Kürtler Paris Şehitleri için 'adalet" diyor-YENİLENDİ I

Fransa’nın başkenti Paris’te üç Kürt aktivistin katledilmesi, Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen eylemlerle bir kez daha protesto edildi, adalet talepleri dile getirildi.

Avrupa’nın birçok merkezinde düzenlenen eylemlerle, Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Emine Kara (Evîn Goyî), Mehmet Şirin Aydın (Mîr Perwer) ve Abdurrahman Kızıl için adalet istendi, Türk devleti eliyle yapılan saldırılar kınandı.

BREST

Fransa'nın Brest kentinde aralarında birçok sol örgüt ve sivil toplum örgütünün yanı sıra Brest kentinde yaşayan Kurdistanlılar ve İranlılar, akşam saatlerinde Place de la Liberté meydanında Paris Katliamı’nı protesto etmek için bir araya geldi.

Rue de Siam meydanına kadar “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo”, “A bas régime fasciste en Turquie” sloganlarıyla yürüyen kitle, Paris Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Miting alanında "empati ağacına" Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te Türk devleti tarafından katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in yanı sıra 23 Aralık'ta katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), sürgündeki Müzisyen Mîr Perwer (M. Şirin Aydın) ile Abdurrahman Kızıl'ın resimlerini asılarak, mumlar yakıldı. Protesto eylemini organize eden sol örgüt ve sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa hazırladığı bildiriler de alandan geçenlere dağıtıldı.
Kürt Kültür Merkezi’nde 9 Ocak 2013 katliamına ilişkin hazırlıkların ele alınacağı bir toplantı yapılmak istendiği sırada saldırının gerçekleştiğine dikkat çekilen konuşmalarda; “Buradaki asıl amacın büyük bir katliam gerçekleştirmek olduğu anlaşılmaktadır. Katliamı gerçekleştiren kişinın profili ise bilinçli olarak seçilen bir profildir. Biz katilleri iyi biliyoruz. Türk faşizminin yapmış olduğu katliamlardan biliyoruz. Katledilen gazetecilerden, katledilen Kürt siyasetçilerden, Roboskî’de katledilenlerden, Rojava’yı tekrardan işgal etmek ve DAİŞ çetelerine tekrar nefes vermek için Taksim meydanına koymuş olduğu bombadan biliyoruz. 2013 ve 2022 Paris katliamlarını Fransa hükümeti aydınlatmayana kadar Fransa'da Türk devletinin suç ortağı olarak kalacaktır” denildi. Paris katliamları aydınlatılıncaya kadar alanlarda olacaklarını mesajını veren konuşmacılar, 7 Ocak 2023 tarihinde Paris'te yapılacak olan merkezi yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık günü üç Kürt aktivistin katledilmesi ardından gerçeklerin ortaya çıkarılması ve adaletin sağlanması için Marsilya’da eylemler aralıksız devam ediyor.
Kentin Vieux Port meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar, katliamı gerçekleştiren saldırgan William M.’nin “Irkçı saikle cinayet ve cinayete teşebbüs” suçlamasına itirazlarını dile getirdi, gerçeklerin ortaya çıkması için Fransa Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunuldu.
Eylem Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM), Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ) öncülüğünde gerçekleştirildi.

Eylemde aynı zamanda 9 Ocak 2013’te ve 23 Aralık günü katledilen aktivistlerin fotoğraflarının mumlar ve çiçeklerle süslendiği bir köşe oluşturuldu. Eylemde yer alan Mîr Perwer’in arkadaşı olan sanatçılar, sazlarını şehit köşesine bıraktı. “Jin jiyan azadî” yazılı yelekler giyen eylemciler ise “Tolhildana me wê bi deste jinê be” yazılı pankart astı.
Eylem, üçüncü gününde saat 14.00’da düzenlenecek kitlesel yürüyüşle sona erecek.

ATİNA

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Demokratik Kürt Kültür Merkezi, TCŞ ve TekoJIN'ın çağrısıyla Paris'te gerçekleştirilen katliam ve Zap'ta kimyasal silahlar ile şehit düşen 11 özgürlük savaşçısı için Akademi Meydanı'ndan Türk Konsolosluğu'na kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüşe Kürt halkının yanı sıra Türkiyeli devrimci örgütler ile Yunanistanlı anarşist, sol ve sosyalist gruplar da katıldı.

Paris'te katledilen 3 devrimci ve Zap'ta kimyasal silahlar ile şehit düşen 11 özgürlük savaşçısının resimlerinin yer aldığı pankartlar ile PKK, KCK, TJK-E ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimlerinin olduğu flamalar taşıyan kitle, güzergah boyunca "Şehîd Namirin", "Bijî Berxwedana Gerîla", "Faşist/Terörist Erdoğan" sloganları attı.
Türk Konsolosluğu önünde Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Atina Demokratik Kürt Kültür Merkezi adına açıklama yapan Mervan Dündar, "23 Aralık'ta Fransa'nın başkenti Paris'in merkezinde Kürtlere karşı bir soykırım saldırısı gerçekleştirildi. Henüz 2013 yılında üç kadın devrimciye dönük saldırı ortaya çıkarılmamışken Paris, ikinci kez Kürtlerin katledildiği şehir haline geldi. Bazı kesimler her ne kadar bu saldırıyı sıradan  ırkçı saldırı olarak lanse etmeye çalışsa da, biz iyi biliyoruz ki bu saldırının kararını veren faşist şef Tayyip Erdoğan'dır. Planlayan ve uygulayan da MİT'in ta kendisidir.

Yine geçen gün HPG tarafından açıklanan bilgiye göre 11 özgürlük savaşçısı Zap'ta kimyasal silahlar ile şehit edilmiştir. Faşizm Zap, Avaşîn ve Metîna'da darbe yedikçe namlusunu sivillere çevirmektedir. Başûrê Kurdistan'da kırılan faşizm, başka yerlerde; Rojava'da, Avrupa'da şehir merkezlerinde sivilleri hedef almaktadır. Paris'te yapılan katliamın nedeni budur. Burada Kürt halkına ve dostlarına düşen görev, şehitlerine ve mücadelelerine sahip çıkmaktır, kurumları, partisi ve önderliği etrafında kenetlenmektir. Aksi halde bu tür saldırılar devam edecektir. Tüm bu olaylar birbirinden bağımsız değildir. Fransa Devleti'nin de Paris'teki saldırı ile ilgisi yoksa bir an evvel olayı aydınlatmalıdır" dedi.

LOZAN

İsviçre'nin Lozan kentinde Akşam saatlerinde Kürt Toplum Merkezi'nde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Paris’te katledilen toplam 6 aktivistin fotoğraflarını taşıyarak yürüyüşe geçti.

Adalet taleplerinin dile getirildiği sloganlarla St Laurent meydanına ulaşan kitle burada bir miting düzenledi. Miting öncesi 2'nci Paris katliamında yaşamını yitirenler anısına mumlar yakıldı ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Lajîn Kadın Meclisi adına Hatice Kandal burada bir konuşma yaparak katledilenleri andı. 2013'te tetiği çeken ellerin katliamdan 10 yıl sonra tekrar aynı politikaları devreye koyduğunu söyleyen Kandal, “Kürt halkı bu soykırım politikalarını çok iyi biliyor. Hem 2013'te gerçekleşen katliamın hem de 23 Aralık'taki katliamın hesabı sorulacaktır. Fransa devletinin katliamı örtme girişimlerine izin vermeyeceğiz. Başta Kürt kadınları olmak üzere Kürdistanlılar olarak alanları terketmeyeceğiz” diye konuştu.

Katliamlara karşı adalet taleplerini yükseltmek amacıyla 7 Ocak 2023’te Paris'te yapılacak merkezi eyleme var güçleriyle katılacaklarını söyleyen Hatice Kandal, tüm demokrasi güçlerine de katılım çağrısı yaptı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen yürüyüşle KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), sürgündeki Müzisyen Mîr Perwer (M. Şirin Aydın) ile Abdurrahman Kızıl’ın katledildiği 2. Paris Katliamı protesto edildi.

Berlin Alexanderplatz’da Nav-Berlin ve Dest-Dan Kadın Meclisi’nin çağrısıyla saat 17:00’da bir araya gelen yüzlerce kişi, Brandenburger Tor’da bulunan Fransız Büyükelçiliği önüne kadar yürüdü.

Paris katliamında şehit düşenler anısına saygı duruşu ile başlayan yürüyüşte sık sık “Bê Serok Jiyan Nabe”, “Bijî Berxwedana PKK”, “Bijî Serok Apo”, “Zap Avaşîn Metîna, Bijî Berxwedana Gerîla”, “Jin Jiyan Azadî”, “Şehîd Namirin”, “Ey şehîd xwîna te erdê namîne”, “Sara Rojbîn Ronahî, Jin Jiyan Azadî,”, “Hoch die internationale Solidaritat”, “Faşist Erdoğan” sloganları atıldı.

Nav-Berlin Eşbaşkanı Erhan Fırat yaptığı konuşmada Türk devletinin işgal saldırılarına değinirken, Kürt siyasetçi Sibel Yiğitalp konuşmasında 10 yıl önce Paris’te gerçekleştirilen katliamın açığa çıkarılmadığına vurgu yaptı. Zora Genç Kadın İnisiyatifi adına yapılan açıklamada Rojava’da şehit düşen Ivana Hoffman’a atıf yazılarak enternasyonal dayanışma ve mücadele vurgusu yapıldı.

Yürüyüşün son bulduğu Fransız Konsolosluğu önünde tertip komitesi adına konuşan Mehtap Erol ise Fransa hükümetine hitaben şu soruları yöneltti: “10 yıldır Fransız elçiliği önündeyiz. Soruyoruz; adalet nerede? Fail silahı ve bu kadar çok fişeği nereden bulmuş? Mühimmat dolu bir çantayla evinden saldırının gerçekleştiği sokağa nasıl geldi? Fail, saldırı sırasında 9 Ocak 2013 tarihinde Paris'te Türk gizli servisi tarafından öldürülen Kürt kadınlar Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Avrupa çapında bir gösteri düzenleneceğini nereden biliyordu? Saldırı neden üç Kürt kadının öldürülmesinin 10. yıl dönümünden kısa bir süre önce gerçekleşti? Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde gerçekleşen saldırının ardından neden Kürtler lehine hiçbir güvenlik önlemi alınmadı? Fail, Kürt siyasetçi Emine Kara'yı tanıyor muydu ki ilk etapta onu hedef aldı ve biraz uzaklaştıktan sonra daha fazla kurşun sıkmak için ona geri döndü? Saldırganın kiminle birlikte gözaltına alındığı neden açıklanmıyor?“

Yapılan açıklamalar sonrası kitle, 6 Ocak’ta Berlin'de düzenlenecek yürüyüşe davet edildi.

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde feministlerin her ayın son Perşembe günü yaptıkları mitinge Kurdistanlılar da kendi renkleri ile katıldı. Griesplatz'da gerçekleştirilen mitingde Kurdistanlılar, Paris’te gerçekleşen Kürt katliamına bildiriler okuyarak ve dağıtarak dikkat çekti.