Oyunuzu çok renkliliğe verin

HDP Mardin 3. sıra Adayı Tuma Çelik: “HDP'ye verilecek her oy aslında Türkiye'nin çok renkliliğine verilen oydur. HDP'nin Meclise girmesi iktidarın yerle bir edilmesi anlamına geliyor.”

HDP Mardin 3. sıra Adayı Tuma Çelik, aynı zamanda Süryanilerin ilk gazetesi "Sabro"nun Genel Yayın Yönetmeni ve Avrupa Süryaniler Birliği’nin (ESU) Türkiye Sorumlusu. Avrupa’daki seçmenlerle bir araya gelen, Asuri Süryanilerle görüşen Çelik, "HDP'ye verilecek her oy aslında Türkiye'nin çok renkliliğine verilen oydur. Diğer partilere verilen oy ise aslında Türkiye’ye tekliği dayatan, kimlikleri inkar eden, farklılıkları yok sayan tek bir anlayışı egemen kılmaya çalışanlara verilmiş olacak" diyerek, oyların HDP’ye verilmesini istedi.

Çelik’in Yeni Özgür Poiltika gazetesinin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Mardin’deki 7 Haziran seçimlerinde 5 vekil alan HDP 1 Kasım seçimlerinde ise 4 vekil Meclis’e gönderdi. Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanan, bir vekili rehin alınan Mardin’de, bu seçimler için HDP’nin öngörüsü nedir?

Geçmişte de yapılan çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlara göre Mardin'de çoğunlukla HDP'ye oy çıkmaktadır. HDP'ye gönül veren bir bölge. Bölgemizde dediğiniz gibi baskılar var. Halen de var. Kayyum olarak belediyeye atanan Mardin Valisi her tarafta partizan bir politika ile 24 Haziran seçimleri için partimize karşı çalışmaktadır. Birçok yerde, basında da çıkan demeçlerinde HDP'ye oy verilmemesi yönünde açıklamaları var. Biz her baskıya rağmen 24 Haziran’da Mardin'de 6-0 yapacağımıza inanıyorum. Hedefimiz budur.

AKP iktidarının baskılarına seçmenimizin vereceği en güzel ve anlamlı cevap 6-0 olacaktır. Bunun dışında alınan bir sonuç bizim için tam bir başarı olamaz. Bu çerçevede çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yapılan planlama ile Mardin'in her tarafını dolaşıyoruz.

Avrupa’daki seçmenlerle de buluşuyorsunuz. Temaslarınız nasıl geçti, gözlemleriniz nedir?

Avrupa'da faaliyet yürüten Seçim Koordinasyonu’nun talebi üzerine 5 günlük bir çalışma için Avrupa'ya geldim. Benim seçim çalışma bölgem Mardin, Diyarbakır ve Şırnak’tı. Fakat Avrupa'ya gelmemin uygun olacağı yönünde karar alındı. Şu ana kadar birçok şehirde toplantılar yaptık. Kitlelerle buluştuk. Süryani kurum yöneticileri, kilise yöneticileri, metropolitlikler, dernekler vs. kesimlerle görüşmeler yaptık. Benim gözlemlerim; ulaştığımız tüm kesimlerin seçimlerde HDP'ye oy vereceği yönünde.

Süryani kurumlarının seçimlere yaklaşımı da aslında net. Almanya dışındaki Asurilerle de görüşüyoruz. Onlardan da olumlu sonuçlar aldık. Mesela İsveç, İsviçre'deki kurum temsilcilerinden de olumlu cevap aldık. Bu konuda bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Ben 24 Haziran'da, 7 Haziran’dan daha fazla oy alacağımızı düşünüyorum. Bu sadece artan seçmenle alakalı bir durum değil. Geçmişte CHP veya AKP’ye oy vermiş insanların da bize oy vereceğini düşünüyorum.

Yurt dışında yaşayan Mardinlilere ve özelikle Süryanilere çağrınız nedir? Neden sandığa gitmeliler? Neden HDP ve Demirtaş’a oy vermeliler?

Bu çağrım sadece Süryanilere değil Türkiye'de yaşayan tüm halklara çağrımız olacak. Türkiye'de halkların temsilini yapan, onların haklarını savunan bir partinin adayıyım. Dolayısı ile bu partinin temsil ettiği kitleler sadece Süryaniler değildir. Farklı halklar var. Dolayısı ile benim mesajım herkesedir. 24 Haziran sıradan bir seçim, sıradan oy kullanma günü değildir. Elde edilen sonuçlar, diğer seçim sonuçları gibi olmayacak. Sadece 600 vekilin ya da cumhurbaşkanının belirleneceği tarih değildir. Bu seçim çok daha fazlasını beraberinde getiriyor. Ortaya çıkacak sonuç, Türkiye'nin bundan sonra nasıl bir ülke olarak varlığını devam ettireceğini belirleyecek. Bu seçim, bir tarafta tekliği, ulus devlet anlayışını egemen kılmaya çalışan, halkları yok saymaya, imha etmeye çalışan anlayış ile diğer tarafta ise bütün renkliliği ile bütün kimlikleri, güzellikleri ile birlikte yeni yaşama yol açmaya vesile olacak bir anlayış var. Aslında bu ikisinden birinin seçimi olacak.

Türkiye’nin gerçekliği olan çok dilli, çok kültürlü yapılı bir ülke olarak, demokratik ortamda, eşit bir biçimde, birlikte yaşamasını sağlayacak bir başlangıç olmalıdır. Bu başlangıcı gerçekleştirecek olan tek parti olan HDP'ye herkesin oy vermesini bekliyoruz. Şunu çok net bilmeliyiz: HDP'ye verilecek her oy aslında Türkiye'nin çok renkliliğine verilen oydur. Diğer partilere verilen oy ise aslında Türkiye’ye tekliği dayatan, kimlikleri inkar eden, farklılıkları yok sayan tek bir anlayışı egemen kılmaya çalışanlara verilmiş olacak.

HDP'nin Meclise girmesi demek şu an baskısına maruz kaldığımız iktidarın yerle bir edilmesi anlamına geliyor. Tersi bir durum var olan baskıların artarak devam etmesi anlamına gelecektir.