

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, “Halkımız adaleti arıyor, gerçek katiller ortaya çıkarılana kadar bu arayış sürecek” derken, KNK yöneticilerinden Zübeyir Aydar, “Her şey çok açık. Tamamıyla, Ankara’dan hükümet tarafından planlanmış bir suikast” dedi.

Yürüyüşçüler, miting alanı olan Republique Meydanı’na ulaştı. Burada, çok sayıda siyasetçi ve sivil toplum temsilcisinin konuşma yapması bekleniyor.