Onlarca kurum temsilcisi Öcalan için nöbet eyleminde

Avrupa’daki Kürdistanlı ve diğer halkları temsil eden kurumların eşbaşkanları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü şiarıyla Avrupa Konseyi (AK) önünde 6’ıncı yılını dolduran nöbet eylemini üstlendi.

25 Haziran 2012’de AK önünde başlayan ve Kürtlerin en uzun soluklu aralıksız eylemi olma özelliğindeki Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’nin 6’ıncı yılında yapılan bir basın açıklamasıyla daha güçlü sahiplenileceği vurgulandı.

Avrupa Kürt Demokratik Toplum Kongresi (KCDK-E) bileşeni onlarca kurum ile Asuri-Süryani halkının temsilcilerinin katıldığı bir açıklamayla, Öcalan’ın özgürlüğü için mücadelenin devam edeceği duyuruldu.

KCDK-E: EYLEM KARARLILIKLA SÜRECEK

Açılış konuşmasını yapan KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, kesintisiz süren eylemin öncesi olduğunu hatırlatırken, 2012 yılı ve öncesinde düzenlenen çok sayıda açlık grevi ve uzun yürüyüş sonrasında böyle bir eylem fikrinin doğduğunu kaydetti. 6 yıl boyunca her hafta farklı bir kurumdan temsilci ve üyelerle yurtseverlerin nöbette olduğunu belirten Göksungur, bugün ise kadın, gençlik, inanç ve şehit aileleri kurumlarının da aralarında olduğu onlarca kurum olarak Öcalan için nöbete geldiklerini söyledi.

Öcalan’ın 2011 yılından bu yana avukatlarıyla, son iki yıldır da aile bireyleriyle görüştürülmediğini anımsatan Göksungur, eylemin kararlılıkla süreceğinin altını çizdi.

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç da eylemin Öcalan’ın özgürlüğü için 2012 yılında başlanan nöbet eyleminin Öcalan’ın özgürlüğüne kadar süreceğini vurguladı. Koç, Öcalan’ın özgürlüğü talebinden taviz verilmeyeceğinin altını çizdi.

SÜRYANİ HALKININ TEMSİLCİSİ DE EYLEMDE

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) adına konuşan Yakup Nuhomo da Kürt Halk Önderi’ne yönelik ağır tecridi kabul etmediklerini söyledi. Nuhomo, Süryaniler olarak Öcalan’ın özgürlüğü talebine olan desteklerini yineledi.

SKYP-Avrupa temsilcisi Tuncay Yılmaz da Ortadoğu’daki halkların sorunlarına ne ABD’nin ne de Rusya’nın dayattıkları sistemlerin çözüm olamayacağını söyledi. Öcalan’ın ortaya koyduğu projenin halklar için tek çözüm olduğuna vurgu yapan Yılmaz, Erdoğan faşizmine karşı mücadelenin önemine dikkat çekti.

NAV-DEM Eşbaşkanı Tahir Koçer, Öcalan’a yönelik tecridin kabul edilemeyeceğini söylediği konuşmasında, özgürlüğüne kadar bu eylemin ve diğer eylemlerin süreceğini kaydetti.

‘ÊZİDÎLER İNANÇLARINI ONUN SAYESİNDE AÇIKÇA YAŞAYABİLİYOR’

NAV-YEK adına söz alan Ali Saçık ise, yüz yıllarca baskı gören Êzidîlerin inançlarını doğru ve açıkça yaşama cesaretini Öcalan ve Kürt Özgürlük Hareketi’nden aldığını söyledi. Êzidîleri sahiplenmeye kimsenin cesaret edemediğini hatırlatan Saçık, Öcalan’ın inançlarını özgürce savunma imkanı sunduğunu vurguladı. Öcalan’a bağlılıklarını dile getiren Saçık, özgürlüğü için mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.

Şehit Aile Kurumu adına yapılan açıklamada, Öcalan’ın her şart ve halde sahiplenileceği ifade edildi. Açıklamada, şehit ailelerinin Öcalan’ın özgürlüğünü olmazsa olmaz olarak gördüğü gerçeğine yer verildi.

‘HALKLARIN VE İNANÇLARIN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR’

Avrupa Barış Grubu üyesi İmam Canpolat ise, Öcalan’ın 25 yıldır yürüttüğü barış mücadelesine vurgu yaptı. Canpolat, bu barış çabalarına uluslararası komployla cevap verilmesine rağmen Öcalan’ın barış gruplarının gönderilmesi çağrısı yaptığını hatırlattı.

Öcalan’ın özgürlüğünün halkların ve inançların özgürlüğü olduğunun altını çizen Canpolat, herkesin onun özgürlüğü için mücadele etmesi çağrısında bulundu.

İsviçre Kürt Demokratik Toplum Merkezi Eşbaşkanı Cuma Alak da İsviçre’deki Kürdistanlıların Öcalan’ın özgürlüğü için yapılan eylemlere bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerlerini alacaklarını söyledi. Öcalan’ın esaretine karşı Kürtlerin ‘rahat bir yaşam sürmelerinin’ mümkün olmadığının altını çizen Alak, eylemlerin daha da etkili bir biçimde sürdürüleceğini kaydetti.

PYD: ÖCALAN ÖZGÜRLEŞENE KADAR DURMAK YOK

PYD adına konuşan Derim El Ali de “Öcalan özgürleşene kadar durmak yok” dedi. Ortadoğu’da barış, özgürlük ve kardeşlik için Öcalan’ın özgür olması gerektiğini dile getiren El Ali, “Öcalan’sız bir özgürlük ve ülkeyi kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Kuzey Kürdistan’da yoğun katliam ve baskılara rağmen HDP’nin seçim başarısını selamlayan Derim El Ali, halkların kardeşliğinin kazanacağını sözlerine ekledi.

KADINLAR ÖCALAN İÇİN EYLEMDE OLMALI

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Temsilcisi Nazlı Turan ise, kadınların özgürlükleri için büyük emek sahibi olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünden asla taviz vermeyeceğini söyledi. Kadınların bu amaçla tüm güçleriyle mücadele edeceklerini vurgulayan Turan, Avrupa’daki kadınları bu amaçla eylemde olmaya çağırdı.

KÜRTLERE KARŞI TUTUM İSLAM DIŞIDIR!

Ciwaka İslamiya Kurdistan (CİK) adına söz alan Mele Salih de halkların barışı için diyalog kurulması gerektiğini söylediği konuşmasında, yıllardır süren tecridi kınadı. Kürt halkına barıştan söz edenlerin Ortadoğu ve Kürdistan’ı kan gölüne çevirdiklerini hatırlatan Mele Salih, Kürtleri dışlayan bu politikaların ‘İslam dışı’ olduğunun altını çizdi.

Mele Salih, kurum olarak Öcalan’ın özgürlüğü için düzenlenen nöbet eylemi ve genel anlamıyla mücadeleye katılım çağrısı yaptı.

KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı üyesi Murat Ceylan, tecride karşı daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini söylerken, tüm kurumların bu mücadelede rolünü oynaması çağrısı yaptı. Öcalan’ın özgürlüğü sağlanmadan Ortadoğu halkları ve inançları olarak kendilerini özgür hissedemeyeceklerini dile getiren Ceylan, Öcalan’ın özgürlüğünün en önemli amaçları olması gerektiğini vurguladı.

Canlı yayınlanan açıklama “Bi can bi xwin em bi terene ey Serok”, “Be Serok jiyan na be” ve “Biji Serok Apo” sloganlarıyla sonlandırıldı.

GORAN VE YNK’Lİ PARLAMENTERLER DE DESTEK VERİYOR

Açıklamada yer alan çok sayıda kurum temsilcisinin yanı sıra Güney Kürdistan Parlamentosu üyesi Goran parlamenteri Şerko Hemo Emin ve YNK parlamenteri Salar Muhammed de eyleme destek veriyorlar. Açıklamanın yapıldığı sırada Emin ve Muhammed Avrupa Konseyi’nde görüşme halindelerdi.