Korona kriziyle Merkel güçlendi, muhalefet zayıfladı

Koronavirüs vaka sayısının 50 bini geçtiği Almanya’da yapılan son bir ankete göre, Başbakan Merkel ve hükümetine destek arttı, muhalefet partileri ise zayıfladı.

Koronavirüs vaka sayısının 50 bini aştığı Almanya’da yapılan son bir ankete göre halk Başbakan Angela Merkel’den memnun. Hükümet partilerinin toplam oyları ise yıllar sonra ilk kez yüzde 50’yi buldu.
Dünyayı sarsan koronavirüsün yayıldığı ülkelerin başında gelen Almanya’da salgına şu ana kadar 50 binden fazla insan yakalandı, son bilgilere göre hayatını kaybedenlerin sayısı ise 400'ü bulmak üzere. Diğer Avrupa ülkelerinin aksine genel bir sokağa çıkma yasağının uygulanmadığı, ancak günlük hayatın birçok yasaklarla kısıtlandığı Almanya’da halk, Angela Merkel’in başbakanlığında federal hükümetin krizi yönetmesinden memnun.

ANKET SONUÇLARI

'Bild am Sonntag' gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği'nin (CDU) oyları geçen haftaya göre yüzde 4 artarak yüzde 32’i bulurken, hükümetin diğer ortağı Sosyal Demokratlar Partisi'nin (SPD) oyları ise yüzde 2 artarak yüzde 18’i buldu. Son yıllarda düşüşe geçen her iki partinin toplam oylarının yüzde 50’yi bulması, Berlin yönetiminin koronavirüsü ile gelen krizi iyi yönetmesi olarak yorumlandı.
Ayrıca Merkel, “Alman siyasetinde önümüzdeki dönemde hangi isimler büyük rol oynayacak?” sıralamasında ise desteğini yüzde 9 artırarak yüzde 49’a çıkardı. CDU’nun ortağı Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) lideri ve Bavyera Eyaleti’nin Başbakanı Markus Söder’in de oyunu yüzde 11 artırarak yüzde 46’a çıkarması dikkat çekti.
Muhafazakar politikacı Söder, merkezi Berlin yönetiminin kararını beklemeden Bavyera’da günlük hayatı sınırlayan bir dizi karar açıklamıştı. SPD’li başbakan yardımcısı Olaf Schlz ise yüzde 30 oyunu korurken, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Başbakanı Armin Laschet ise oyunu yüzde 6 yükselterek yüzde 28’e çıkardı. Bu politikacıların aksine muhalefet liderleri oy kaybediyor. FDP lideri Christian Lindner yüzde 11 oy kaybederek ancak yüzde 23 destek buldu, Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanına destek ise yüzde 10 eksilerek yüzde 17’ye düştü.

‘KRİZLERDE HALK SERT KARARI VERENİ DESTEKLER’

Aynı şekilde Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın desteğini yüzde 10 artırarak yüzde 38’e çıkardığı anketin sonuçlarını yorumlayan kamuoyu araştırma şirketi Kantar’dan Torsten Schneider-Haase, “Kriz dönemleri yönetme dönemleridir. Böylesi olağanüstü durumlarda insanlar yönetme ve yönlendirilmeyi bekliyorlar. Krizler hükümetlerine kendisine verilen desteği artırması için aslında büyük fırsatlar veriyor" dedi.
Siyaset Bilimci Oskar Niedermayer ise özellikle Bavyera Eyaleti’nin Başbakanı Söder’in neden halk tarafından çok sevilmeye başlandığını krizlerde halkın sert kararı verenleri desteklemesine bağladı. Korona krizinde mevzunun yaşam ve ölüm olduğuna dikkat çeken Niedermayer, böylesi bir dönemde kimsenin muhalefeti önemsemediğini savunarak, şöyle dedi: “Böyle dönemlerde Yeşiller Partisi’nin ekoloji politikası veya AfD’nin mülteci karşıtlığının bir önemi yok.”