Kürtler Avrupa'yı eylem alanına çevirdi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığına ilişkin  haberler nedeniyle Avrupa’da ayağa kalkan Kürdistanlılar, onlarca kentte eylemler düzenledi.

Öcalan’a yönelimlere ‘halkın alıştırılmaya çalışıldığı’ tespitinin yapıldığı eylemlerde, ‘Öcalan’ın Kürt halkının kırmızı çizgisi’ olduğu vurgulandı. Eylemlerde Kerkük’e yönelik saldırılara karşı direnilmesi çağrıları da yapıldı.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg şehrinde Kürdistanlılar, bugün Duisburg Merkez Tren İstasyonu önünde saat 17.00-20.00 arasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği için  çadır ve miting eylemi düzenledi.

Duisburg-Emmerich Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) ile Duisburg Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi’nin ortak örgütlediği  eyleme yüzlerce Kürdistanlı katıldı.

Eylemde dağıtılan bildirillerde ve yapılan konuşmalarda Öcalan'ın durumundan endişe duyulduğu vurgulanırken, uluslararası kuruluşların bir an önce harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

Eyleme katılan Kürt siyasetçi Osman Ergin ve KCDK-E Divan üyesi Ahmed Kobane birer konuşma yaptılar. Ergin konuşmasında, Öcalan’ın 19 yıl ağır tecrit koşullarında hukuksuz bir biçimde tutulduğuna ve  son 2 yıldır avukatları dahil dış dünya ile ilişkisinin kesildiğine dikkat çekti. Ergin, Avrupa Birliği ve uluslararası topluma tecride karşı harekete geçmeleri çağrısı yaptı.

Sık sık ‘BijiSerokAPO’, ‘Katil Erdoğan’ gibi sloganlar atılan eylem, Çarşamba günü Duisburg-Moers’de yapılacak olan mitinge katılım çağrısı ile son buldu.

FRANKFURT

Kürdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi’nin sağılığı ve güvenliği hakkında inandırıcı ve kamuoyunu tatmin bir açıklama yapılması için  Almanya'nın  Frankfurt kentinde bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

Frankfurt, Hanau, Offenbach, Giessen, Rüsselsheim, Wiesbaden’daki  halk meclisleriyle kadın meclisleri tarafından organize edilen yürüyüş saat 17.30’da Hauptbahnhof önünde başladı.

Bine yakın kişinin katıldığı yürüyüşte kitle, ‘Öcalana Özgürlük Kürdistan'a Statü’ ve ‘Ellerini Öcalan’ın üzerinden çek’ pankartlar taşırken,  sık sık ‘Biji Serok Apo’, ‘Öcalan’a Yaklaşım savaş barış gerekçemizidir’ sloganları atıldı. Frankfurt'taki Türk Konsolosluğu önüne kadar yürünürken, burada bir miting düzenlendi.

Mitingde konuşan Vildan Dirik, Öcalan’dan haber alınana kadar eylemsellik içerisinde olunmasını isterken, Öcalan’ın Kürt halkının kırmızı çizgisi olduğunu vurguladı.

Mitingde bir konuşmada yapan yazar Aziz Tunç ise, “Türk devleti önceki Kürt liderlerini hileyle ve katliamla kaybetti. Ama sayın Öcalan’a asla dokunamazlar ki, bu Kürt halkının kırmızı çizgisidir” diye konuştu. Tunç, Kobane’de olduğu gibi Kerkük’ün de zalimlerin eline bırakılmayacağını dile getirdi.

Alman polisi ise, Öcalan’ın posterleriyle YPG bayrakları taşıyan bazı eylemcileri kısa süreliğine gözaltına aldı.

MANNHEIM'DA ÖCALAN İCİN MITİNG

Almanya'nın Mannheim kentinde Kürt toplum merkezi ve Ronahi Berivan Kadın Meclisi’nin çağrısıyla saat 18.00’de Hauptbahnhof önünde bir miting düzenlendi.


Almanca bildiri okunan mitingde, DKTM-Ronahi Beriwan adına bir mesaj okundu.

 500 kadar Kürdistanlı ve dostlarının katıldığı mitingde bildiriler dağıtıldı. Mannheim’da yarın da (18 Ekim) bir mitingin yanı sıra 21 Ekim’de ise saat 14.00’de Abendakademi’de bir yürüyüş düzenlenecek.

HAMBURG

Öcalan’a yönelik çıkan spekülasyonlara karşı Hamburg’da yaşayan Kürdistanlılar da eylemdeydi.

DKTM öncülüğünde düzenlenen yürüyüşte konuşan Sevahir Bayındır, Öcalan’ın sadece Kürtlerin değil, tüm mazlum halkların lideri olduğunu ve en kısa zamanda sağlığı hakkında bilgi almak istediklerini söyledi.

NAV-DEM adına konuşan hukukçu Yavuz Fersoğlu ise, eylemlerin devam edeceğini vurguladı.

Sol Parti Milletvekili Martin Dolzer de, parti olarak Öcalan’ın durumunun kendilerini de endişelendirdiğini söyledi. Dolzer, Türk hükümetinin en kısa zamanda açıklama yapmasını istedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) üyesi Serhat Çetinkaya ise, Kerkük işgalini kınadığı konuşmasında, kentin Kürtlerin çok hassas olduğu bir konu olduğunu vurguladı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de Öcalan’ı sahiplenmek için düzenlenen eylemler devam ediyor. Berlin Brandenburger Tor’da toplanan 500 kadar kişi, Alexander Platz’a kadar yürüdü. Almanca bildiriler dağıtılan eylemde Dest-Dan Kadın Meclisi adına bir konuşma yapıldı. Temsilci, Öcalan’a duyulan sevgi ve düşmana duyulan nefretin özgürlüğü getireceğini vurguladı.

Berlin’de Cumartesi günü de geniş katılımlı bir yürüyüş düzenlenecek.

FREIBURG

Kürt Halk Önderi’nin sağlık ve güvenlik koşullarıyla ilgili ortaya çıkan kaygılı durum Almanya’nın Freiburg kentindeki Kürtleri de harekete geçirdi.

Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Nuda Kadın Meclisi tarafından Freiburg Belediyesi önünde organize edilen eyleme, çok sayıda Kürdistanlı ve dostları katıldı. Yaklaşık 3 saat süren eylem boyunca çevreden geçenlere konuyla ilgili hazırlanan bildiriler de dağıtıldı.

Eylem esnasında kitle adına bir de basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın sağlığı ve güvenliği hakkında ortaya çıkan iddialardan dolayı bir an önce ailesi ya da avukatlarıyla görüştürülmesi gerektiğinin altı çizildi.

‘Biji Serok Apo’, ‘Öcalan'ın Sağlığı Sağlığımızdır’, ‘Bê Serok Jîyan Nabe’ sloganlarının atıldığı eylem saat 19.00’da sona erdi.

WUPPERTAL

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan uzun süredir haber alamayan Kürdistanlılar, Öcalan’ın sağlık durumu hakkında bilgi alabilmek ve uygulanan ağırlaştırılmış tecriti kınamak amacıyla Avrupa’nın bir çok kentinde sokaklara akın etti.

Almanya’nın Wuppertal kentinde saat 17.00 sularında City Arkaden önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, sık sık ‘’Bê Serok jiyan nabe‘’, ‘’Bijî Serok Apo’’, ‘’Terörist Erdoğan’’, ‘’Bebek katili Erdoğan’’ ve ‘’Bijî azadiya Kurdistan’’ sloganlarını attı.

Viyan kadın meclisi ve DKTM Wuppertal’ın birlikte organize ettiği eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan uzun süredir haber alınamadığına dikkat çekildi.

Açıklamada, Öcalan’ın sağlığı bizim sağlığımızdır denilerek, Öcalan’dan haber alınana kadar eylemlerin devam edeceği bildirildi.

ULM

DKTM-Ulm tarafından çağrısı yapılan “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük” mitingine çok sayıda kişi katıldı. Miting, Halkların Demokratik Kongresi – Ulm bileşenleri, NAV-DEM, AGİF ve SYKP tarafından da desteklendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği için evvelki gün tren istasyonu önünde korsan olarak izinsiz gerçekleştirilen eylemden sonra dün de Ulm şehir merkezinde bir miting yapıldı.

Polisin Abdullah Öcalan resimlerinin açılmasına müsaade etmemesi, göstericiler tarafından tepkiyle kaşılandı. Faşist provakasyonun da yaşandığı gösteride, polisin yeterli önlemi almaması da eleştirildi. Faşist provakaskon, göstericilerin direnişiyle püskürtülürken, provakatörleri ancak beş on metre kadar uzaklaştırmakla yetinen polis tepki çekti.

Mitingte yapılan konuşma ve atılan sloganlarda, Türk ve Alman hükümetleri eleştirilirken, Öcalan'ın hayatından endişe edildiğinin altı çizildi.

AMSTERDAM

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da da DKTM öncülüğünde bir protesto eylemi düzenlendi.

Centraal Station’daki eyleme yüz civarında Kürdistanlı katılırken, Öcalan üzerindeki tecrit protesto edildi.

Kerkük’ün KDP ve YNK tarafından sömürgeci güçlere teslim edildiği belirtilen konuşmalarda, yanlış politikalardan bir an önce vazgeçilmesi istendi.

DEN HAAG

Hollanda’nın bir diğer şehri Den Haag’da yapılan gösteride, Öcalan’a yönelik provokatif haberler protesto edildi. Akşam saat 19.00’a doğru başlayan eylem kentin en kalabalık alanlarından olan Merkez Tren Garı önünde yapılan eylemde, Öcalan’ın özgürlüğüne yönelik sloganlar atıldı.

Sık sık Türk devletinin faşist politikalarının kınandığı eylemde, ‘Terörist Erdoğan’, ‘Azadi ji bo Kurdistan’ sloganları da atılırken, DEM-NED adına Eşbaşkan Aliye Zengin bir konuşma yaptı.

Sivil itaatsizlik eylemine ‘yasal sürenin geçtiği’ gibi bir bahaneyle Hollanda polisi tarafından müdahale edilirken, eylemciler oturma eylemine geçti. Polisin etrafını sardığı kitlenin direnişi sonrasında polisin tavrı yumuşarken, eylem daha sonra olaysız bir biçimde sonlandırıldı.

ATİNA

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki eylem Syntagma Meydanı’nda yapıldı.

Öcalan'ın sağlığına ilişkin dün akşam başlayan eylemler devam ederken, heyetler tarafından Öcalan’a ziyaret yapılana kadar eylemde olunacağı duyuruldu.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg şehrinde de Kurdistanlılar ve dostları Place Kleber’de toplandı. Eylem boyunca bildiriler okundu ve sloganlar atıldı. Eylemin sonunda her akşam saat 19:00’da Place Kleber’de toplanması istenirken, Cumartesi günü saat 13.00’de bir miting düzenleneceği duyuruldu.

TOULOUSE

Kürt Halk Önderi’nin sağlığı ve güvenliği için Fransa’nın Toulouse şehrinin Capitol Meydanı’nda  toplanıldı.

Saat 18:30’da başlayan eylemde Toulouse  DKTM adına söz alan Ali Ataç, Öcalan’ın ideolojisi ve felsefesinin Kürtleri ve Ortadoğu’yu aydınlattığını söyledi. Öcalan’ın sağlık ve güvenliğinin tüm Kürtler için önemli olduğuna dikkat çeken Ataç, Erdoğan ve MHP’nin Kürt duvarına çarpacaklarını ve ‘tarihin çöplüğünde yerlerini alacaklarını’ vurguladı.

Eylemde Yeni Antikapitalist Parti (NPA) adina konuşan Pierre Granet ise, “Abdullah Öcalan sadece Kürt halkının değil, Ortadoğu’da bütün halkların, inançların, kadınların ve  ezilenlerin Önderidir.  O, demokrasinin, insan haklarının, feminizmin ve insanca yaşamın savaşçısıdır. Öcalan’ın güvenliği, tüm bu kesimlerin güvenliğidir” diye konuştu.

Eylemde kitle  ‘Be Serok Jiyan nabe’ , ‘Biji Serok Apo’,  ‘Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a politik çözüm’ gibi sloganlar attı.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux şehrinde Kadın Hareketi öncülüğünde Öcalan için alanlara inildi. Fransızca bildirilerin dağıtıldığı eylemde DKTM Eşbaşkanı Kürt Halk Önderi hakkında çıkan haberlerin Kürt halkını Öcalan’ın imhasına hazırlamaya yönelik olduğunu söyledi.

DKTM Eşbaşkanı, “Ama unutmasınlar ki, Kürt halkın buna alışmayacağı gibi, Önderliksiz bir dünyayı her alanda onlara dar edecektir” diye konuştu.

MONTPEILLER

Fransa’nın bir diğer kenti Montpellier'de yaşayan Kürdistanlılar da, Öcalan’ın sağlığı ve güvenliği için eylem düzenledi.

DKTM’nin çağrısıyla Peyrou Pitot Parkı’nda toplanan Kürdistanlılar, şehir merkezindeki Comedie Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “Bijî Serok Apo”, “Öcalan'a Özgürlük”, "Be Serok Jiyan nabe”, “Katil Erdoğan” sloganları atan eylemciler, Fransızca hazırlanan bildirileri dağıttı. 

Comedie Meydanı’nda yapılan mitingde konuşan DKTM Montpellier Eşbaşkanı Cevat Güneş, şöyle konuştu: "Türk devletini ve liderini uyarıyoruz. Önderimizin başına bir şey gelirse, dünyayı başınıza yıkarız. Önder Apo bizim kırmızı çizgimizdir. Önderimize canımızla kanımızla bağlıyız. Önder'imizden haber alıncaya kadar ayakta olacağız. Biz derhal Önderimizin avukatlarıyla veya aileysiyle görüştürülmesini istiyoruz.”

MARSİLYA

Güney Fransa’nın bir diğer şehri Marsilya'da da yüzlerce Kürdistanlı Canebiere Meydanı'nda bir araya gelerek,  'Biji Serok Apo' sloganıyla yürüyüşe geçti. Oldukça öfkeli olan kalabalık sık sık, 'katil Erdoğan, terörist Erdoğan' sloganı attı.

Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nın öncülük ettiği yürüyüşte, Kerkük'te yaşananlara atıfta bulunan kitle, 'Bimire ixanet', 'Biji PKK' sloganlarını haykırdı.

Marsilya'nın en işlek caddesi olan Canebiere'den geçerken 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirilirken, Fransızca bildiri okunarak yürüyüşün amacı anlatıldı ve dayanışmaya çağrıldı.

Bir saatlık yürüyüşün ardından mitingin yapılacağı Vieux Port Meydanı'na varan kalabalık kitle, 'Ey Raqip' marşı eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Mitingte KCDK-E adına Murat Ceylan bir konuşma yaptı.

Kürt halkının yaşamını Öcalan’ın yaşamıyla bir tuttuğunu belirten Ceylan, Kürt halkını onuruna sahip çıkmaya çağırdı. Ceylan şöyle devam etti:“ Rakka hamlesi sona doğru giderken bu tür iddiaları ortaya atanlar, bizi belki de tecrite ve daha kötüsüne alıştırmaya çalışıyorlar. Ama Kürt düşmanları şunu iyi biliyor ki, söz konusu Önderliğe saldırı oldu mu; Kürt halkı yaşamı durdurup Önderliğine sahip çıkmalı ve direnişi yükseltmeli.”

Ceylan, Kerkük’de yaşanan ihanete de dikkat çekerken, peşmergelerin kentte sadece HPG’lileri bırakarak kaçtığını dile getirdi.

DRAGUİGNANE

Öte yandan Draguinane'da yaşayan Kürdistanlılar Nice-Cannes Havaalanı’nda  sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi. 'PKK, KCK' bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini açan grup, 'Terörist Erdoğan', 'Terörist Türkiye', 'Öcalan'a özgürlük' sloganları attı. Eylemciler daha sonra sessiz bir şekilde eylemine son verdi.

GENÇLERDEN MARSİLYA VE PARİS’TE EYLEM

Marsilya'da yaşayan Kürt gençleri isePazar gecesinden bu yana eylemdeler. Kürt gençleri Marsilya Tren Garı'nda (ST Charles) sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi.

Gençler sık sık Fransızca 'Öcalan'a özgürlük' sloganı haykırırken, yanlarında getirdikleri Fransızca bildiriyi okudu. Tren Garı'nda bulunan yolculara eylem hakkında bilgi verilirken,  eylem sloganlarla son buldu.

Fransa'nın başkenti Paris'te de Kürdistanlılar Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan'dan haber alınmamasını Fransa ulasal Tv kanalı binası önünde eylem yaparak protesto etti.

Fransa Kürt Konseyi ( CDK-F ) ve Ciwanen Azad Paris'in çağrısıyla yapılan eyleme yüzlerce Kürdistanlı katıldı.  Fransa televizyon binası önünde Öcalan'ın fotoğrafını açan Kürdistanlılar "Öcalan'a özgürlük", “Diktatör Erdoğan, destekçisi Avrupa” sloganları attı.

Eylemde yapılan konuşmalarda,"Önderliğinimizin sağlık durumu ile ilgili somut bir açıklama yapılıncaya kadar hergün eylemde olacağız. Hiçbir Kürdistanlı, Önderlikten haber alana kadar evinde oturmamalı" denildi.

Üç saat süren eylem, Öcalan üzerinde uygulanan tecriti anlatan dosyanın televizyon yetkililerine sunulmasının ardından son buldu. Eylem sonunda, bugün Öcalan için yapılacak eylem için saat 15.00'de Paris merkez derneğinde toplanma çağrısı yapıldı.