Lozan Antlaşması’nın yıldönümü protesto edildi

İsviçre’nin Lozan kentinde düzenlenen bir yürüyüş ile Lozan Antlaşması 97’inci yılında protesto edildi.

İşgalci Türk ordusunun Kürdistan'da yaptığı katliamlar ile Maxmur kampı ekseninde Kürdistan'a yönelik yapmış olduğu saldırılar 97'ci yılına giren Lozan antlaşmasının yıl dönümünde Kürtler ve dostları tarafından düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.



Dün Cenevre ayağının tamamlandığı İsviçre Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezleri öncülüğünde başlatılan iki günlük yürüyüş bugün Lozan kentinde devam etti.

Kürdistanlı parti ve kurumların yanı sıra demokrasi çevrelerinin yoğun olarak katıldığı yürüyüş için halk tarihi Riponne Meydanı’nda bir araya geldi.

Kürt Ulusal Birliği’nin sağlanması temelinde "Direniş ve örgütlülükle faşizm yenilecektir" şiarıyla düzenlenen yürüyüş öncesi devrim ve özgürlük mücadelesi şehitleri şahsında bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Ardından da halk, Türk devleti, AKP-MHP-Erdoğan faşizmine karşı sloganlarla Lozan Antlaşması’nın yapıldığı Ouchy'de bulunan T bina önüne kadar yürüdü.

İsviçreli siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra göçmen kurumların da katılarak destek verdiği yürüyüşün ardından Ouchy'e varan eylemciler bir miting yaptı.

CDK İsviçre adına yapılan açılış konuşması sonrası Fransızca bildiri okundu.

KCDK-E adına Demir Çelik, Lozan Yeşiller Partisi yöneticisi ve belediye encümeni Benjamin Rudaz ile Lozan Belediye Başkan Yardımcısı ve İşçi Partisi Yöneticisi David Payot birer konuşma yaptı.

İsviçreli siyasi parti temsilcileri konuşmalarında "Bizler Kürt halkının haklı mücadelesinin yanındayız ve tüm gücümüzle desteğimizi sunmaya hazırız. Bizler bundan 97 yıl önce yapılan bu antlaşmayı tanımadığımızı buradan tekrar belirtme gereği duyuyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından eylem sloganlarla sona erdi.