Londra’da kitlesel anma: Dayanışmayı büyüteceğiz

Britanya Alevi Federasyonu öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kişi, depremde hayatını kaybedenler ile birlikte Halepçe ve Beyazıt katliamlarında yaşamını yitirenleri çırağlar yakıp semah dönerek andı.

Britanya Alevi Federasyonu tarafından depremin 40’ıncı günü dolayısıyıla hayatını kaybedenler için bir anma gerçekleştirdi. BAF yerleşkesinde yapılan anmaya Kürt Halk Meclisi, Demokratik Güç Birliği (DGB) bileşenleri, Parlamento Alevi Sekreteryası ve Southgate Milletvekili Bambos Charalambous, Londra Belediye Meclisi üyesi Joanne McCartney ve yüzlerce kişi katıldı.

Anma dolayısıyla salona depremde hayatını kaybeden yüzlerce kişinin fotoğrafları asıldı.

Anma, gulbangların okunması ve hayatını kaybedenler için Yadigar Ana tarafından çırağlar ile başladı. Çırağlar yakılırken bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Yakılan çırağların ardından deyişler eşliğinde semaha duruldu.

Anmada BAF Eşbaşkanı Dilek İncedal bir konuşma yaparak, devletin ve iktidarın deprem bölgesinde adeta çökmesine ve günlerce enkazlara müdahale edilmemesine dikkat çekerek, dayanışmanın ve paylaşımın daha fazla geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. İncedal, depremin değil tedbirsizliğini öldürdüğünü ifade ederek, “Alevilerin büyük oranda yaşadığı bir coğrafyada ben adına felaket demek istemiyorum. Doğanın bir felaketi dersek başına faili eklememiz gerekir. Bir AKP felaketi diyebiliriz” dedi.

DÖNÜŞTÜRÜCÜ OLMALIYIZ

Coğrafya ayrımcılığını deprem yardımlarında da gördüklerini söyleyen İncedal, şunları kaydetti: “Bu devletler niye var? Devletin enkazı toplumun başına yıkıldı ve can aldı. Bu acılar içimizi yakacak ama dayanışma geliştirenler, bu toplumun o coğrafyada yaşamalarına ilişkin yol ve yöntemleri bulan, dayanışmayı daha da güçlendiren bir yerde olacaktır. Bu dayanışmayı kurucu bir iradeye evriltmemiz gerekir halklar olarak. Devletin eylediği bunca şeyden sonra bize mezarlar inşa etmesini izleyemeyiz. Bunca biriken tecrübe, deneyim; gittik dayanıştık, bir dahaki depremi bekleyelim meselesi değil; dönüştürücü olmalı. Bu toplum öyle böyle değil, büyük bir dayanışma yarattı. Birlikte örgütlediğimiz, bir dahaki depremde dayanışmaya ihtiyaç duymadığımız bir sistemi inşa etmemiz gerekiyor. Dayanışma gelişmeli, çıkış yolumuz da bu olmalı” diye kaydetti.

BAF’ın diğer Eşbaşkanı Müslüm Dalkılıç ve bazı konuklar ise, depremde bu kadar can kaybının olmasının nedeninin kapitalizmin rant ve çıkar politikaları olduğunu ifade etti.

HALEPÇE’Yİ UNUTMADIK

Demokratik Güç Birliği adına bir konuşma yapan Ali Demirci de, acıların paylaşıldıkça azaldığını ifade ederek, “Depremde hayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz. Deprem doğal bir afet olsa da bu kadar can kaybının nedeni denetimsiz yapılaşma ve rant sonucudur. Deprem sonrası kurumlarımız yaraları sarmak için harekete geçti” dedi.

Mart ayı acılarla dolu bir ay olduğunu ifade eden Ali Demirci, “Biz Mart ayında yaşanan Halepçe’yi de Beyazıt’ı da unutmadık, unutmayacağız. Alevi Kürtler üzerindeki katliamlar hep sürdü, sürecek. Sivas, Maraş, Çorum, Gazi, Halep, Roboskî, Dersim ve Efrîn’de Kürtler katliamlara karşı karşıya geldi. Buradan depremde hayatını kaybedenler ve katliamlarda yaşamını yitirenleri bir kez daha minnetle anıyoruz” dedi.

MİLYONLARCA İNSAN DAYANIŞMA BEKLİYOR

Southgate Milletvekili Bambos Charalombous ise deprem felaketinde hayatını kaybedenlerin acısını paylaşarak, “Dayanışmanın daha güçlü olması gerekiyor. Televizyonlardan görülenden daha fazla ölüm ve yıkım ile karşı karşıyayız. Milyonlarca insan dayanışmayı bekliyor. Burada yaşayanların değerli bir çabası var ama bunu daha fazla büyütmek gerekiyor” diye kaydetti.