NAV-DEM'den polise olağanüstü yetki hazırlığına tepki

NRW Eyalet Hükümeti'nin polise daha geniş yetki sunan yasaya tepki gösteren NAV-DEM, yasanın çıkmaması için geniş kesimlerle beraber kitlesel eylemler düzenleyeceklerini açıkladı.

Avrupa’daki Kürt örgütlenmelerinden biri olan Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) polise daha geniş yetkilerin verilmesine tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan NAV-DEM, NRW Eyalet Hükümeti'nin polis yasasını olağanüstü sertleştirmeyi planladığına dikkat çekti.

Planlanan yasanın yaz tatilinden önce, kamuoyunda tartışılmadan parlamentoda kabul edilmesinin istenildiğini belirten NAV-DEM açıklamasında şunları vurguladı: "Yasada yapılacak değişiklikle, hukuk devletinin temellerinden olan, kişilerin masumiyet karinesinin ve güvenlik güçlerinin kuvvetler ayrılığının zayıflatılması planlanıyor.

Yeni Polis Yasası’yla polise, kesin bir şüphe olmadan da insanları durdurarak kontrol etme, arama, hiçbir delile dayanmadan bir aya kadar gözaltında tutma, ya da ev hapsi verme hakkı tanınıyor. Polis cep telefonlarını hacklayarak, mesajları ya da WhatsApp yazışmalarını okuyabilecek ve hatta gitmesi gereken adresi değiştirerek gönderebilecek. "

POLİS TAHMİNE DAYALI ŞÜPHE ÜZERİNE HAREKETE GEÇECEK

Kamuya açık alanlara daha fazla kamera konulacağına dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Yasa, esas olarak, 'yakın tehlikeyi önlemek' gerekçesinin hukuksal olarak kabulü üzerine şekillendirilmektedir. 'Yakın tehlike' gerekçesiyle, somut hiçbir veriye dayanmayan, sadece tahmine dayalı şüphe üzerine polis harekete geçebilecek.

Polis Yasası’ndaki bu değişiklikler yapılırsa, şüphe durumunda kişinin gözaltına alınabilmesiyle istihbarat örgütlerinin bilgi toplama görevleri arasındaki sınırlar kaldırılarak, güvenlik ve yargılama kurumları arasındaki kuvvetler ayrılığı ilkesi de yok edilecektir. Yasada yapılacak sertleştirme ile herkesin temel hakları kısıtlanabilir.

Tabii ki özellikle muhalif kesimler, zaten polis takibinde olanlar, daha fazla etkilenecek. Polis Yasası’yla genişletilen ve polise verilen arama yetkileriyle, ırkçılığa maruz kalmış kişiler‚ 'Irksal-profil kontrolleri’ adıyla yapılanlardan daha fazla etkilenebilir. Ayrıca evi olmayanlar, psikolojik rahatsızlığı olanlar, politik aktif olanlar, greve çıkan işçiler, futbol taraftarları ve daha birçok kesim ve meslek grubundan insanlar bu yasayı daha sert hissedebilirler."

BU YASA ALMANYA'NIN TAMAMEN POLİS DEVLETİ OLMASINI SAĞLAYACAK

2017 Almanya’da son 25 yılın en az kriminal olaylarının yaşandığı yıl olduğu vurgulanan açıklamada, buna rağmen birçok eyalet hükümetinin polis yasalarını sertleştirdiği belirtildi. Eyalet hükümetlerinin tahmini 'terör' tehlikesi ve toplumda yaratılan güvensizliği gerekçe göstererek bu yasaları çıkarttığına dikkat çekilen açıklamada devamla şunlar belirtildi: "Bu yol, Almanya’nın tamamen bir polis devleti olmasını ve insanları kontrol altına almayı hedefleyen bir yoldur.

Bunun için, diğer eyaletlerde olduğu gibi, bizler de NRW Yeni Polis Yasası’na hayır diyoruz. Milyonlarca insanın temel haklarının kısıtlanmasına, güvenlik ve düzen adına toplu gözetlemelere hayır diyoruz. Biz bu yasa ve sonuçları konusunda kamuoyunu bilgilendirmek için NRW’nin birçok şehrinde bilgilendirme toplantıları düzenleyeceğiz. Kendi şehrinde bu toplantıları yapmak isteyenler bize müracaat edebilir.

HEPİMİZİN YAŞAMI ZORLAŞACAK

Eyalet hükümetine yasanın yürürlüğe girmemesi gerektiğine dair çağrıda bulunan NAV-DEM açıklamasında, 6 Temmuz'da parlamentoda yasa üzerine kamuya açık yapılacak oturumu takip edeceklerini ve kamuoyunu bilgilendireceklerine dair ifadeler yer aldı. 7 Temmuz 2018 günü, yasanın görüşülmesinin sonuna doğru, Düsseldorf’da büyük bir sokak gösterisinin düzenleneceği belirtilen NAV-DEM açıklamasında, "Yasa parlamentoda kabul edilse bile, temel haklarımızın kısıtlanmasını kabul etmeyeceğiz, yasaya karşı mücadeleye devam edeceğiz.

Biz Yeni Polis Yasası’na karşı bir birlik oluşturduk. Bu birlik tek tek kişilerden, örgütlerden ve politik partilerden oluşmakta. Günlük yaşamda farklı yerlerde dursak da polis yasasına karşı birleştik. Çünkü bu yasa herkesi ilgilendirmekte. Bu yasa hayatın her alanında, okulda, iş yerinde, sokakta hepimizin yaşamını zorlaştıracak. Bunun için sen de karşı çık, sen de bizimle birleş" denildi.