Paris Şehitleri kitlesel anılıyor

Paris Şehitleri Fransa ve Almanya kentlerinde anıldı. Marsilya’daki etkinlikte konuşan Sercan Aydın, “Hakikat mücadelesi nerede verilirse düşman orada varlık gösterir” diyerek, Kürt halkını verilen hakikat mücadelesi etrafında kenetlenmeye çağırdı.

Paris’te 9 Ocak 2013'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile 23 Aralık 2022'de katledilen Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl için Fransa ve Almanya'nın birçok kentinde kitlesel anma etkinlikleri düzenlendi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Paris’te 9 Ocak 2013'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile 23 Aralık 2022'de katledilen Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl anıldı.
Marsilya la Roses salonunda saat 14.00’da yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen anmada, salona şehitlerin portreleri ve farklı dillerde “Şehîd Namirin” pankartları asıldı. Kitlesel bir katılımın gerçekleşmesinden dolayı güvenlik önlemleri de en üst düzeyde alındı. Kitlenin salona geçmesi sonrası program saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşundan sonra ise sanatçı Diyar Mahrovi şehitlerin anısına ağıtlar yaktı.

‘BU UTANÇ FRANSA’NINDIR’

Daha sonra Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) adına konuşan Zozan Serhat, Kürt kadınlarının bu katliamı asla unutturmayacağını ve bu katliam aydınlatılana kadar mücadelesini sürdüreceğini vurgulayarak, sürüncemede kalan hukuk sürecinin ve sonrasında yaşanan ikinci katliamın Fransa'nın utancı olduğunu ifade etti. Serhat, ”Bu katliamlarla Kürtlere boyun eğdirmek istediler. Bu halk başını eğmedi, eğmeyecek. Başı dik bir biçimde mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

Zozan Serhat’ın konuşması sonrasında ise sinevizyon gösterimi yapıldı. Mahmur Kampı’nda bulunan Evîn Goyî’nin kardeşi Mustafa Goyî canlı bağlantı ile kısa bir açıklama yaptı. Evîn Goyî’nin mücadelesini aralıksız bir şekilde sürdürdüğünü dile getiren Mustafa Goyî, Kürt halkının bu bayrağı asla yere düşürmeyeceğini söyledi.

‘SALDIRILARA CEVABIMIZ, ÇALIŞMALARA DAHA FAZLA SARILMAK OLMALI’

Daha sonra söz alan Sercan Aydın ise, Kürt halkının kazanımlarını Sara, Rojbîn, Ronahî, Evîn şahsında şehitlere borçlu olduklarını belirtti. “Hakikat mücadelesi nerede verilirse düşman orada varlık gösterir” diyen Aydın, bütün halkı bu hakikat etrafında kenetlenmeye çağırdı. Aydın, şehitlere bağlılık ve sahiplenmenin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a sahip çıkmaktan geçtiğini belirterek, 23 aydır süren tecride dikkat çekti. Aydın, “Önder Apo, Sara yoldaş katledildikten sonra ‘asıl hedef bendim’ derken, büyüyen felsefenin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı çok açıktı. Bizim bunlara karşı cevabımız ise çalışmalarımıza daha aktif ve yoğun katılmak olmalı” dedi.

Aydın son olarak, bu katliamın gerçek failinin işgalci Türk devleti olduğunu belirterek, mücadeleyi yükselme, tecridi kırma ve şehitleri daha güçlü sahiplenme çağrısı yaptı.

Marsilya DKTM Çocuk Korosu’nun Ebdulla Peşêw’in -“Ta Ku Çiraya Me Geş Nebe” şiirini okuması ardından etkinlik, slogan ve zılgıtlarla son buldu.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de Paris Şehitleri, yüzlerce kişinin katılımı ile anıldı. Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra konuşan TJK-E üyesi Bêrîtan Amanos, düşmanın Kürt kadınları hedef almasının onlardan ne kadar korktuğunun göstergesi olduğunu belirtti.

Sakine Cansız ve Evîn ile olan paylaşımlarını aktaran Amanos, “Bu arkadaşlar, kadınlar olarak bizim özgürlük haritamızın kollarıdır” diye konuşmasına devam etti.

Ardından Şehit Evîn Goyî’nin ailesi adına Yadê Fatê konuştu. Yadê Fatê, şehit Evîn’in, yaşamı boyunca hep öğretici pozisyonda, aynı zamanda ise bir öğrenci olmayı bildiğini ifade etti.

Etkinliğe katılan KCDK- E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise, Mîr Perwer’in katledilmesinin, düşmanın Kürt sanatına olan düşmanlığını bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi. Koç, Abdurrahman Kızıl’ın da bir yurtsever olarak halkı için ömrü boyunca bedel ödeyen bir arkadaşları olduğunu aktardı.

Eylemde Freiburg DKTM Eşbaşkanı, önlerinde yoğun bir sürecin kendilerini beklediğini belirterek, 23-25 Ocak tarihleri arasında Strasbourg’da yapılacak eyleme, 4-10 Şubat tarihleri arasında gençliğin Uzun Yürüyüş eylemine ve 11 Şubat’ta Strasbourg’daki kitlesel yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

Anma sinevizyon gösterimi ve sloganlarla sona erdi.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde  Paris’te 23 Aralık 2022’de Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yönelik saldırıda şehit edilen KCK Yürütme Konseyi üyesi Evîn Goyî (Emine Kara), sanatçı Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl için Nürnberg kentinde anma yapıldı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından düzenlenen anma, Kurdistan devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından DKTM meclis yönetiminden Naime Qamişlo bir konuşma yaptı. Naime Qamiṣlo, Türk devletinin Kürtlere yönelik soykırım saldırılarına dikkat çekerek şunları belirtti: “Faşist ve soykırımcı Türk devleti Kürt halkının kazanımlarını yok etmek için insanlık dışı her türlü saldırılar düzenleyerek Kürtleri soykırımdan geçirmek istiyor. Kurdistan dağlarında yasaklı kimyasal silahlarla saldırıyor. Rojava’da insansız hava araçları ile her gün sivilleri katlediyor. Bununla yetinmeyen Faşist AKP-MHP rejimi Avrupa’nın göbeği Paris’te, 10 yıl önce olduğu gibi bir katliam daha gerçekleştirdi. Kadın öncüler, sanatçılar, kadınlar katledildi. Bu katliamı yapanın amaçlarını Kürt  halkı olarak iyi biliyoruz.”

Naime Qamişlo, Fransa devletine de çağrıda bulunarak Paris’te gerçekleştirilen her iki katliamı hemen aydınlatmasını istedi.

PARİS

Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nde gerçekleşen katliam sonucu şehit olan Evîn Goyî (Emine Kara) Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl için bir kitlesel anma etkinliği de Fransa’nın başkenti Paris’in Villiers Le Bell banliyösünde gerçekleştirildi.

TJK-F öncülüğünde yapılan etkinlik Kurdistan şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ardından başladı.

Halkın yoğun katılımı ile gerçekleşen anmada TJK-F adına söz alan Fidan Yıldırım, Paris şehitlerini anarak, şehitler ve önderlik gerçekliği temelinde süreç değerlendirmesi yaptı.

Ardından şehitler için hazırlanan sinevizyon gösterildi. “Şehîd namirin” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları ile son bulan etkinlikte bir kez daha şehitlere ve mücadelelerine bağlılık sözü verildi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde TJK-E öncülüğünde Paris’te 9 Ocak 2013'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile 23 Aralık 2022'de katledilen Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl için yapılan anmaya yüzlerce kişi katıldı.

Stuttgart Kültürhaus’da şehit Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın yakınlarının da katıldığı anmada mumlarla “Jin jiyan azadî” sloganları yazıldı. Salonda Paris’de katledenlerin, Stuttgart ve son dönemde şehit düşenlerin ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları asıldı.

‘ŞEHİTLERE SÖZÜMÜZÜ YERİNE GETİRECEĞİZ’

Anmada Kurdistan Şehit ve Kayıp Aileleri Derneği (KOMAW) adına bir konuşma yapan Şengê Kahraman, “Bu düşman bizden o kadar korkuyor ki gün be gün, adım adım nerede fırsat bulsa bizi katlediyor. Herkes şunu iyi bilsin ki biz kormuyoruz, zafere olan inancımızı kaybetmiyoruz. Biz acılarımızdan güç alıyoruz. Biz Kürt anneleri de böyle düşünüyoruz. Düşman şunu çok iyi bilsin ki şehitlerimizin intikamını özgürlüğümüzü sağlayarak alacağız. Serok Apo’ya, şehitlere olan sözümüzü yerine getireceğiz” diyerek kimsenin bunun öne geçemeyeceğini belirterek “Şehîd namirin” sloganları ile konuşmasını sonlandırdı.

KADINLAR MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEK

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına konuşan yapılan konuşmada, “Direniş kimliği her zaman, katliam işkence ve baskıların olduğu yerde daha da çok gelişir. Başta biz Kürt ve dünya kadınları biliyoruz ki özgür bir yaşam acısız ve bedelsiz olmaz. Bu arkadaşlarımız tesadüfen katledilmedi. Onlar Reber Apo’nun paradigmasını kendi yaşamlarında bulundukları her yerde yayarak, tüm dünya kadınlarının yeni bir yaşam inşaa umudunu büyüttü. Heval Sara PKK’nin kuruluşundan şehadetine kadar Önderlik ile beraber yürüdü, onu esas aldı. Biz çok katliamlar yaşadık. Zilan, Ağrı, Roboski, Maraş gibi. Bütün bu katliamlar, yönelmeleri Önder Apo’nun düşüncelerinin yeşermemesi içindi. Ama başaramadılar” diyerek Kürt kadınlarının mücadeleden vazgeçmeyeceğini belirtti.

MÜCADELELERİNİ DEVRALDIK

TEV-ÇAND adına konuşan Garip Nurhak ise, halkımız şehitlerine sahip çıkıyor diyerek, şehit düşen kardeşi için yazdığı şiiri okudu. Konuşmalarının ardından sinevizyon gösterisi yapıldı, Ozan Cömert stranlar seslendirdi. Anmada Stuttgart şehitleri aileleri sahneye çağrıldı. Burada konuşan Mîr Perwer halası Mihra Aydın, Abdruhhman Kızıl’ın yeğeni Deniz Babir ve Medya Savunma alanlarında şehit düşen Sehir Deniz’in (Xatica Ateş) kızkardeşi Gulistan Ateş, “Şehitlerin mücadelelerin devr aldıklarını ve sonuna kadar devam edeceklerini” belirttiler. Konuşmaları ayakta alkışlandığı anmada sık sık “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

LYON

Fransa’nın Lyon kentinde Paris Şehitleri’nin yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi protesto etmek için bedenlerini ateşe veren Veysi Taş ve Mehmet Akar, yine MLKP şehitleri Özgür Namal ile Zeki Gürbüz’ü anmak amacıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Bellecour meydanında başlayan yürüyüşe çok sayıda Kurdistanlı ve dostu katıldı.

Mezopotamya Kültür Merkezi’nde sonlandırılan yürüyüş ardından merkezde anma programı devam etti.