Marsilya’da Paris Katliamı’na karşı öfke seli

Marsilya’da bugün de sokağa çıkan Kürtler, Fransa yönetiminden gerçek suçluları açığa çıkartarak hesap sormasını istedi.

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık günü Ahmet Kaya Kürt Kültür Derneği ve Kürt esnaflara yönelik gerçekleştirilen katliam saldırısı sonrası Marsilya’da başlayan eylemler sürüyor.

Bugün 14.00’te Canebiere meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Avrupa Parlamentosu Temsilciliği binasına kadar yürüdü. Geniş güvenlik önlemleri altında başlayan yürüyüşte, katletilen Evîn Goyî, Mîr Perwer ile Abdurrahman Kızıl’ın posterleri taşındı.

“İntikamımızı kadın devrimiyle alacağız” pankartının arkasında yürüyüşe geçen yüzlerce halk, sık sık “Şehîd Namirin” sloganları attı. Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) Kültür Meclisi’ne bağlı müzisyenler de enstrümanlarıyla en önde yerini aldı.

Yürüyüş esnasında Marsilya’nın en işlek noktasında kitle 20 dakika kadar oturma eylemi gerçekleştirildi. Burada Marsilya DKTM adına yapılan açıklamada Paris Katliamı’na dikkat çekildi ve gerçekleşen 2’inci katliamın da devamı niteliğinde olduğu vurgulandı. Açıklamanın devamında ise; “Katili uzakta aramamak gerekiyor. Katil Erdoğan’dır, katilleri açığa çıkarmayan Macron yönetimidir. Kürtler dün baş eğmedi, bugün de baş eğmeyecek” denildi.

Oturma eylemi sonrasında ise kitle yürüyüşüne devam etti. Yürüyüş boyunca okunan bildiride ise şunlar vurgulandı: “Kürt halkı olarak çok iyi biliyoruz ki; 23 Aralık Paris Katliamı, 9 Ocak 2013 Paris Katliamı’nın bir devamıdır. 9 Ocak 2013 günü Paris’te Sara, Rojbîn ve Ronahî yoldaşları katledenler, 10 yıl sonra 23 Aralık 2022 günü de yine Paris’te Evîn Goyî yoldaş ile iki Kürt yurtseverini katletmişlerdir. Bu katliamın kararını Tayyip Erdoğan yönetimi almış ve emrini de bu yönetim vermiştir. Katliamı planlayıp gerçekleştiren güç, Hakan Fidan yönetimindeki MİT’tir. Burada tetikçinin kim olduğu ve nasıl hazırlandığı önemli değildir. Kaldı ki tetikçinin durumu da benzerdir ve çok iyi hazırlanmış olduğunu göstermektedir. Bu olayı başka biçimde gösterme çabaları beyhudedir. Kürtler ve demokratik kamuoyu farklı gösterme çabalarına asla inanmayacak ve itibar etmeyecektir. Mevcut Fransa yönetimi bu gerçeği böyle bilmeli ve gerçek suçluları açığa çıkartarak adilce yargılayıp hesap sormalıdır. DAİŞ’e karşı kahramanca savaşarak Fransız halkını da bu beladan koruyan Kürt halkının Fransa’daki temsilcilerinin güvenliğini sağlamayı bilmelidir. Eğer 9 Ocak 2013 katliamının adil yargılaması yapılabilmiş olsaydı, açık ki 23 Aralık katliamı olmayacaktı. O halde, 23 Aralık katliamının adil yargılamasının olmaması da yeni katliam saldırılarına kapıyı açık tutacaktır. Bu da Fransa devletini ve hükümetini ağır sorumluluk altına sokacaktır.”

Avrupa Parlamentosu Marsilya Temsilciliğine kadar süren yürüyüş, sloganlarla son buldu.