MAF-DAD: Kürt avukatlar kriminalize ediliyor

MAF-DAD Yönetim Kurulu, Amed merkezli operasyonlarla Kürt avukatların kriminalize edildiği tepkisinde bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan MAF-DAD, “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 25 Nisan 2023 günü sabah saatlerinde aralarında çok sayıda avukatın da bulunduğu siyasetçi, sanatçı ve gazeteciler gözaltına alınmış, bu operasyon kapsamında avukatların bürosu hukuka aykırı bir şekilde aranmış ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği genel merkezinde de arama yapılmıştır” dedi.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi:

“Soruşturma dosyasında gizlilik kararı olması nedeni ile dosya içeriği ile ilgili bilgi alınamadığı gibi gözaltına alınanların avukatları ile görüşmelerine de 24 saat kısıtlama getirilmiştir. Avukat bürolarının ve konutlarının aranması, yasaya aykırı bir şekilde baro temsilcisi olmadan gerçekleştirilmiş ve aynı şekilde dava dosyalarına da yasadışı bir şekilde el konulmuştur.

AKP-MHP iktidarının iktidarın yerle bir ettiği yargının, yandaş savcı ve hakimlerinin karşısında direnen, hukukun evrensel ilkelerini savunan, insan hakları mücadelesi veren tek makam savunma makamıdır. Bu sebepledir ki, avukatlara yönelik baskılar gün geçtikçe artmakta ve savunma üzerinden tüm muhaliflere gözdağı verilmek istenmektedir. Türkiye İçişleri bakanının twitter hesabından bu operasyonu ilgili “Terör örgütü adına avukatlık yapanlar gözaltında” cümlesinden de görülüyor ki Kürt avukatlar kriminalize ediliyor, mesleki faaliyetlerine hukuka aykırı bir şekilde suç isnat edilerek yargı yolu ile baskı altına alınmak isteniyor.

Uluslararası tüm hukuk ve insan hakları kurumlarını, gözaltındaki avukatlar ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği ile dayanışmaya çağırıyor ve şunu açıkça vurguluyoruz; Hukukçulara, gazetecilere ve sanatçılara yönelik bu operasyon yargı eliyle yaklaşan seçim sürecini baltalamayı amaçlamakta, adil ve bağımsız olmayan bir seçim sürecini hedeflemektedir.

Başta Özgürlükçü Hukukçular Derneği olmak üzere gözaltına alınmış olan tüm avukatlar, siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçıların yanında olduğumuzu belirtiyor ve Türkiye’de yoğun baskı altında mesleklerini onurlu bir şekilde icra etmek için direnen, hukuk ve insan hakları mücadelesi veren gözaltındaki tüm avukatlarla dayanışma içinde olacağımızı, yürüttükleri bu hukuk mücadelesinde omuz omuza olduğumuzu, birlikte mücadele edeceğimizi tekrar bildiriyoruz.”