‘Komplo asla hedefine ulaşamayacak’-YENİLENDİ

Almanya’da uluslar arası komploya karşı yapılan eylemlerin diğer adresleri olan Berlin, Darmstadt, Münih, Düsseldorf ve Stuttgart'ta, “Kürtlere karşı savaşta asla başaramayacaklar” vurgusu öne çıktı.

9 Ekim1998 uluslar arası komplo, 23’üncü yılında Almanya'nın başkenti Berlin, Darmstadt, Münih ve Düsseldorf kentlerinde yapılan yürüyüşlerle protesto edildi.
BERLİN

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) çağrısı ile Dest-Dan Kadın Meclisi öncülüğünde başkent Berlin’de yapılan yürüyüşe Nav-Berlin, Womend Defend Rojava’nın yanı sıra birçok kurum katılım sağladı.
Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın küresel ve bölgesel güçlerin eliyle Suriye'den çıkmasını sağladığı ve komplo sürecinin başladığı, komplonun derinliği kadar direnişin ve mücadelenin de o kadar yüksek olduğu belirtildi.
Eylemde bir konuşma yapan siyasetçi Sibel Yiğitalp, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, uluslar arası komplo sonucu Türk devletine teslim edildi. Komplo ile Abdullah Öcalan'ı tecrit altına aldıklarını düşünenler, bugün tecrit koşulları ile yaşamaya devam ediyor” dedi.
Yiğitalp, Abdullah Öcalan'a komplo kuranların 10 Ekim'de yüzlerce kişiyi bombalarla katleden zihniyetle aynı olduğunu da ifade etti.

Fed Kurd Eşbaşkanı Kerem Gök ise, 23 yıl önce emperyalist güçler tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan komplo gerçekleştirildiğini hatırlatarak, şunları belirtti: “Kürt Halk Önderi  yakalandığında dedi ki, Türkiye Devleti ne jandarmadır ne de karakoldur; Türk devleti gardiyandır, teşhisi koydu. Komplonun bu kadar büyük ve derinlikli olduğu buradan anlaşılıyor. NATO, Avrupa Birliği, ABD gibi emperyalist güçlerin yaklaşımı ile görüldü ki, Türk devleti gardiyan görevi görmektedir.”
Kitle, yürüyüş boyunca 'Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla” ve “Jin jiyan azadî' sloganları atıldı.

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde aynı amaçla TJK-E’nin çağrısı ile bir protesto eylemi gerçekleşti.

Düsseldorf garı önünde yüzlerce kişi şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunurken, 9 Ekim komplosunu kınayan sloganlar artı.

TJK-E adına Nursel Aydoğan yaptığı konuşmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün kadınlar ve halkların özgürlüğü olacağını kaydetti.

Aydoğan, “Eğer Öcalan tutsak ise kimse özgür değildir” vurgusunda bulundu.

FED-MED adına konuşan ZOzan Gül, tecrit karşısında uluslararası güçlerin sessizliğine tepki gösterdi.

KON-MED’den Engin Sever de Abdullah Öcalan’ın barışın teminatı olduğunu ifade etti.

 

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde Mainz, Mannheim, Frankfurt ve Giessen’den gelen 2 binden fazla kişinin katılımıyla yürüyüş düzenlendi.

Tüm özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan yürüyüş, Darmstadt müzesinin önünde başladı.

Yürüyüş öncesi HDP eski milletvekili Faysal Sarıyıldız bir konuşma yaptı. Sarıyıldız, “Önderlik üzerindeki komplo 24’üncü senesine giriyor. Önderliğe yönelik komplo hedefine ulaşmadı, bu nedenle bugün de düşman her yerde saldırıyor. Önderliğin felsefesine karşı başaramayan düşman, bugün gerillaya karşı kullandığı kimyasal gazlarla başarmak istiyor. Rojava’ya işgal saldırıları düzenleyerek, HDP’yi kapatma tehdidiyle, gerillaya saldırarak komployu sonuca ulaştırmak istiyorlar. Düşman bunu iyi bilsin ki, Kürtlere karşı savaşta asla başaramayacak. Hiç başaramayacaklar.”

Yürüyüşte 28’i 29’a bağlayan gece Zap suyu üzerinde KDP’nin saldırısı sonucu şehit düşen 5 gerilla da anıldı.

Yürüyüşün en önünde Kürt Halk Önderi’nin resimleri ve pankartları anneler taşıdır.

Yürüyüş boyunca komployu anlatan bildirilen okunduğu eyleme çevreden geçenlerin ilgisi yoğun oldu.

Burada konuşan Selamet Mat adlı şehit annesi, bugün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı yapılan komployu protesto ettiğini belirterek, “23 yıldır Önderliğimiz tutsak. Bazı Kürtler buna gözünü kapatıp para peşine düşmüş. Bazıları da kadını namus olarak görüyor. Kadın namus değil yaşamdır, topraktır. Toprağımız düşman ayağı altındadır. Toprağımız üzerinde bizi öldürüyor. Bazıları utanmadan Erdoğan diktatörüne hizmet et diyor. Kürt halkı üzerindeki komployu, zindanlarda işkence edilen gençlerimizi görmezden geliyorlar. Gerillalarımızı kimyasalla katlediyorlar. Türk ordusu o kadar cesaretli değil, Türkler Kürt ihanetçilerle cesaret kazanıyor. Yeter artık, utanın” diyerek KDP’ye seslendi.

Onurlu Kürtlerin şehitleri ve değerleri asla terk etmeyeceğini vurgulayan Selamet Mat, sözlerini ‘Şehîd namirin” şeklinde tamamladı.

Yürüyüş, sık sık atılan ‘Bijî Serok Apo”, “Bimre faşizm”, “Bimre xiyanet” sloganlarıyla son buldu.

Kitle dağılmaya başladığında Alman polisinin bir genci göz altına alması üzerine, olayı takip eden bir gazeteci polisin saldırısına uğradı. Gazeteci basın kartını göstermesine rağmen polis resim çekmesine izin vermedi.

Eylem koordinesinin, polisin bu tavrını kınaması üzerine polis şefi özür diledi.

MÜNİH

Komplonun yıl dönümünde Almanya’da yapılan eylemlerin diğer bir adresi ise Münih’ti.

Georg-freuendorfer-Platz’da toplanan Kürtler ve dostları, 9 Ekim komplosunun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkına ve Ortadoğu’daki halklara karşı gerçekleştirildiğini vurguladı. Uluslararası güçler ve Ortadoğu’daki devletler tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen 9 Ekim komplosunun bugün hala devam ettiği belirtilerek, Kurdistan ve Ortadoğu’da kalıcı baris için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan´ın bir an önce özgürleştirilmelidir” denildi. Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği projelerin Kürt ve Ortadoğu halklarına büyük umut olduğu da dile getirildi.

Eylem, tecride son çağrısıyla sona erdi.

STUTTGART

Almanya'nın Stuttgart kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim uluslar arası komplo, yıl dönümü vesilesiyle yapılan bir yürüyüşle protesto edildi.

Onlarca Kürdistanlı ve dostunun katıldığı protesto yürüyüşü, Lautenschlager sokağında yapıldı.

Saygı duruşu ardından KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt bir konuşma yaptı.

Zümrüt, 9 Ekim uluslar arası komplosunda yer alan güçleri kınayarak başladığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Faşist Türk devleti tarih boyunca Kürtlere karşı katliamlar gerçekleştirerek soykırıma uğratmak istedi. Bu katliamlarda uluslar arası güçler sürekli direkt ya da dolaylı destek verdi. Abdullah Öcalan’ın çıkışı Kürtleri soykırımdan kurtararak uluslar arası alanda büyük bir güç yarattı. Yaratılan bu güç, verilen on binlerce şehitle Kürtleri özgürlüğe taşıdı. Önderliğin bu çıkışı, faşist Türk devletini ve onun destekçilerini zor duruma sokarak üzerimizde oynadıkları hesaplarını alt üst etti. Bundan dolayı bu güçler Önderimizi yakalayıp Türk devletine teslim etti. Aynı güçler yıllardır Önder Öcalan üzerinde ağır bir tecrit uyguluyor. Kürt halkı mücadelesi ile bu tecridi kıracaktır. Önder Apo’yu özgürleştireceğimize güvenimiz tamdır.”

Zübeyde Zümrüt’ün konuşması ardından yürüyüşe geçen kitle, “Bijî Serok Apo”, “Diktatör Erdoğan” sloganlarını attı.

Yürüyüş ardından Demokratik Alevi Federasyonu-FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik bir konuşma yaptı.

Çelik konuşmasında, “Abdullah Öcalan’ın Ortadoğu için bir barış insanı idi. Kürt sorunun çözümü için sürekli çözüm önerisini sunan bir önderdir. Onun yarattığı felsefe, tüm halkların özgürlük umuduydu. Komplocu güçler bunu kabul etmedi. Büyük bir komplo uygulayarak insanlık suçu işlediler. Artık Abdullah Öcalan’ı özgürleştirme zamanı gelmiştir” dedi.