Napoli’de ‘işgale geçit yok’ yürüyüşü

İtalya’nın Napoli kentinde 61 kurumun çağrısıyla, Cumartesi ‘Non Pasaran’ sloganı ile Rojava’ya dönük işgal saldırılarının protesto edildiği bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Rojava’ya yönelik işgal saldırılarının başından bu yana İtalya’nın bir çok kentinde protesto eylemleri gerçekleşiyor.

Cumartesi günü Napoli’de onlarca organizasyonun çağrısı ile bir yürüyüş yapıldı.

Yağmurlu havaya rağmen İtalya’nın güneyindeki Cosenza, Potenza, Sicilya ve Bari’den katılımlar oldu.

Rete Kurdistan, UIKI Onlus ve Ararat Kürt Kültür Merkezinin yanısıra Rete Jin, Jineoloji Italia, Non Una Di Meno, Friday For Future gibi kurumların çağrıcı olduğu yürüyüş Piazza Garibaldi’de başladı.

COBAS sendika konfederasyonu ve Rifondaziona Comunista ve öğrenci birlikleri de eyleme kendi pankartları ile katıldı. İtalyan kadınların hazırladığı ‘Biz sizin dağınızız’ yazılı pankart dikkat çekti.

Valilik binasına doğru yapılan yürüyüş coşkulu geçti. Yürüyüşte yapılan konuşmalarda Ekim ayında Türk rejimi tarafından vahşice katledilen Kürt siyasetçi Hevrin Xelef de anıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Napoli Belediyesi tarafından verilen onursal vatandaşlık kararının da hatırlatıldığı eylemde konuşan Calabria Üniversitesi öğretim görevlisi Laura Corradi, Öcalan için “Kendi halkına herşeyden önce kadın özgürlüğünü öğreten bir erkek lider olarak dünyada bir ilk” dedi.

Öcalan’ın erkek egemenlikli sistemi kapitalizmin çocuğu olarak tanımlamasının önemine dikkat çeken Corradi, bunu toplumsal bütünlüğü parçalamadan yapmadaki ustalığının da öğretici olduğunu söyledi.

Barış ve çevre mücadelesinde uluslararası alanda tanınmış bir isim olan papaz Alex Zanotelli de yürüyüşe destek verdi. Zanotelli, bugün yaşananların geçmişte ülkelerindeki faşizmin saldırılarını hatırlattığına dikkat çekerek “Rojava’daki işgale gözlerimizi yumamayız” dedi.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda İtalya hükümetine Türk devletiyle yaptığı tüm ticari anlaşmaları ve silah satışını durdurması çağrısı yapıldı.

Yürüyüş, bir grup kadının sergilediği LaTesis performansı ‘Jin Jiyan Azadi’ sloganlarıyla sona erdi.

Piazza Trieste’de bulunan valilik binasında sona eren yürüyüşte Kürtler adına bir heyet vali yardımcısı ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Napoli Belediye Başkanı Luigi De Magistris, UIİKİ Onlus ve Kürt kadın hareketi temsilcilerinin yer aldığı heyeti, yürüyüşe destek amaçlı olarak kısa süreliğine kabul etti.

Görüşmede yürüyüşün temel talepleri arasında yer alan Rojava’nun uçuşa yasak bölge ilan edilmesi, İtalyan hükümetinin aldığı yaptırım kararlarını pratikleştirilmesi istendi. Ayrıca Öcalan’a Napoli’de verilen onursal vatandaşlık hatırlatılarak bir heyetin İmralı’ya gönderilmesi talebi iletildi

Belediye Başkanı Magistris, “Kürt halkının haklı mücadelesi ve öz yönetim deneyiminden çok şey öğrendiklerini ifade etti. Napoli ve kişisel olarak ben Kürt halkıyla dayanışma içinde olmayaca devam edeceğiz” dedi.