Oy kullanma işlemi imamların gölgesinde başladı

Köln'deki Türk konsolosluğunda oy verme işlemi AKP'lilerin hile ve seçmene müdahalesiyle başladı.

Almanya'nın Köln kentinde bulunan Türk konsolosluğunda oy verme işlemi AKP'lilerin hile ve seçmene müdahalesiyle başladı. HDP ve CHP'li görevliler, ilk günde AKP'lilerin seçmeni yönlendirmeye çalıştıklarını belirtti.

Türkiye ve Kürdistan’da yapılacak 25 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27'inci dönem milletvekili seçimleri için Almanya, Avusturya ve Fransa’da yaşayan yurttaşlar oy kullanmaya başladı. Almanya'da toplam 13 merkezde oy kullanılacak. Köln ise bu merkezlerden ön önemlilerden. Dün Köln’de başlayan oy kullanımında DİTİB’li imamların da karıştığı belirtildi. HDP’li ve CHP’li yetkililer, Türkiye’deki baskıcı ve faşizmin rüzgarının AKP'liler tarafından Avrupa’da da estirildiğini belirtti.

DİTİB İMAMLARI YİNE İŞ BAŞINDA

HDP Köln müşahitlerinden Dilek Satılmış, Almanya’da oy kullanımının demokratik koşullarda gerçekleşmediğini ifade ederek, şunları söyledi: "HDP Avrupa’da ikinci parti, mecliste de grubu bulunmasına rağmen seçimlerde sandık temsilcisi yok. Bu antidemokratik uygulamadır.

Bu HDP sorumluları olarak bizi rahatsız ediyor. Bununla bağlantılı olarak bizi rahatsız eden uygulamalar var. Sandık başkanlarının ve yedek üyelerinin memur üye denilen DİTİB’e bağlı imamlardan oluşturulması bizi rahatsız ediyor. MHP’nin de temsilcileri var. Nasıl ki Türkiye’de antidemokratik uygulamalar varsa burada da aynı uygulamalar devam ediyor."

'ERDOĞAN’IN FOTOĞRAFINI GÖSTERİP, SEÇMENİ YÖNLENDİRİYORLAR'

Diğer HDP sandık müşahidi Hüseyin Bilgeli ise AKP görevlilerinin Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafını gösterip, seçmeni yönlendirmeye yönelik baskı uyguladığını belirterek, "AKP müşahitleri ve görevlileri Erdoğan ve AKP logosunu gösterip, seçmeni yönlendiriyor. Bu uygulamalardan sonra diğer kesimlerden müdahale edilince bunu yapmamaya başladılar. AKP'liler gelenlerin çoğuna hoca diye hitap ediyorlar. AKP görevlilerinin kavgacı, kabadayı tutumları ve agresif yanları var. Bu da demokratik seçim havasını etkiliyor. Zaten Türkiye’de bir baskı söz konusu. Böylece buraya da yansıması oluyor" dedi.

'AKP'LİLERİN YASA DIŞI DAVRANMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'

CHP Almanya NRW Eyaleti ikinci başkanı Salman Yelken, oy kullanma işlemleri sırasında AKP'li görevlilerin kanun dışı uygulamalarına dikkat çekti. CHP’li Yelken, konsoloslukların ortamına ilişkin de AKP’lilerin Türkiye'de yaptıkları zorbalıkları burada da kullanmak istediklerini söyledi. Bunlara karşı tedbirler aldıklarını belirten Salman Yelken, "Biz buna fırsat vermiyoruz. Her sandıkta görevlilerimiz var. HDP’li gözlemciler de görevlilerini iyi yapıyorlar. CHP ve kendim adına söylüyorum, HDP’li arkadaşlarla ittifak halinde onlara izin vermiyoruz. Özellikle yasal olarak ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. O tür yasa dışı şeylere müsaade etmiyoruz" diye konuştu.

AKP'LİLER İLK GÜNDEN HİLELERE BAŞLADI

7 Haziran 2015 seçimlerinde Frankfurt ve Köln’de imamların başkaları adına oy kullanma skandalını hatırlatan Yelken, şunları söyledi: "Biz partiler, oylara sahip çıkarsak hırsızlık yapamazlar. Onların yaşam biçimleri, kafaları bu. Bu seçimlerde de yapmaya çalışacaklar. Bugün AKP’li bir seçmen, iki pusulaya da mührü vurmuş. Birini zarfa koymuş diğerini de unutmuş. Ancak AKP’li sandık görevlileri, ısrarla bu oyun sayılmasını istediler. Biz itiraz ederek müdahale ettik. Geçersiz sayıldı. Onlar her türlü hukuksuzluğa baş vuruyorlar. Önemli olan bizim dikkatli olup bunlara izin vermememiz."

7 Haziran 2015 yılında seçim sandık başkanı olan imam Hasat Tüfek, başkasının yerine oy kullanırken HDP gözlemcisi tarafından tespit edilmiş daha sonra CHP’li görevlilerin de devreye girmesi ile şikayet edilmişti. Suçunu kabul eden imam Tüfek daha sonra görevden alınmıştı. AKP’lilerin hileleri Köln ve benzeri kentler de ortaya çıkmıştı.