Mäder: PKK o listeden çıkarılmalı

Eric Fromm Ödüllü İsviçreli akademisyen Ueli Mäder, PKK’nin AB’nin “terör örgütü” listesinde çıkarılması gerektiğini belirterek, doğru temelde ilişki kurularak sorunların çözüleceğini ifade etti.

Kürtlere Adalet İnisiyatifi’nin kampanyasının katılımcılarından olan sosyolog Ueli Mäder, “Mutlaka Öcalan ile bu sorunun çözümü için görüşülmeli ve sürece dahil edilmelidir” dedi. 
Aralarında Nobel Ödüllü yazar Elfriede Jelinek, filozof Slavoj Žižek, uluslararası hukuk uzmanı Prof. Norman Paech, EUTCC Genel Sekreteri Prof. Michael M. Gunter, Plaza de Mayo Anneleri Örgütü kurucu üyesi Nora Cortinas gibi birçok ünlünün içerisinde yer aldığı Uluslararası Kürtlere Adalet İnisiyatifi’nin, PKK’nin Avrupa Birliği’nin (AB) “terör örgütü” listesinden çıkarılması kampanyası devam ediyor. 
Kampanyaya destek verenlerin içinde 2022 Eric Fromm Ödülü’nü kazanan İsviçreli ünlü sosyolog Ueli Mäder de bulunuyor. 
Mäder kampanyaya destek vermesinin nedenini, “Benim için PKK siyasal ve politik bir örgüt. Uzun yıllardır süren bir çatışma var, bu çatışmalı süreci siyasi olarak çözmek önemlidir. Bunun için siyasi yolların seçilmesi gerekir. Siyasi çözüm için de bu örgütün kabulü şarttır ve demokratik ilkelere göre hareket etmeyi gerektirir” şeklinde özetledi. 
Belçika ve Lüksemburg mahkemelerinin “PKK terör örgütü değildir” kararlarının kendisi için önemli olduğunu vurgulayan Ueli Mäder, bu kararın AB tarafından hala kabul görmemesinin nedeninin, Türkiye’nin NATO üyesi olmasıyla ilgili olduğunu söyledi. Mäder “PKK’nin listeden çıkarılması noktasında önemli bir karardır. Benim için de önemlidir. PKK, İsviçre ve BM bünyesinde terör örgütleri listesinde değildir” dedi. 

SORUNU ÇÖZÜMSÜZ BIRAKIYOR

PKK’nin listede olmasının, Kürt sorununun çözümüne katkı sağlamadığı gibi çözümsüz bırakmasına da neden olduğunu söyleyen Mäder, şöyle devam etti:  “Kürt hareketini terörist bir örgüte indirgemek, PKK’yi kriminalize etmek, Kürt sorununun çözüm koşullarını zorlaştıran faktörlerdir. Siyasi ve toplumsal soruna yönelik olan baskı, saldırı ve sömürü böylelikle meşrulaştırıyor. Bundan dolayı yasağın kalkması gerekiyor.” 

MUTLAKA ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜLMELİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı’da yazdığı kitaplarını okuduğunu ifade eden Mäder, “Mutlaka Öcalan ile bu sorunun çözümü için görüşülmeli ve sürece dahil edilmelidir” dedi.

UELI MÄDER KİMDİR?

Ueli Mäder, 1951’de İsviçre’de dünyaya geldi. 1972'den itibaren Basel Üniversitesi'nde sosyoloji, psikoloji ve felsefe okudu. 1983’te doktorasını tamamladı. 1991'den itibaren Kuzeybatı İsviçre Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2001'den 2005'e kadar Freiburg Üniversitesi'nde doçent olarak çalıştı. 2005'ten 2016'daki emekliliğine kadar Basel Üniversitesi'nde sosyoloji profesörüydü. Uzmanlık alanları kalkınma sosyolojisi, siyaset sosyolojisi ve sosyal politikadır. Ueli Mäder, özellikle sosyal eşitsizlik sorunlarının yanı sıra çatışma ve iş birliği araştırmalarında uzmandır. Mäder, 21 Mart 2022’de Almanya’nın Stuttgart kentinde verilecek olan Eric Fromm Ödülü’ne layık görüldü. Ödül verilmesinin nedeni “farklı fikirleri doğru bir üslupla kimseyi kırmadan ifade etmesi ve karşıtlarını bile kırmadan onlarla diyalog kurabilmesi” olarak ifade edildi.