Kutlamalar sürüyor: PKK diriltti, PKK kurtaracak

Kürtlerin 'diriliş ve kurtuluşun adresi' olarak gördüğü PKK'nin kuruluş yıl dönümü selamlanıyor.

Dünyanın çeşitli merkezlerinde yaşayan Kürtler, PKK'nin 40. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle etkinliklerini sürdürüyor. Etkinliklerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK selamlandı.

BREMEN

Almanya'nın Bremen kentinde, PKK'nin 40. yıl dönümü vesilesiyle, yüzlerce Kürdistanlının katılımıyla etkinlik düzenlendi.

DKTM Bremen Eş Başkanı Nujin İmret, DKTM Kuzey Eyalet Eş Başkanı Sait Bilgin, PYD Temsilcisi Fuad Rojava ve Gazeteci Zana Azadi konuşmacı olarak katıldı.

Zarok Arama Tigran, Koma Siyabend, Ayfer Düztaş, Dilovan, Xalid Agiri de etkinlikte sahne aldı.

PKK'nin Kürt halkı için ne anlama geldiğinin ve Ortadoğu'daki etkisinin konuşulduğu etkinlikte, tecride tepki gösterildi.

Almanya'nın Kürt sembollerini yasaklamasının da kınandığı etkinlikte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın paradigması sahiplenilerek, "Kadın özgür olmazsa toplum hiç özgürleşemez" mesajı verildi.

Etkinlik halay ve zıgıtlar eşliğinde son buldu.

BONN

Almanya'nın Bonn kentinde de PKK'nin kuruluş yıl dönümü kutlandı.

Besta şehitleri Delal Amed ve arkadaşları için yapılan saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, Koma Rojava, Özlem Bağlayan, Rotinda, Hozan Ahmet ve Hozan Hevidar da sahne aldı.

Bonn Halk Meclisi Eş Başkanı Ahmet Mardin, PKK'nin Kürtlerin dirilişini gerçekleştirdiğini, bugün de Ortadoğu'daki halkların kurtuluşu için öncülük rolünü üstlendiğini söyledi.

Dört parçadan Kürdistanlıların katılım gösterdiği gecede, Goran'dan Ahmet Süleymaniye de konuşma yaptı. Kutlama mesajı veren Süleymaniye, "Başta şehitlerimiz, Başkan olmak üzere, zindandakilere ve özgürlük savaşçılarına kutlu olsun. Kürtler olarak zindan kapılarını açıp onları özgür kılmalıyız. PKK dört parçanın, Kürdistan'ın özgürlüğüdür. Dersim'den Halepçe'ye intikâmdır. Akdeniz ve Karadeniz'de ülkesizlikten boğulan Kürt çocuklarına yeniden kendi toprakları üzerinde özgür, huzurlu gelecek kurma hareketidir" diye konuştu.

MANNHEIM

Almanya'nın Mannheim kentinde Kürt Toplum Merkezi ve Ronahi Berivan Kadın Meclisi'nin organizesiyle PKK'nin kuruluş yıl dönümü kutlandı.

Mannheim Rüya salonunda gerçekleşen etkinlik şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Açılış konuşmasını DKTM Eş Başkanı Cano Yıldız'ın yaptığı etkinlikte, Tertip Komisyonu adına Ramazan Özüak da konuştu ve katılan halka teşekkür etti.

Ronahi Berivan Kadın Merkezi Temsilcisi ise "40. yıl Rêber Apo'nun özgürlük yılı olacak" dedi.

HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız da etkinliğe katılarak konuşma yaptı.

AGIF, ATIK, ADHK, Devrimci Parti'nin kutlama mesajı gönderdiği etkinliğe, DGB ve HDK temsilcileri de katıldı.

Bini aşan kişinin katıldığı etkinlikte Xelil Xemgin, Kawa, Ozan Sosin, NCK Korosu, Özden, Umuda Haykırış sahne aldı.

STUTTGART

PKK'nin kuruluş yıl dönümü Almanya'nın Stuttgart kentinde de kutlandı.

Arena Kültür Salonunda düzenlenen etkinliğe yüzlerce Kürdistanlı ve dostu katıldı.

Program, Çerxa Şoreşe Marşı eşliğinde yapılan şehitleri anma ile başladı. Gecenin sunucuları Filiz Çakallı ve Lokman Acar, şunları söyledi: "Partimizin 40. yılı kutlu olsun. Bizi bugünlere getiren şehitlerimizin anısına başta Serok Apo’ya kutlu olsun. Özgürlük savaşçılarına, Kürt halkına, tüm insanlığa, gece-gündüz demeden, kar-kış demeden bizim özgürlüğümüz için, daha özgür yarınlar için mevzilerde yiğitçe savaşan kadınlara kutlu olsun! Bu yiğitleri doğuran analara kutlu olsun! Kürdistan dağlarında 40 yıldır düşmana kan kusturan Sakineler'e, Beritanlar'a, Zilanlar'a ve Delal Amed şahsında tüm kadınlara kutlu olsun!’’

DKTM Eş Başkanı Sebahat Y. ise konuşmasında, "40 yıllık mücadelemizin mimarı Serok Apo’nun ideoloji ve felsefesi, toplumdaki değer ve rolü yok olmaya yüz tutmuş Kürt kadını için bir dönüm noktası olmuştur. 40 yıllık mücadele sonucunda kadın devrimi yaratılmış; mücadele süreci içerisinde kadın ordusunu oluşturmuş ve kadının özgürlük hareketini geliştirerek, kadın partisini de kurdurmuştur. Önder Apo’nun deyimi ile, PKK bir kadın partisidir" dedi.

Kültürel program ise Koma Can Welat ile başladı. Ardından Partinin kuruluşuna dair hazırlanan sinevizyon gösteriminden sonra, Koma Can Welat, Hünermend Beriwan Ari, Silbüs u Tari grubu ve Serhedo’nun söylediği şarkılarla özellikle kadınlar ve gençler program boyunca halaylar çekti.

Stuttgart’ta yaşayan Ressam ve Heykeltraş Doğan Demir ise, geceye özel yaptığı Öcalan portresi ve gerilla siluetini salona astı.

ESSEN

Almanya'nın Essen kentinde PKK'nin 40'ıncı yılı büyük bir coşkuyla kutlandı.

Berivan Şengal Kadın Meclisi ve Essen Halk Meclisi tarafından organize edilen kutlamaya yüzlerce Kürdistanlı katıldı.

Kutlama özgürlük ve dünya devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kutlamaya sanatçılar, Awaz u Deng, Hozan Serdar, Koma Şehid Welat, Bülent Turan ve Hozan Canê katıldı.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık'ın sinevizyonunun gösterildiği etkinlik, zılgıt ve sloganlar eşliğinde sonlandırıldı.

MARSİLYA

Güney Fransa'nın Marsilya ve Marignane kentinde yaşayan Kürdistanlılar, PKK'nin 40. yılını büyük bir coşkuyla kutladı. Hozan Cömert ve Hozan Diyar'ın seslendirdiği stranler eşliğinde gençler halaya durarak 40. yılı selamladı.

Bine yakın kişinin katıldığı gecede 'Tecride son, Öcalan'a özgürlük' yazılı pankart asıldı. Salon Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Mazlum Doğan, Zeynep Kınacı (Zilan) ve Arin Mirkan'nın büyük posterleri ve PKK'nın dev bayrağıyla süslendi. Besta'da bir grup arkadaşıyla şehit düşen Delal Amed ve arkadaşları anıldı.

Tertip Komitesi adına Marsilya eş başkanları Fethi Korukçu ile Arzu Kara açılış konuşmasını yaptı. “PKK'nın 40. yıl dönümünü şehit aileleri ve Başkan Apo başta olmak üzere bütün halkımıza kutlu olsun” diyen eş başkanlar, PKK'nin 40 yıldır günbegün, anbean ortaya koyduğu direniş sayesinde, ismini tarihe yazdırdığına vurgu yaparak, “PKK yok olacak diyenler kendileri ya yok olmuş, ya da yok olmak üzere” dedi.

Eş başkankların ardından Kürt Siyasetçi Adem Uzun konuştu. Konuşmasına Besta'da hayatını kaybedenleri anarak başlayan Uzun, “Besta'da Delal arkadaş komutasında tarihi bir direniş sergilendi. Arkadaşlar 16 günlük direnişin ardından şehit düşüyorlar. PKK'yi bügüne kadar ayakta tutan Rêber Apo ve şehitlerin ortaya koyduğu bu kararlı tutumdur. Bizler de onlara layık olabilmek için daha fazla emek vermeliyiz" dedi.

Uzun, Güney Kürdistan yönetimini referandum için uyardıklarını ancak dinlenmediklerini belirterek, "Bizleri referandum karşıtı göstermeye çalıştılar. Sırtını halkına değil, başkalarına dayadılar. Bunun ne kadar ağır bir sorumluluk olduğunu kavrıyamadılar. Ve Kerkük'ü hiçbir direniş göstermeden teslim etmek zorunda kaldılar. Oysa bütün imkansızlıklara rağmen Kobanê'de tarihi bir direniş sergilendi. Neden? Çünkü Kobanê sırtını halkına dayamıştı. Kendi öz gücüne dayamıştı" diye kaydetti.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık'ın PKK'nin 40 yıllık mücadelesi, Türkiye ve Ortadoğu'daki sürece ilişkin yaptığı değerlendirmeleri içeren sinevizyon izlendi.

Etkinlikte Marsilya TEV-ÇAND Korosu, Arin Mirkan Folklor Grubu, Hozan Diyar ve Hozan Cömert sahne aldı.

DRAGUIGNAN

Fransa'nın Draguıgnan kentinde yaşayan Kürdistanlılar PKK'nin 40’ıncı yılını bir gece düzenleyerek kutladı.

Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan gecede, Kürt Siyasetçi ve HDK Fransa Eş Başkanı İbrahim Seydo Aydoğan bir konuşma yaptı.

PKK'nin Kürtlerin ve Ortadoğu halklarının umudu haline geldiğini örnekleriyle anlaran Aydoğan, Reqa'da QSD saflarında şehit düşen Arap bir kadın savaşçının cebinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Demokratik Konfederalizm kitabının bulunduğuna dikkat çekti.

Pozantı Cezaevinde tecavüze uğrayan, “taş atan çocuklar” diye bilinen çocukların, hapisten çıktıktan sonra PKK’ye katılmalarının anlamına da değinen Seydo, şöyle devam etti:

“İşte bu durumda, ezilenin umudu olan bu hareket, tecavüze uğrayan bir halkın ve çevresindeki diğer halkların da umudu olarak, bugün Ortadoğu’da sorunların çözümü için en ideal modeli de yaratmış ve Avrupa üniversitelerinde, siyasal bilgiler fakültelerinde araştırmacı akademisyenlerin dikkatini çekecek kadar büyümüş ve ikna edici olmuştur. Ancak bu gelişim kolay olmamıştır elbette, büyük bedellerle ve fedakarlıklarla, on binlerce şehitle güçlenip büyüdü. Kürtler artık kabullenmeyeceklerini, sömürüye boyun eğmeyeceklerini, direnerek gösterdiler ve dünyaya kocaman bir ders verdiler. O yüzden, hem umut olarak hem de DAİŞ gibi barbarları canını vererek durduran, kadınlarımızın pazarlarda satılmalarını engelleyen bu hareket, Kürtlere başı dik ve övünülecek bir alternatif sunmuştur.”

Böylesi bir hareketin halen 'terör örgütleri listesi'nde yer almasının ise Avrupa hükûmetlerinin ikiyüzlülüğü olduğunu söyleyen Seydo, Öcalan'ın yaşamına ve sağlığına yönelik kaygıların bir an önce giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Etkinlikte sanatçılar Farqin Azad ve Zozan Zudem sahne aldı.

TORONTO

Kanada'nın Toronto kentinde PKK’nin kuruluş yıl dönümü kutlandı.

Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisince Kürt Toplum Merkezinde düzenlenen etkinlik saygı duruşuyla başladı.

Kürdistanlılar ve dostlarının katıldığı etkinlikte, Delal Amed şahsında Kürdistan şehitleri de anıldı.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık'ın mesajının izletilmesinin ardından Umut Zafer ve Grup Pera sahne aldı.