Köln ve Viyana Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı

Seyit Rıza ve arkadaşları, katledilişlerinin 82. yıldönümünde Almanya’nın Köln ile Avusturya’nın başkenti Viyana’da anıldı.

Almanya’nın Köln kentinde Türk devleti tarafından 82 yıl önce idam edilen Seyit Rıza oğlu Resik Hüseyin ve 5 Dersimli için bir anma etkinliği düzenlendi. Kürt Demokratik Toplum Merkezi’nde 17 Kasım Pazar günü düzenlenen etkinliğe yüz elli civarında kişi katıldı. Kürtçenin Kirmançki ve Kurmanci lehçelerinde sunumun yapıldığı anmada anadilin önemine vurgu yapıldı. Salon Seyit Rıza ve arkadaşları, Sakine Cansız, Mazlum Doğan’ın resimleri ile donatıldı, Dersim Soykırımında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi ve son olarak Rojava’da şehit düşenler anısına mumlar yakıldı.

ANADİLİ SAHİPLENME ÇAĞRISI

Dersim İnşa Kongresi Eşbaşkanı Ali Çatakçin konuşmasının büyük bölümünü Kirmançki lehçesinde yaparak anadilin yaşatılması yaşamın her alanında sahip çıkılması çağrısı yaptı.

Kürdistan direniş tarihinde Dersim’in yerine vurgu yapan Çatakçin Türk sömürgeciliğinin asimilasyon soykırım tarihini özetledi. Kürt halkının farklı inançları bir zenginlik olarak görerek demokratik ulus etrafında güçlü bir birliktelik sergilemelerini aksi takdirde soykırım ve parçalanma tehdidinin her zaman devam edeceğine dikkat çekti. “Seyit Rıza, Alişer ve Zarifelerin katlinin en önemli sebebi Kürt olmalarıdır. Dersimliler Raya Heqi inancında bu güçlü bir gerekçedir” diye konuştu.

SOYKIRIM DEVAM EDİYOR

KCDK-E adına konuşan Eşbaşkan Fatoş Göksungur ise, Dersim’den bugün soykırım politikasının kesintisiz devam ettiğini belirterek Rojava, Şengal, Bakur ve Başure Kürdistan’dan örnekler verdi.

DİZ ÇÖKMEYENLERİN GELENEĞİ

Göksungur “Seyit Rıza’nın bizler diz çökmedik bu size dert olsun sözlerini yıllar sonra Cizre’de Mehmet Tunç ‘bizimle gurur duyun diz çökmedik’ sözleriyle devralmıştır. Bu bir mirastır bir direniş geleneğidir bugün bu gelenek Rojava’da binlerce kahramanla devam ediyor” şeklinde konuştu. Göksungur soykırımlara ancak Kürtlerin birliğiyle karşı durulabileceğinin altını çizerek sözlerini noktaladı.

SANATÇILAR STRANLARIYLA ANDI

Programda Dersim Soykırımının anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Anmada Hozan Cömert, Deniz Deman, Beser Şahin ve Hozan Şemdin de stran ve ağıtlarıyla katledilenleri andı.

Etkinlik ailelerin getirdiği lokmaların pay edilmesiyle son buldu.

VİYANA

Seyit Rıza ve arkadaşlarının katledilişlerinin 82’inci yıldönümü vesilesiyle Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir anma düzenlendi. Viyana Alevi Kültür Merkezi’nin organize ettiği anmaya HDP Amed eski Milletvekili Nursel Aydoğan, Hüseyin Piro ve Viyana Alevi Kültür Merkezi Eşbaşkanı Şahin Kuçin katıldı.

Seyid Rıza şahsında bütün Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma Ali Düzgün Dede şehitlerin ruhuna bir dua etmesiyle devam etti.

Anmada bir konuşma yapan HDP eski Milletvekili Nursel Aydoğan “Kerbela’da şehit düşen İmam Hüseyin şahsında Pir Sultan Abdal’ın günümüzde Mazlum Doğan Sakine Cansız yakın dönemde Atakan Mahir, Doktor Baran şahsında Kürdistan devrim şehitlerini anıyorum” dedi.

Aleviler olmak üzere bütün Kürdistan parçasında gelecek nesillerin özgür yaşaması için şehit düşen şehitleri, her devrimciyi her zaman unutmamak ve unutturmamak gerektiğini belirten Aydoğan şöyle devam etti: “Egemenler unutturarak kendi varlıklarını sürdürmek istemektedir. Bize düşen en büyük görev devrimcileri katledilenleri yaşamlarını hayatlarını bir halkın özgürlüğü için adayanları unutmamak ve unutturmamaktır. Şehitlerimizin isimlerini doğacak olan çocuklarımıza isimlerini vererek yaşatmaktır.”

Eşbaşkan Şahin Kuçin başta Aleviler olmak üzere bütün Kürdistan halkının Kürdistan’ın dört parçasında yürütülen mücadeleye sahip çıkmaları ve kendi kurumlarına sahip çıkarak yapılan pratik çalışmalarda birebir yer almaları gerektiğini dile getirdi.