Ozan Ali Çağan: Aleviler tercihlerini HDP'den yana yapmalı

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu YK Üyesi Ozan Ali Çağan, 24 Haziran'da yapılacak seçimlerin sonuçlarının Türkiye'nin kaderini belirleyeceğini söyleyerek tüm Alevilere sandık başına gitmeleri ve tercihlerini HDP'den yana yapmaları çağrısı yaptı.

Çağan, Erdoğan ve AKP hükümetinin iş başına geldikten sonra devlete ait her şeyi sattığını, Türkiye'nin 120 milyar dolarlık borcunu 450-500 milyar dolara çıkardığını söyledi.

Erdoğan'ın üretime değil asfalt ve betona yatırım yaptığını için tıkandığını, Türkiye'nin borçlarını ödeyemediğini ve dar boğaza sürüklendiğini söyleyen Çağan, “Ancak bir ülkeye düşman olan kişi böylesi yatırımları yapabilir” dedi.

Çağan, 16 yıl içinde Erdoğan'ın sattıklarıyla yetinmeyip şimdi de devlet binalarını satışa çıkardığını ve yabancılara sattığı binaları devletin kurumlarının çalışmalarını yürütmeleri için kiraladığını söyledikten sonra Türkiye'nin ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu şu ifadelerle dikkat çekti.

BASKIN SEÇİMLERLE ERDOĞAN ÖMRÜNÜ UZATMAYA ÇALIŞIYOR

Erdoğan’ın bu kadar aceleyle baskın seçim yapmasının nedeninin krizin gelişi olduğunu da söyleyen Çağan şöyle konuştu: “Krizden önce seçim yapalım, halkı ne kadar kandırırsak ömrümüzü o kadar uzatırız diye düşündü. Ben İstanbul'daydım ve ilk defa bu kadar ruhsuz bir seçim çalışmasına tanıklık ettim. Her tarafta Erdoğan'ın resimleri vardı ama ciddi bir AKP kampanyası yoktu. Muharrem İnce ve HDP'nin çalışmaları daha canlıydı.”

Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda seçilmesinin imkansız olduğu tahmininde bulunan Çağan, gündemi muhalefet parti adaylarının belirlediğini “Selahattin Demirtaş cezaevinde ama çok başarılı bir kampanya yürütüyor. Muharrem İnce'nin mitinglerine yoğun ilgi var. Erdoğan ve AKP insan taşıyarak ve vaatlerde bulunarak meydanları doldurmaya çalışıyor” ifadeleriyle dile getirdi.

ERDOĞAN KAZANIRSA HİTLERVARİ BİR DİKTATÖRLÜK OLACAK

Erdoğan ve AKP'nin vaatlerde bulunarak ve rüşvetle yoluna devam etmesinin mümkün olmadığı değerlendirmesini yapan Çağan, Erdoğan'ın yeniden kazanması durumunda Türkiye'deki gelişmelerin nasıl olacağı sorusunu şöyle yanıtladı.

“Demokrasiden artık söz edemeyeceğiz. Hitlervari bir diktatörlük olacak. Gerçi şu anda durum farklı değil. Ben 1980 ve 90'lı yıllarda sahneye çıkıp konserler veriyordum. Bizden konserden önce ikametgah ilmühaberi, nüfus cüzdanı sureti ve söyleyeceğimiz türkülerin sözlerini bildirmemiz istenirdi. Şu anda durum daha da kötü. Ankara ve İstanbul'da konserler vermek istedim. Ama başarılı olamadım. İnsanlar korku içinde yaşıyor.”

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker'in HDP'den milletvekili adayı olmasının bizzat Erdoğan'ın talimatı sonucu engellendiğini söyleyen Çağan, “Şimdi de HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Demirtaş'ın seçimlere katılmasını engellemek istiyor. Tutukluların aday olamayacağını söylüyor. Bu talimattan sonra Demirtaş'ın adaylığı engellenebilir. Erdoğan eğer ben Demirtaş'ın aday olmasını engellersem Kürdistan'dan ona gidecek oylardan bazılarını alabilir miyim düşüncesinde” dedi.

ERDOĞAN PLANLARI ELİNDE PATLAYACAK

Erdoğan'ın HDP'yi baraj altında bırakmayı hedeflediğini ve bunun için her türlü yönteme başvurduğunu söyleyen Çağan, “Ama bu planları elinde patlayacak ve HDP %15 oranında oy alacak” şeklinde konuştu.

Geçmiş seçimlere kıyasla bu seçimlerde Alevilerinin tutumlarının daha net olduğunu söyleyen Çağan bunun nedenlerini şu şekilde sıraladı:

Erdoğan ilk defa hükümet kurduğunda Avrupa ülkelerinde Erdoğan'ın askeri vesayeti kaldıracağı ve demokrasiyi getireceği beklentisi vardı. Biz, o zaman da bunun doğru olmadığını söylüyorduk ve zaman bizi haklı çıkardı. HDP için daha önceleri Kürtlerin bir partisi olduğu algısı vardı. Ama 7 Haziran 2015'de yapılan seçimlerde bu algı büyük ölçüde kırıldı. Bunda Selahattin Demirtaş'ın büyük bir emeği var. Demirtaş'ın akılcı, sakin ve kendine güvenen tutumu Alevilerde sempati yarattı.”

Alevilerin CHP %40 civarında oy alsa bile HDP'nin barajın altında kalması durumunda AKP'nin çoğunluğu sağlayacağının bilincinde olduklarını söyleyen Çağan, “Aleviler AKP-MHP ittifakının önünün alınması için HDP'nin barajı geçmesi gerektiğinin bilincinde. Yaşamı boyunca CHP'den başka bir partiye oy vermeyenler şimdi HDP'ye oy verecek” dedi.

‘GAZANIZ MÜBAREK OLSUN’ SÖZLERİ HALA KULAKLARIMDA ÇINLIYOR

Sivas'ta Madımak otelinde gerçekleşen katliamdan kurtulmayı başaran Çağan, CHP listelerinden 8 Saadet Parti üyesinin aday gösterilmesinin Aleviler tarafından nasıl karşılandığı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Başta benim tepkim var. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen Temel Karamollaoğulu'nun katliamı gerçekleştirenlere 'gazanız mübarek olsun” sözleri hala kulaklarımda çınlıyor. Aleviler bu sözleri unutmadı. Birçok duyarlı Alevi bunu dikkate alarak CHP'ye oy vermeyecek. Bunun izah edilebilecek bir yanı yok.”

HDP'nin barajı geçmesinin Türkiye'nin demokrasiye geçmesinin ilk adım olduğu değerlendirmesini yapan Çağan, tüm Alevilere mutlaka sandığa gitmeleri ve tercihlerini HDP'den yana kullanmaları çağrısı yaptı.