Lyon'da Cizre konferansı düzenlendi

Fransa’nın Lyon şehrinde Türk devletinin Cizre'de gerçekleştirdiği katliamlara ilişkin bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Faysal Sarıyıldız, Cizre'de işlenen insanlık suçlarının belgelendiğini söyledi. 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasındaki öz yönetim direnişlerinde ve 3 ayrı binadaki bodrumlarında katledilenler için Fransa’nın Lyon şehrinde Amitie Kürde öncülüğünde 'Cizre özyönetimde yaşananlar' adlı konferans düzenlendi.

Aralarında akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda Fransızın olduğu onlarca kişinin katıldığı konferansta HDP eski milletvekili Faysal Sarıyıldız bir konuşma yaptı. 

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kürdistan'da insanlığa karşı savaş suçları işlediğini hatırlatan Sarıyıldız, "Cizre'deki savaş suçlarına tanık oldum. Cizre'nin etrafı yüzlerce tankla çevrildi ve tanklarla şehir bombalanmaya başlandı. Mehmet Tunç, Avrupa Parlementosu'na bağlanıp durumu anlattığı zaman 'devlet biz ambulans gönderiyoruz ama bırakmıyorlar' diye bir iddia attı ortaya ama aslında gönderdikleri ambulanslar yaralılar için değil tanklara yakıt doldurmak içindi. Bodrumda siviller sanatçılar gazeteciler vardı ve kurtarılmayı bekliyordu ama Erdoğan o insanlara 'terörist' diyerek katliamı meşrulaştırmak istedi" şeklinde konuştu. 

Sayıyıldız devamla şunları ifade etti: "Günler sonra gittiğimizde bodrumların yakılmış halleriyle karşılaştık. Bize fotoğrafları gönderen gazeteci Rohat Aktaş'tı ve o gazeteci de devlet tarafından yakıldı. Devlet işlediği savaş suçlarını gizleyebilmek için enkazı ortadan kaldırılmak istedi ve tüm yıkıntılar Dicle nehrinin kenarına atıldı. O enkazların içinde insanlara ait vücut parçaları vardı. 21 yüzyılda çok büyük savaş suçlarıyla karşılaştık. Bütün belgeleri ile tüm Avrupa kurumlarını dolaştık ama Erdoğan gibi bir despotu yargılayacak bir kurum çıkmadı. Avrupa'nın yaptığı etik bir yaklaşım değil. Bugün dünyadaki demokratik toplumlar Kürtlerle kenetlenmiş bir durumda ve bu bizi mutlu ediyor mücadelemizi daha da yükseltiyor."  Konferans soru cevap bölümünün ardından sona erdi.