NAV-DEM: Kadın mücadelesi sıçrama yaptı, öncü oldu

25 Kasım vesilesiyle açıklama yapan NAV-DEM, "Kadın özgürlük mücadelesi tarihin en güçlü ideolojik ve teorik derinliğine sahiptir. Bunu da Öcalan yaratmıştır" dedi.

NAV-DEM, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle yazılı açıklamada bulundu.

"Eril zihniyet, Ortadoğu'da kendi köklerinden yeniden yeşermeye başlayan kadın kültürünün büyümesinin önünü alabilmek için DAİŞ'i yarattı. Kadınların on yıllardır yürüttüğü özgürlük mücadelesi bir sıçrama yapmış, bu direnişi dünya kadınlarının öncülüğü haline getirmiştir" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'KÜRT HALK ÖNDERİ YARATTI...'

"Kuşkusuz 2014 ve 2015 yıllarında Kürt kadınlarının gerilla mücadelesi dünyayı etkilemiştir. Ancak bugün dünya kadın özgürlük mücadelesini öncü haline getiren, esas olarak kadın özgürlük çizgisinin paradigmasal, felsefi ve ideolojik boyutlarıdır. Kadın özgürlük mücadelesi bugün tarihin en güçlü ideolojik ve teorik derinliğine sahiptir. Bunu da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan yaratmıştır. Tarih, bu Önderliği kadın özgürlüğünün ideolojik ve teorik öncüsü olarak kabul edecektir.

Kürt kadınının kadın özgürlük çizgisinde örgütlenmesi ve pratikleşmesini de geliştiren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dır. Sadece ideolojik ve teorik öncülük yapmakla yetinmemiş, Kürt kadınının önündeki bütün engelleri kaldırarak kadını özgür ve demokratik yaşamın deryasına açmıştır. Toplumdaki erkek zihniyeti ve bunun yarattığı olumsuz etkileri hem düşünsel ve ideolojik olarak eleştirerek hem de pratikte ortadan kaldırarak kadının özgürlük çizgisi temelinde örgütlülüğünün gelişmesini sağlamış, bu temelde de siyasal, askeri ve toplumsal alanda kadının etkin hale gelmesi gerçekleşmiştir.

Kürt Halk Önderi, özgürlük ve demokrasinin ideolojik, teorik ve felsefik derinliğinin kadın özgürlük gerçeğinde olduğunu ortaya koymuştur. Özgürlüğü de demokrasiyi de sosyalizmi de derinleştiren ve kapsamlılaştıran kadın özgürlük çizgisinin ideolojik ve teorik boyutudur. Bu açıdan kadın bilimi, yani jineoloji esas olarak özgürlük, demokrasi ve sosyalizmin bilimidir. Eğer demokrasi, özgürlük ve sosyalizm öğrenilmek ve anlaşılmak isteniyorsa, kadın bilimi olan jineolojiye ve kadın özgürlük çizgisine bakılmalıdır. Kürt Kadın Hareketi dünyadaki tüm kadınları 'ulus' olarak ele alıyor. Kürt kadınları dünyadaki tüm kadınların ortak iradesini temsil ediyorlar. Çünkü Kürt kadınları, kadınların bir ulus olduklarına inanırlar.

Her etnik, cografi, dini ayrım yapmaksızın; Dominik’te katledilen kız kardeşleri, Amerika’da tecavüze uğrayan kadınları, Paris'ta katledilen Sara, Fidan, Leyla, Afganistan’da yok sayılan kadınları kendilerinden sayıyorlar ve tüm kadınların acılarını paylaştıkları gibi kazanımlarını sahiplenip ortak oldular. Kadınların örgütlendikçe eril zihniyetin yaşam alanları daraldığı için kadına pervasızca yönelim oluyor."

'DİRENMEK VE ÖRGÜTLENMEK SAYESİNDE...'

Kadın mücadelesinden korkularak DAİŞ'in yaratıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Kadınlar örgütlendikçe erkek aklı küçüldü, yaşam alanları daraldı. Kürt kadınlar, tanrıça kültürünün mirasını sahiplendi. Kürt kadınlar dünya kadınlarının ortak iradesidir. DAİŞ eliyle uygulanan vahşetin kadını yıldırmadığını, tam tersine günden güne büyüyen bir güce dönüştürdüğünü, dünyanın uzun bir süre buna kulağını tıkamış, sadece izlediğini, ancak Kürt halkı ve kadınlarının direnişle körleşmiş gözleri, paslanmış yürekleri ve kelepçelenmiş ağızları açtırdı. Artık tüm dünya Kürtleri, Kürtlerin Rojava'daki direnişini, Kürt kadınlarının cesaretini ve mücadelesini konuşmaktan kendini alamadı. Bunun tek sebebi, şiddete karşı direnmek ve örgütlenmekti” denildi.

'ETKİNLİKLERE GÜÇLÜ KATILALIM'

NAV-DEM, açıklamasının sonunda da şöyle dedi:

"Şiddeti ortadan kaldırmak için tüm kadınların ve toplulukların ortak mücadelesi verilmeli. Ortak mücadele eşit, özgür yaşamın inşası demektir. Bu uzak ve hayal olan değil, yaşanmış olanın yeniden diriltilmesidir. İnanıyoruz ki 21'inci yüzyıl kadın özgürlüğünün sağlandığı yüzyıl olacaktır. Bu temelde bir kez daha Kürt kadınının şanlı özgürlük mücadelesini saygıyla, sevgiyle selamlıyoruz ve Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Etkinliklerine güçlü katılalım."