Macron ve Scholz Avrupa’nın daha çok silahlanmasından yana

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Alman Başbakanı Scholz, Avrupa Birliği’nin askeri gücünün artırılması ve yatırımların silahlanmaya yapılması gerektiğini kaydetti.

Almanya ve Fransa arasında 60 yıl önce imzalanan Élysée Anlaşması’nın yıl dönümü iki ülke liderlerin katılacağı resmi törenlerle kutlanacak. Kutlamalar için Fransa’nın başkenti Paris’e çıkarma yapacak olan Olaf Scholz başbakanlığındaki Alman hükümet kabinesi, Fransız mevkidaşlarıyla birlikte ortak bakanlar toplantısı gerçekleştirecek.

Yarınki kutlamalar ve ortak kabine toplantısı öncesi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Alman Başbakanı Olof Scholz, Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden “Frankfurter Allgemeinen Zeitung” (FAZ) için ortak bir makale kaleme aldı. Her iki lider Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş sonrası Avrupa Birliği (AB)’nin güçlenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

YATIRIMLAR SİLAHLANMAYA OLMALI

“Avrupa’nın daha fazla bağımsız kalmasının garanti altına alınması AB’nin başlıca gündemi olmalıdır” diyen Macron ve Scholz. Avrupa’nın askeri gücünü daha fazla artırması ve yatırımların silahlanmaya yapılması gerektiğini ifade etti. AB’nin Atlantik ötesi ilişkilerinin gerekliliğine de dikkat çeken her iki lider, Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’nın barış kıtası olması yönündeki öneminin arttığını belirtti.

60 yıl önce imzalanan Élysée Anlaşması ile birlikte her iki ülke arasında yüzlerce yıldır  devam eden acı rekabet savaşların sona erdiğine vurgu yapan Macron ve Scholz, “Bu anlaşmayla Avrupa’nın ortasında yüzyıllardır devam eden yaralar böylelikle kapandı” görüşü dile getirdi. Her iki lider, Fransa ve Almanya’nın yürüteceği çalışmalarla Avrupa’nın iklim değişiklikleriyle mücadeleyi başarmış ilk kıta olacağını savundu.

ÉLYSÉE ANLAŞMASI NEYDİ?

2. Dünya Savaşı'nın bitiminin üzerinden 18 yıl sonra Almanya Başbakanı Konrad Adenauer ve Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, 22 Ocak 1963 günü Paris Élysée Sarayı'nda Alman-Fransız işbirliği anlaşması imzaladı. İki komşu ülkenin barışmasını ve dostluğunu güçlendirilmesi gerektiği ifade edilen ve tarihe Élysée Anlaşması olarak tarihe geçen bu anlaşma Avrupa Birliği’nin de en önemli temellerinden birini oluşturdu.